Årets kock

presenteras av

Tipset som tar kryddorna till nästa nivå

Årets kock-finalisten Luqaz Ottosson visar i videoklippet

Publicerad:
Uppdaterad:

MAT & DRYCK

När han bytte från Stockholm till Gotland fick passionen för matlagning en nytändning. Nu är Luqaz Ottosson finalist i årets kock 2020 – bestämd att ta hem segern.

– Målet är alltid att vinna när man ställer upp i en tävling, säger han.

Luqaz Ottosson, 34, hade tröttnat på restaurangbranschen och var nära att lämna yrket redan för elva år sedan.

Men när han 2009 reste till Gotland förälskade han sig i ön, bestämde sig för att flytta dit – och ge kockyrket en andra chans.

– Det är så mycket roligare att laga mat på Gotland. Man kan kan åka runt och träffa bönderna och producenterna och hämta upp färska råvaror varje dag. Det är större fokus på maten här än det var när jag exempelvis jobbade i Stockholm, säger han.

I dag äger han sin egen restaurang och är dessutom nominerad till årets kock 2020.

  • Vem är du som matlagare?

– Jag lagar mat med känslor. Mitt fokus ligger alltid på Gotland och jag försöker att begränsa mig till att bara använda det som finns här på ön. Jag vill att det ska finnas en glädje i råvarorna så det är viktigt för mig att få träffa producenterna och se att råvarorna är framtagna på ett bra sätt, säger han.

  • Du använder också mycket kryddor – vilket är ditt bästa kryddtips?

– Det bästa tipset är att inte köpa färdigmalda kryddor, utan att köpa hela kryddor i stället. Till exempel spiskummin och korianderfrön. Rosta kryddorna i en medelvarm panna som du skakar tills du känner att hela rummet fylls av aromerna. Mortla dem sedan till ett fint pulver och använd dem till fisk, kött och grillade grönsaker. Det kommer lyfta smakerna till nästa nivå, säger han.

  • Hur känns det att vara finalist i Årets kock?

– Det är jätteroligt. Det ska bli kul att få tillaga kanin i finalen, jag har ofta kanin på menyn i min restaurang och testar mig fram med nya smaker i stort sett varje dag, säger han.

  • Kommer du att vinna?

– Jag är självklart en tävlingsmänniska, målet är alltid att vinna när man ställer upp i en tävling. Jag ska göra allt jag kan för att ta hem titeln, men samtidigt inte stirra mig blind på vinsten utan också tänka på vad jag kan lära mig. .

.

Följ vägen till Årets kock-finalen på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program). Finalen sänds live på TV 4 Play den 17 september.

.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE