Så smakar man vin på rätt sätt

Gå efter ”de fyra S:en”

Publisert:

Hur smakar ett defekt vin? Hur mörkt ska ett gammalt vin vara?

I Aftonbladets vinskola visar sommelieren Sarah Lindstrand Mboge hur man enkelt smakar av vin för bästa upplevelsen.

Brukar du också bara nicka och säga ”ja det blir bra”, när kyparen ber dig provsmaka vinet?

Sluta med det!

– De frågar för att du ska kunna testa om vinet är något för dig eller om det är defekt, säger Sarah Lindstrand Mboge.

Ett avsmakningstips är att gå efter ”de fyra S:en”.

– Gör det här varje gång du dricker vin, så kommer du hitta nya smaker och dofter, säger hon.

I klippet förklarar hon vad de fyra S:en står för – och exakt hur det går till.

  • Hur vet man om ett rött vin är defekt?

– Dofta och smaka! Luktar det och smakar konstigt så är det inte bra. Ett ungt rött vin har ofta mycket frukt och bär i doft och smak och om det känns lite "fadd" eller obalanserad så kan det vara defekt. När ett rött vin har oxiderat brukar jag instinktivt tänka på färgen brunt.

  • Hur vet man om ett vitt vin är defekt?

– Precis som med rött vin så gäller det att smaka och dofta. När det kommer till torra vita viner så kan man med ögat se om det oxiderat när ett yngre vin blivit lite mer gyllene i färgen. Ett ungt vin ska inte vara gyllene utan lite mer åt det gula eller gröna hållet. Titta, smaka och lukta på vinet!

  • Hur känner man igen ett oxiderat vin?

– Oxiderat vin brukar lukta lite nötigt och äppelskrutt. Smaken brukar vara fadd och obalanserad och syran känns konstig i vinet. Vinet ändrar färg eftersom det "fått för mycket" luft.

  • Är vinet dåligt om korken smular i vinet?

– Nej, det påverkar inte vinet förutom att man kan få lite korkrester i munnen.

Sarah Lindstrand Mboge vet hur man smakar vin på rätt sätt.

Fem ingredienser som påverkar vinet

Ett utmärkt vin kan smaka dåligt när det egentligen är en olycklig smakkombination. Ofta är det en ingrediens som krockar med vinet.

Stefan Saidac som skrivit boken ”Kockarnas Knep” har tidigare berättat för Aftonbladet om vilka ingredienser som är ”vinets fiender”. Här är hans lista:

  1. Ägg. Ägg och vin är svårt att förena. Ägg innehåller svavel och umami, som kan ge ditt goda vin en metallisk och plåtig smak.
  2. Tomater. Tänk på detta när du ska ska göra en sallad och servera vin till: Naturell tomat och rött vin är en olycklig kombination eftersom det uppstår en metallisk smak.
  3. Citron. Några skivor färsk citron i en karaff med isvatten är gott. Men inte tillsammans med vin! Citronsyran krockar nämligen med vinets syra.
  4. Vinäger. Vinäger och vin går inte ihop. Två syror som gnisslar mot varandra – och dina tänder. Det hörs ju: Vinäger kommer från franskans vin aigre = surt vin.
  5. Koriander. Koriander kan få vinet att smaka tvål, och ta kål på vinets goda smak.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.