Grilltips – så lyckas du med köttet på grillen

Så väljer du rätt kött redan i affären – se videoklippet

Bra kryddat, frasig yta och härligt saftigt. Kocken Mattias Larsson tipsar om hur du grillar ditt kött så det blir så där perfekt – varje gång.
– Det är det brynta som ger så god smak, säger Mattias Larsson.

Vi har alla suttit där på grillmiddagen med en bit kött som knappt fått stekyta på ena sidan och är bränd till förkolnad på den andra. Det gör ingen glad.

Kocken Mattias Larsson guidar dig förbi fallgroparna på vägen mot det perfekt stekta köttet. Så lägg undan grillkryddan och aluminiumfolien och fram med salt, peppar och kaffe. Här ska vi grilla kött så det platsar på vilken stjärnkrog som helst.

10 smarta tips som får dig att lyckas med köttet vid grillen – varje gång

  1. Fyll bara ena halvan av grillen med kol så att du kan grilla med direkt eller indirekt värme.
  2. Välj en köttbit som har mycket fett eftersom det gör det saftigare och fett är en smakbärare. Bäst är om fettet är insprängt i köttet i stället för bara en fettkant.
  3. Köper du en köttbit av bra kvalitet behöver du inte marinera den, då är det ju köttets fina smaker du vill åt.
  4. Det är de fina rostade och beska tonerna du vill ha fram i köttet och de smakerna finns också i kaffe. Så slå en skvätt kaffe eller espresso över köttbiten innan du grillar.
  5. Salta ungefär 15–20 minuter innan du ska grilla, då hinner saltjonerna tränga ner i köttet och smaken blir djupare och rikare.
  6. Har du lite magrare kött kan du hälla på olja så får du en finare och frasigare yta. Om du lägger på locket när du grillar så börjar inte oljan att brinna.
  7. Grilla köttet på direkt värme, alltså ovanför den glödande kolen.
  8. Det som ger den goda smaken när man grillar är det brynta men undvik det brända. Om köttet har fått fin yta men inte är färdigt så flyttar du den till en plats på grillen med indirekt värme. Lägger du på locket blir effekten som att baka köttet i en ugn.
  9. Låt köttet vila 10–15 minuter innan servering. Då efterbakas det, köttsaften stannar kvar och det blir saftigt och helt perfekt. Slå inte in det i folie, då förlorar du lite av den goda grillytan och köttet efterbakas för mycket.
  10. Skär köttet tvärs över fibrerna för att få ett så mört och saftigt kött som möjligt. Skär du åt samma håll som fibrerna går blir köttet segt och svårtuggat.
Vegetariskt på grillen.
Vegetariskt på grillen.

Så grillar du vegetariskt

En quesadillas fylld med lite kikärtor och förstås lite god ost och lite chili. Serverad med grillad spetskål – och grillad gurka!

.

Publisert:

LÄS VIDARE