Ät smart, hjälp planeten – och få bättre flås

”Tappade flera kilo när jag jag gick över till att äta veganskt”

Publisert:
Både Maximillian Lundin och Daniel Öhman gjorde samma erfarenheter efter att ha lagt om kosten: Bättre flås, snabbare återhämtning och färre krämpor.

Att klimatsmart mat ofta är hälsosam och billig har vi skrivit om tidigare här på Matsmarta onsdag. Ytterligare en trevlig bieffekt är att du kan gå ner i vikt. 

– Jag tappade rätt snabbt flera kilo när jag gick över till att äta veganskt, säger kocken Maximillian Lundin som skrivit boken ”Ät gott och rädda planeten” tillsammans med journalisten Daniel Öhman. 

Första upplagan av boken kom redan för fem år sedan. Vid sidan av jobbet på Sveriges radio hade Daniel Öhman skrivit boken ”Matens pris” om missförhållanden i matindustrin. Men nu ville han komma vidare.

– Många blev upprörda över alla avigsidor vi avslöjade – djurfabriker, utarmade jordar, övergödning av sjöar och hav, giftiga bekämpningsmedel. Men folk måste ju faktiskt också agera för att det ska bli en förändring.

Samtidigt hade Maximillian Lundin övergett sitt lyxkockande baserat på importerade råvaror och börjat intressera sig för ekologiskt och närproducerat. Det blev ju mycket godare. Så småningom började han också dra ner på köttet. Och mådde mycket bättre.

De fann varandra på en bokmässa och nu kunde Daniels hårdfakta om livsmedelsindustri, klimat och hälsa omsättas i handling. Maximillian skrev recept där det gröna spelar huvudrollen för att ge människor en möjlighet att äta mer klimatsmart och hälsosammare. 

Äta mindre kött

Men hur? Radio? Film? Bok! De skrev ”Ät gott och rädda planeten” tillsammans.

– Tyvärr är den fortfarande lika aktuell i dag som när den första upplagan kom för fem år sedan. Vi är ju mitt uppe i en klimatkris. Och vi lär vara det ytterligare tio eller tjugo år, säger Daniel Öhman.

  • Men ska vi lösa klimatkrisen hemma i köket? Är det inte de stora politiska besluten det hänger på om vi ska kunna begränsa uppvärmningen – som att stänga kinesiska kolkraftverk?

– Maten står för en tredjedel av alla utsläpp av klimatgaser. Även om alla kolkraftverk stängs ner måste vi också fixa maten och enda sättet är att äta mindre kött. Alla behöver inte sluta helt, men konsumtionen måste ner, säger han.

Den positiva bieffekten är att många kommer att må bättre på köpet. Överväldigande mycket forskning visar att framför allt charkuterier och rött kött ökar risken för bland annat cancer och hjärt- kärlsjukdomar.

Konditionen blev bättre

Ytterligare en bonus är att växtbaserad kost underlättar för den som vill att gå ner i vikt – och gör det enklare att hålla den nya lägre vikten. Det är dock ingen quick fix utan du måste fortsätta med de nya matvanorna. Och det skadar inte heller att röra på sig. 

– Vegetabilier och framför allt proteinrika sådana gör att du känner dig nöjd utan att få i dig lika mycket energi som om du ätit dig mätt på kött, fisk eller mejeriprodukter. När jag började äta veganskt tappade jag snabbt flera kilo, blev piggare, fick bättre kondition och blev av med ett efterhängset hudproblem på ryggen, säger Maximillian Lundin.

Daniel Öhman gjorde samma erfarenheter efter att ha lagt om till vegetarisk kost – viktnedgång, bättre flås, snabbare återhämtning och färre krämpor.

– Det bästa är att jag dessutom äter mycket godare än jag gjorde förut.

Miljödieten i fem steg

  1. Ät mindre kött och mera grönt.
  2. Dra ner på sockret.
  3. Välj ekologiskt.
  4. Följ årstiderna.
  5. Rör på kroppen.

Så kommer du igång

  • Börja med att äta vegetariskt eller veganskt någon dag i veckan – och även i helgen så att det inte bara blir ett tråkigt vardagsmåste. 
  • Vidga din repertoar av rätter. Öka på så sakteliga. Snart vill du skippa allt kött. 
  • Proteinet från köttet och mejeriprodukterna måste ersättas. Upptäck alla goda baljväxter. Komplettera med gryn eller bröd så får du i dig alla olika former av proteiner du behöver.
  • Försök få med med råa grönsaker i varje mål. De innehåller ofta mer nyttigheter än tillagade. (Och det mesta sitter i skalet.)
  • Lär dig göra några jävligt goda såser. Se recepten här nedan.
  • Snåla inte med kryddorna.
Ät smart, hjälp planeten – och få bättre flås
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.