Så smakar landskapen

Uppdaterad 2019-08-08 | Publicerad 2009-01-30

"Värmlänningen hade jag svårast att hälla ut"

Människan består till 75 procent av vatten.

Smålänningen består till största delen av vodka och rårörda lingon.

Det avslöjas i en ny bok om drinkar.

Det är Ulrika Nyström Ljung som skrivit boken Landskapsdrinkar, i vilken en cocktail av Sveriges smaker presenteras. Hon berättar om landskapens historia, natur och människor och serverar enkla drinkrecept. Det var ett förlag som föreslog att hennes artikelserie om landskapsdrinkar på receptsajten Tasteline skulle bli bok.

– Jag var väldigt tveksam för jag är bättre på sprit än historia. Men det blev kul, säger hon.

Vissa drinkar självklara

För att skapa varje drink talade hon med de bofasta och utgick från de lokala frukterna och bären ur det vitaminskafferi som kallas Sveriges skogar och trädgårdar.

– Vissa landskapsdrinkar var mer självklara som salmbär som är ett slags hallon som bara växer på Gotland.

Favoritdrink?

– Jag har två, men Värmlänningen hade jag svårast att hälla ut. Den innehåller solmogna smultron och rommen ger den ett sting av hetta.

Värmlänningen

Den här smultrondrinken är den lyxigaste av världens alla då den kräver ett eget smultronställe. Men se upp! Med en intensiv smak av söta solmogna smultron som balanseras av het rom har näcken inga svårigheter att locka oskyldiga värmlänningar ner i fördärvet. Försiktiga drinkare tar på flytväst och hoppar över rommen.

1 dl smultron

½ limefrukt

2 msk strösocker

5 cl lagrad ljus rom

socker

is

Gör så här:

1. Rör smultron med strösocker och låt stå till dess sockret har smält. Pressa limejuice.

2. Lägg strösocker på ett litet fat. Doppa ett highballglas i limejuice och därefter i socker. Häll överbliven juice, smultronröra och rom i en skål med höga kanter. Linda två nävar is i en kökshandduk och krossa med en mortel eller dylikt. Lägg den kalla isen i skålen.

3. Mixa intensivt i tio sekunder tills drinken är slät, dock inte för länge, isen smälter snabbt. Häll i glaset med sockrade kanten och servera omgående. Ack, Värmeland, du sköna …

Hallänningen

En frisk drink som smakar ljus sommarnatt, oavsett om du dricker den med eller utan alkohol. En kortdrink på is anses hålla i fem minuter, hallänningen håller ännu längre då den smälta isen ger den en mild fin smak.

4 cl gin eller sodavatten

2 cl koncentrerad flädersaft (gärna hemlagad)

½ pressad limefrukt

smultron

citronmeliss

is

Gör så här:

1. Fyll en burk med is. Häll i juice, saft och eventuell gin.

2. Rör hastigt i 30 sekunder. Varva ett glas med ny is och smultron. Sila av drinken i glaset.

3. Garnera med citronmeliss eller annan ätbar blomma.

Västmanlänningen

Läskande transparent drink med gurkslingor i glaset. Fin tesmak med runda fruktiga toner av bourbon och citrus. Ersätt likörer med outspädd saft och du får en svalkande alkoholfri Västmanlänning.

10 cl svart te

3 cl Southern Comfort (eller likör med bourbonsmak alternativt outspädd apelsinsaft)

1 cl citruslikör (Cointreau)

10 cm gurka

is

Gör så här:

1. Skala och gröp ur gurkans kärnhus. Skär i centimetertjocka stänger.

2. Fyll ett grogglas med is och stick ner gurkan i glaset. Häll alla ingredienser i glaset.

3. Rör försiktigt. Servera med sugrör.

Medelpadingen

En blåbärsdrink får en medelpading att känna sig hemma. Drinken är friskt pärlande och smaken pendlar mellan enbär, blåbär och hallon. Enkel att blanda och lätt att förvandla till en alkoholfri drink om du hoppar över ginet. Lätt att blanda som bål, vilket kan underlätta för körsångare.

4 cl gin

1 dl Proviva blåbär (eller hemkokt blåbärssoppa)

½ dl russchian water

blåbär och hallon, helst färska

is

Gör så här:

1. Trä bär på en tandsticka, så att hela stickan döljs. Om du väljer att garnera drinken med frysta bär, hoppa över blåbären och tina hallonen långsamt i rumstemperatur.

2. Fyll en tumblare eller ett medelstort glas utan fot med is. Häll i sprit, blåbärsdryck och läsk. Rör försiktigt.

3. Garnera till sist drinken med stickan på topp eller på glasets kant.

Gästrikaren

En drink som både smakar och doftar kaffe. Har fluffig mjukglass med fin arom av gästrikisk whisky på topp. Enkel att blanda, men det är lite pyssel om du vill ha rätt konsistens på glassen. Om du föredrar ett alkoholfritt alternativ, hoppa över likör och whisky.

1,5 dl nybryggt kaffe

4 cl kaffelikör (eller en tesked råsocker)

gräddglass med vaniljsmak

1 msk whisky (gärna den lyxiga från Mackmyra för en äkta gästrikisk känsla. Andra sorter går också bra.)

en nypa malet kaffe

Gör så här:

1. Brygg kaffe. Tina glassen i mikron en halv minut eller i kylen en halvtimme.

2. Blanda glass och whisky i en liten skål med höga kanter. Vispa kort med elvisp tills glassen blir mjuk, dock inte för länge. Blir glassen för tunn; låt den stelna i frysen tills den har rätt konsistens.

3. Blanda kaffe och likör i ett värmetåligt glas. Lägg en sked eller två av den mjuka glassen över kaffet. Ge drinken en fin doft med en nypa malet kaffe på topp.

Följ ämnen i artikeln