Så lagar du gourmetmat på stormkök

Publisert:
Alla som provat vet att mat smakar bättre utomhus.

Frisk luft, stilla skogsbrus och en kluckande kaffetermos gör något för varje människa. Det vet Nathalie Spjälle, som brinner för vegetarisk matlagning på stormkök.

– Man får sol i ögonen, befinner sig på en fin plats, har gjort en aktivitet innan vilket sätter igång hungern, och har fått kämpa lite för maten, säger hon.

Alla som provat vet att mat smakar bättre utomhus. Kanske är det en kombination av att naturen minskar stress och ökar vårt psykiska välmående. Kanske för att minnen från andra skogsgläntor och utflykter väcks.

– Jag hittar mycket energi och inspiration i naturen, vilket sätter igång kreativiteten. Så jag vill inspirera andra att äta mer veganskt, säger Nathalie Spjälle från Svenstavik i Jämtland.

Med sitt färgglada instagramkonto foodbynatta har hon på bara några år skapat sig ett namn inom utomhusmatlagning. 

Längtade till lugnet och naturen

Uppvuxen i Jämtland med skogen runt husknuten och fjällen en halvtimme bort har Nathalie ofta ätit ute, men som barn kändes det inte särskilt festligt, matsäck i skogen var liksom vardag. Som ung begav hon sig ut för att se sig om i världen. Hon pluggade och volontärjobbade i nationalparker i USA, plockade frukt i Australien och så vidare.

– När man är uppvuxen i en by är det ganska naturligt att man vill se mer av världen, men efter några år längtade jag hem till lugnet och naturen. Här kan man gå i skogen utan att möta en människa.

Nathalie lagar mat på stormköket minst en gång i veckan.

”Som vegan äter jag mer varierat”

Nathalie blev vegan för ungefär fem år sedan, innan tyckte hon att veganer verkade äta mycket halvfabrikat, vilket hon själv helst ville undvika. Hon började experimentera. Ja, som vegan har hon blivit mer nyskapande i köket.

– Tidigare åt jag ofta lax och pärer. När jag blev vegan var jag tvungen att tänka om och lära mig nya rätter, det fick fart på mitt matintresse. Som vegan äter jag mer varierat, och maten är så färgglad. Det finns så många roliga rätter att laga. 

Nathalie säger att hon lagar mat på stormköket minst en gång i veckan, ofta uppe på deras fäbodvall. 

  • Många säger sig älskar äta mat utomhus, men gör det ändå ganska sällan. Varför tror du? 

– Jag tror att man förknippar stormkök med långa vandringar och frystorkad mat. Men mycket av den mat jag lagar hemma går att laga på primus-köket också.

Snabblagad mat utomhus

För nej, man behöver inte äta korv eller pinnbröd bara för att man lunchar ute i skogen. Det finns mycket annat gott – även om det inte måste vara avancerat. 

– Jag gillar exempelvis att laga rårakor, eller sparris med dillstuvad potatis. Smashed potatoes med vitlök, salladslök och bönor är också mumsigt. Och är jag sugen på något sött brukar jag göra kanelbullar av pizzadeg. Jag rullar upp degen, häver i socker smör och kanel, rullar ihop och steker i smör och lönnsirap. Det är de godaste kanelbullar man kan äta. Du måste prova! 

  • Vad är tricket när man vill laga mat ute?

– Det är bra om rätten är snabblagad och inte innehåller så många ingredienser. Förbered så mycket som möjligt hemma i köket, hacka det du ska ha med dig och lägg ingredienserna i små byttor. 

  • Hur förvarar du maten, för att den ska hålla sig fräsch? 

– Det är en av de bästa sakerna med vegansk mat, att den är hållbar och inte så värmekänslig, så det har aldrig varit några problem för mig. 

Hon har ett till tips – för njutningens och stämningens skull. 

– Vänta inte tills du är superhungrig med att börja laga maten, då kan det bli lite sura miner. Du vill ju njuta av platsen, matlagningen och måltiden under bar himmel.  

Det är bra om rätten är snabblagad och inte innehåller så många ingredienser, tipsar Nathalie.

Smarta saker att ha med sig ut i skogen

Dags att plocka fram ryggan. Här är Nathalie Spjälles checklista, saker du behöver för en skön dag i skogen. 

  • Stormkök. Jag använder ett primus-kök, litet och lätt. 
  • En bra kniv och skärbräda. Det finns speciella campings-skärbrädor. 
  • Vattenflaska fylld med vatten. 
  • Liten slev. 
  • Salt och peppar. 
  • En liten behållare med olivolja. 
  • Hushållspapper.
  • Bestick, tallrikar och kåsor. 
  • Diskpåse att lägga allt i om du inte diskar på plats. 
  • Skräppåse, så att du kan ta allt skräp med dig hem. 
  • Sittunderlag. 

3 Norrlands-pärlor

  1. Funesfjällen. Vi åker ofta till Bruksvallarna och åker skidor eller vandrar. Stora fjällupplevelser i en liten dalgång. En riktig pärla. 
  2. Hoverberget intill Storsjön. Det finns vackra vandringsleder på och runt berget. Där finns också en båthamn och bryggor där du kan bada och äta mat. Sommartid är det härligt att paddla kajak på Storsjön. 
  3. Bydalen i Åre kommun. Också bedårande vacker och lättillgänglig natur.

Nathalie Spjälle

  • Ålder: 30.
  • Familj: Maken Simon, hundarna Doris och Elliot.
  • Bor: Svenstavik.
  • Gör: Receptkreatör och jobbar i delidisken på Ica.
  • Instagram: foodbynatta.