Portabello provençale  med vitlöksrostad potatis och varm tomatsallad 
Portabello provençale  med vitlöksrostad potatis och varm tomatsallad

Portabello provencale med vitlöksrostad potatis

4 (40 röster)

Middagstips

Portabello provençale  med vitlöksrostad potatis och varm tomatsallad – När jag fortfarande åt kött var en av mina absoluta favoriträtter i hela världen oxfilé provençale. Lite tråkigt att jag upptäckte rätten precis innan jag slutade äta kött – men desto bättre är att den går att göra precis lika god utan kött, med den matiga portabellosvampen istället, säger Julia Tuvesson. Recept ur kokboken Plåtmat av Julia Tuvesson.

Portabello provençale med vitlöksrostad potatis och varm tomatsallad

  • Ingredienser

  • 1.1 kg potatis
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyfta, pressade
  • 3 tomater, i stora bitar
  • 2 msk kapris
  • salt och svartpeppar
  • Portabello

  • 4 portabellosvamp, om dom är små så fördubbla antalet
  • 150 g färsk ost naturell, till exempel philadelphiaost
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl riven lagrad ost, som prästost eller västerbottenost
  • Sås örtsmör

  • 100 g smör
  • 3 vitlöksklyfta, pressade
  • 1.5 dl persilja, finhackad
  • salt och svartpeppar
  • Topping

  • 1 silverlök, i skivor
  • 1 knippe bladpersilja
  • små salladsblad, till exempel plocksallad

Gör så här

Av: 

Nina Kindbro

Till shoppen

LÄS VIDARE

Oxfilé provencale – så lyckas du med lyxrätten

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Recept

Vegetarisk mat

Huvudrätter

Potatisrecept

Fransk mat

MER OM GODARE

Tuvessonskans plåtmat – gröna recept

Halloumipytt med härligt örtsmör

30 min

Rostad blomkål – med dragonmajonnäs

40 min

Bakad fårost med rostad tomat

20 min

Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda

Kycklinggryta med soltorkade tomater

45 min

Vad blir det till middag?

Billig mat – 7 recept som räddar januari

Matprofilernas bästa anti-svinn-tips

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Vanliga missen många gör när de steker

Pasta al limone e burro

30 min

Julia Tuvesson: Brynt smör passar till allt

Klimatsmart mat för ”Greta-generationen”

Därför ska du vända köttet mer än en gång

40 min

Tröttnat på snabbmat och stillasittande? 

Grön soppa med gräddmoln

40 min

Veganska köttbullar med gräddig sås

Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok

Recept som hjälper dig att matsmarta

Vegoguiden: ”Var försiktig med bananer”

Här är bästa recepten till grillen

5 röda viner perfekta till grillkvällen

Här är finalisterna i Årets kock 2020