Kebab med vildsvinsfärs – här är årets rätt

Bli först med att rösta!

Recept

– Jag har alltid gillat kebab, det är en rätt som är enkel att paketera och enkel att äta. Och god! säger Årets kock Gustav Leonhardt, som skapat Årets rätt 2022.

– Vildsvinskebab går också lätt att tweeka så att den blir som du vill ha den. Bara för att jag säger hummus så behöver inte du ha det om du inte gillar bönor och ärtor. Använd en annan grönsak. Mixa kokt eller bakad morot eller pumpa och smaka upp röran med spiskummin och tahini. Det funkar också fint, tipsar Gustav Leonhardt.

Vildsvinskebab

Tid tillkommer för ärtorna att blötläggas i 24 timmar.

  • Ingredienser

  • 4 tunnbröd
  • Gulärtsröra

  • 200 g vreta gulärt, eller vanlig gulärta
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk tahini (sesampasta)
  • salt
  • spiskummin
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • Saltgurka

  • 3 st snacksgurka
  • 4 tsk ättiksprit
  • 3 msk socker
  • 4 msk vatten
  • 1 tsk kryddpeppar
  • Fyllning

  • 1 knippe persilja
  • 300 g rödkål
  • 2 krm salt
  • 0.5 dl vatten
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 st färska lagerblad
  • 3 gula lökar
  • Aïoli

  • 2.8 dl rapsolja
  • 1 ägg
  • 0.5 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 vitlöksklyfta, riven/pressad
  • salt
  • Vildsvinskebab

  • 500 g vildsvinsfärs
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • rökt paprikapulver
  • kebabkrydda
  • salt
  • mald spiskummin

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Årets rätt: Kebaben består av färsbiffar på vildsvin, syrad kål, saltgurka, aïoli och en svensk hummus gjord på Vreta gulärt i stället för kikärtor. Allt inrullat i ett tunnbröd.

LÄS VIDARE

Årets rätt: Vildsvinskebab i tunnbrödsrulle

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Klimatsmart mat

Årets rätt

MER OM GODARE

Årets kock har skapat Årets rätt

Här är finalisterna i Årets kock 2022

Därför är viltkött så klimatsmart

Se våra mest gillade recept

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Så lagar du maten som förbättrar ditt humör

Bjud på romantisk meny till alla hjärtans dag

Så väljer du godaste drycken till påskmaten

Sarah tipsar om 5 våriga roséviner

”Köttporr borde förses med varningstriangel”

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Sverige vidare till världsfinalen i Bocuse d’Or

Nya restauranger i Not so white guide

Så klimatsmart jobbar Sveriges största krogkoncern

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Arlas ekologiska mjölk utses till ”Årets matbluff”

Bjud på godaste vegomaten i midsommar

Upptäck Stocholms vinbarer

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Missa inte! Nu är nya Muminmuggarna här

Artikeln innehåller annonslänkar

Snygga tallrikar i olika storlekar

Artikeln innehåller annonslänkar

Perfekta bröllopspresenter – under 1000 kr

Enkel och snabblagad lunch hemma

De har gått vidare i Sveriges mästerkock 2022