Gå till roten!

Uppdaterad 2018-07-17 | Publicerad 2015-02-05

Man tror att den härstammar från östra Ryssland, den meterhöga örten med ovala blad, vita blommor och rötter med en riktigt stark och säregen stark smak som kommer från allyl- och butylsenapsolja och ett senapsliknande ämne som kallas glukosinolat.

Hettan är som starkast när roten är färsk­riven. Kokt smakar pepparrot mycket mildare och ganska likt palsternacka.

Här i Sverige har den odlats i kryddträdgårdar sedan 1400-talet och använts i både matlagning och naturmedicin.

Under medeltiden var man övertygad om att pepparrot kunde dämpa feber. Gröt av råriven, färsk pepparrot har traditionellt använts som omslag på svullna, inflammerade leder.

Det svenska husmansköket rymmer flera klassiker med pepparrot, där vit sås med pepparrot till kokt kött – så kallat pepparrotskött – är ett av huvud­numren. Kokt torsk med skirat smör och färskriven pepparrot är en annan smarrig klassiker.

Köper du en bit svensk pepparrot i butiken i dag är chansen stor att den

odlats i halländska Fjärås, som blivit något av en huvudstad för svensk pepparrotsodling.

Källor: Ne.se, Lef.org, Yle.fi

Supermaten: Pepparrot

Hemligt vapen: Motverkar cancer.

Pepparrot är rik på aromämnet glukosinolat som intresserat forskare för sin förmåga att i laboratorie­tester bromsa tillväxten av vissa cancerformer.

Anfaller: Svullna fötter.

Sinigrin är ett ämne som har visat sig ha kraftfull vätske­drivande effekt och pepparroten innehåller en hel del!

Superkrafter: Lindrar snuva.

Färskriven pepparrot kan hjälpa dig när du är täppt i näsan. Att mumsa en tesked råriven pepparrot sticker till rejält i näs­an, men obehaget är relativt kortvarigt. Pepparrotens styrka har en avsvällande effekt på täppta näs­or och svullna bihålor. 

Mia Sahl

Följ ämnen i artikeln