Påskens goda sill

presenteras av

Duka upp en sillbuffé i påsk.

Foto: Angelica Söderberg, Anna Wendt

Allt du behöver till ett härligt sillbord

3,8 (24 röster)

MAT & DRYCK

Här ger kocken Mattias Larsson sina bästa tips på hur sillbordet blir lite enklare – och mycket godare.

Sill är ett måste på påskbordet och allra godast blir den om du gör den själv.

– Sillen är jätteviktig på påsken. Det är en gammal svensk tradition som vi alltid äter på högtider. Själv har jag älskat sill ända sedan jag var bebis, säger kocken Mattias Larsson. 

På Mattias sillbord hemma på Rådmansö finns alltid senapssill och klassiskt inlagd sill till påsk. Men han dukar även upp några moderna varianter att variera med.

– I år har jag till exempel odlat mycket ängssyra som jag ska använda i en krämig sill med creme fraiche och pressad citron, säger han.

Kom-i håg-lista för sillbordet – 6 personer

Nedan finns hela listan för ett lyckat påskbord. Sill, gubbröra, lax, paj och goda tillbehör. Bara att kopiera så har du påskplaneringen fixad!

  • Ingredienser

  • olika sorters sill
  • Gubbröra

  • 200 g ansjovis
  • 5 ägg, hårdkokta
  • 1 rödlök, liten
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 0.5 dl dill, hackad
  • 0.5 dl gräslök, hackad
  • svartpeppar
  • salt
  • Ägghalvor med topping

  • 6 ägg, hårdkokta
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • salt och peppar
  • 4 msk röd stenbitsrom, att garnera äggen med
  • Potatishalvor med matjesröra

  • 150 g matjesill
  • 12 potatisar, kokta
  • 1 rödlök
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 0.5 dl hackad dill
  • salt och peppar
  • 4 msk svart stenbitsrom, till garnering
  • dillkvist, till garnering
  • Mer gott på sillbordet

  • 200 g lax, gravad eller rökt
  • paj, t ex västerbottenpaj
  • ost
  • 1 paket knäckebröd

Gör så här

Av: 

Elisa Amorelli

ANNONS EXTERN LÄNK

Här hittar du alla varor du behöver!

Abba

Ägghalvor med röd stenbitsrom.

Foto: Angelica Söderberg, Anna Wendt

Gubbröra.

Foto: Angelica Söderberg, Anna Wendt

Potatishalvor med matjesröra och svart stenbitsrom.

Foto: Angelica Söderberg, Anna Wendt

ÄMNEN I ARTIKELN

Påskens goda sill

MER OM GODARE

Krämig tacosill

10 min

Lingon- och kardemummasill

10 min

Vad blir det till middag?