Martin Karlsson: ”Jag är nog världens äldsta, yngsta kock”

Här får du tips om sommarens bästa tillbehör – se videoklippet

Uppdaterad 2021-07-21 | Publicerad 2021-07-01

Han visste att han inte skulle komma till final men nu står han där ändå.

Med bara 3,5 år i branschen ska kocken och den tidigare musikern Martin Karlsson, 44, tävla om titeln Årets kock 2021.

Godare tog tempen på den till synes oerfarne finalisten.

Martin Karlssons goda pickle-tips i 3–2–1 lag

I filmklippet tipsar Martin om att pickla fänkål med yuzu, här är fler tips på goda picklingar.

Silverlök

Tunt skivad pepparrot

Gurka med krondill

Gröna tomater, halverade

Gröna jordgubbar, skivade

Gulbetor, tunt skivade

Senapskorn, blancheras av dem så får du bort värsta stinget.

Ramslöksfrön

  • Varför sökte du till årets kock 2021?

– Jag ville pusha mig själv, utmana mig och inte sitta nöjd.

  • Du har inte varit kock så länge, bara 3,5 år.

– Jag är nog världens äldsta, yngsta kock. Gammal i åldern men ung i yrket.

  • Det känns som att du har ett gott självförtroende?

– Jag hade ingen tanke på att jag skulle gå till final. Jag har bara haft det här som en morot för att utveckla mig själv och se var jag står och om jag fattat grejen.

  • Hur reagerade du när ditt namn lästes upp bland finalisterna?

– Jag satt och tänkte på något annat, jag visste att jag inte skulle gå till final. Sedan började det komma sms från kompisar och han som satt bredvid sa till mig; det är ju du! Shit, tänkte jag, hur ska jag hinna med det här?

  • Det måste ha varit en överraskning?

– Det var nog en överraskning för alla där.

  • Hur har du lärt dig att laga mat?

– Jag har lärt mig själv. Jag är musiker i grunden och alla seriösa musiker har sjukt bra övningsdisciplin. Jag har överfört mitt mindset för musiken till mat. Jag har också alltid lagat mycket mat och har en klar bild av hur jag vill att smakerna ska vara.

  • Hur ser den bilden ut?

– Min mat är i grunden svensk men jag tar influenser från det jag tycker är gott. Jag bryr mig inte så mycket om var maten kommer ifrån i världen, är det gott så är det gott. Jag testar mig fram.

  • Ser du några likheter mellan att vara musiker och att vara kock?

– Ja, det är grymt lika! Kockar och musiker är samma skrot och korn, de är stöpta i samma form. Det handlar om mentaliteten, sättet att röra sig på och hur saker hanteras. Vi är ”creatures of the night” och det blir en viss personlighet.

  • Bästa musiken att laga mat till?

– Det beror nog på vad jag lagar men ska jag tagga till blir det något med tryck i, som rock. Ska jag laga något nytt och experimentera så lyssnar jag gärna på lite mer soul som Stevie Wonder. Desserter kräver kärlekssånger, då åker Barry White eller Donny Hathaway på. Donny sjunger så sjukt bra.

  • Hur känns det inför finalen?

– Det finns inget att vara nervös för men jag hinner säkert bli det. En av mina styrkor är nog att jag kan fokusera på det jag gör och stänga ute det som är runt omkring.

  • Vinner du?

– Man går inte in i en final för att inte vinna. Det är klart att jag ska göra det så bra som jag någonsin kan. Men jag tror att det är svårt att gå in i en första final och vinna, det är nog bra att ha varit med i en tidigare.

Martin Karlsson

  • Bor: Gränna
  • Yrke: Hotellägare och kock, Grenna hotell
  • Aktuell: Finalist i Årets kock 2021
  • Instagram: @martkarl76

Följ ämnen i artikeln