Påskfavoriter

presenteras av

Mer vegetariskt på påskbordet. Lika gott, men snällare mot klimatet.

Så gör du påskbordet mer klimatsmart

3 (48 röster)

Goda maten som gör påsken lite grönare

Kan ett grönare påskbord vara lika gott som ett klassiskt? 

Absolut! Här ger kocken Mattias Larsson sina bästa tips på vad du kan laga istället för lamm, lax och köttbullar. Lika gott – men snällare mot klimatet. 

1. Bakad rotselleri med vitlök och rosmarin 

Med den här rotsellerin på bordet kommer ingen att sakna lammrätterna. Skala rotsellerin, dela i fyra klyftor och baka i ugnen med mycket smör, olivolja, salt, vitlök och rosmarin. 

– Då blir den härligt rostad, den luktar underbart och får de här lammiga smaken, säger Mattias Larsson.

2. Gravade dillmorötter

Gravade morötter passar perfekt på buffébordet. Hyvla morötter med en potatisskalare så du får långa, breda strimlor. Grava sedan med salt, socker, lite citron och massor med hackad dill. Servera med samma tillbehör som till lax.

– Kokt potatis och hovmästarsås passar utmärkt.
.

3. Vegobullar

Köttet är det på påskbordet som har störst inverkan på klimatet. Mattias tipsar därför om att använda formbar vegofärs som du kryddar på precis samma sätt som klassiska köttbullar. 

– Själv har jag i lite svensk senap, smörfräst lök, salt och svartpeppar. De flesta kommer att tycka att det är minst lika gott som köttvarianten, tipsar Mattias Larsson.

Om du vill göra det enklare finns det färdiga vegobullar att köpa.

Kom-i håg-lista för ett klimatsmartare påskbord

Kom-ihåg-lista för bakad rotselleri, gravade morötter och annat gott för påskbordet. Bara att kopiera så har du påskplaneringen fixad.

  • Rosmarin och vitlöksbakad rotselleri

  • 1 rotselleri, à 750 g
  • 2 rosmarinkvistar
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • smör
  • Snabbgravade dillmorötter

  • 300 g morötter
  • 3 krm salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 msk dill , hackad
  • hovmästarsås
  • Mer gott på påskbordet

  • vegobullar
  • tre sorters sill
  • potatis
  • 6 ägg
  • röd stenbitsrom
  • ketchup
  • paj
  • salladsdressing
  • sallad
  • cornichons
  • rödlök
  • gräddfil
  • ost
  • mjukt bröd
  • smör

Gör så här

Förutom att laga mer grönt, hur får man en smartare påsk?

– Det allra mest klimatsmarta är att minska på svinnet. Ofta slängs så fruktansvärt mycket mat efter högtiderna eftersom alla gör för mycket, säger Mattias Larsson. 

Hans tips är att räkna på vikten hur mycket mat som faktiskt behövs.

– Räkna att varje person tar 100 gram av varje rätt och anpassa sedan efter vad som är rimligt att en person får i sig. Det blir både billigare, mindre jobb och mindre svinn.