Njut av värmande het glögg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

Klassiskt röd, lite vågad vit eller varför inte en alkoholfri med fruktsmak?

Den godaste glöggen blandar du själv!

Recept: Johan Gunnarsson

Foto: Per Björn

Rödvinsglögg

En liter färdig glögg

1 flaska rödvin

2 kanelstänger

10–12 kryddnejlikor

10–12 kardemummakärnor

1/2 dl strösocker

1 dl vatten

1 dl brännvin eller vodka

Gör så här:

1. Lägg kanelstänger, kryddnejlikor och kardemummakärnor i en kastrull. Häll i vattnet.

2. Koka upp blandningen och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder.

3. Häll i socker och rör runt tills sockret har löst upp sig.

4. Låt puttra i 5–6 minuter.

5. Ta kastrullen av värmen och sila bort kanel, kardemumma och nejlikor. Lagen är nu färdig.

6. Blanda lagen och vinet och värm upp tills det nästan kokar.

7. Ta kastrullen av värmen och blanda i en deciliter brännvin eller vodka om du vill ha en starkare glögg.

8. Serveras rykande het tillsammans med russin och mandel.

Fruktglögg

En liter färdig glögg (alkoholfri)

1 liter svartvinbärsdryck, till exempel Jokk

En liten bit färsk ingefära

2 msk honung

2 pomeransskal, torkade

5 kryddnejlikor

1 kanelstång

1/2 dl russin

Vatten

Ev 1/2 dl socker

Gör så här:

1. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull. Tillsätt lite socker om du vill ha en lite sötare glögg, men tänk på att svartvinbärsdrycken ofta är söt i sig själv.

2. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i 15–20 minuter.

3. Sila av kryddorna, skal och russin. Fruktglöggen serveras som vanlig glögg – het och med russin och mandel.

Vitvinsglögg

En liter färdig glögg

1 flaska vitt vin, gärna Riesling

1 dl vatten

1 dl socker

2 torkade pomeransskal

1 kanelstång

15 russin

8–10 kryddnejlikor

8–10 kardemummakärnor

Lite färskpressad apelsinsaft

Gör så här:

1. Börja med kryddlagen. Blanda vatten, socker, pomeransskal, kanelstång, russin, kryddnejlikor och kardemummakärnor i en kastrull.

2. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt blandningen puttra i 5–6 minuter. Sockret ska vara helt upplöst och pomeransskalen mjuka.

3. Sila bort kryddorna och lagen är färdig.

4. Blanda kryddlagen med vinet och ett par matskedar färskpressad apelsinsaft. Värm glöggen och servera.