“Jag ser rött när folk kastar mat i onödan”

Professorn slår hål på bäst före-myterna: Så länge håller mjölk och ost

Publisert:

Professorn Marie-Louise Danielsson-Tham blev känd som Basiluskan, som lärde oss att städa rent i teve. Sedan utbildade hon oss i hur man undviker illasinnade bakterier, för att slippa matförgiftning. Nu har hon bytt mission, och vill att vi ska bli modigare för att minska matsvinnet.

Marie-Louise Danielsson-Tham besökte ICA:s provkök i Stockholm. Där städade de ur sina speceriskåp, och lade gamla saker i en låda. Marie-Louise kikade ner i lådan när hon gick förbi, och såg att det låg flera burkar himalayasalt där. ”Ska ni slänga det här?” frågade hon, och fick till svar att ja, bäst före-datumet hade gått ut. 

– De hade alltså inte en tanke på att himalayasalt är ett naturligt salt som bildades för över 200 miljoner år sedan och lär överleva både dig och mig. 

Marie-Louise Danielsson-Tham är kvinnan som gjort det till sin mission att pedagogiskt förklara bäst före-datumet för att minska matsvinnet. En svensk familj slänger cirka 150 kilo ätbarmat per år, enligt Naturvårdsverket, och man räknar med att en tredjedel av all mat som produceras inte äts upp. Marie-Louise är uppvuxen i Mariestad, Västergötland, där det heter att om smålänningar är snåla så är västgötar ekonomiska – och den andan är hon uppfostrad i. 

– Man ska inte slänga kläder som går att laga eller mat som går att använda. Människor tittar på bäst före-datumet och häller ut mjölken, men jag med mina kunskaper vet ju att den håller minst en vecka till. Så mitt ekonomiska tänk i kombination med miljötänket gör att jag ser rött när folk kastar mat i onödan. 

Utbildad veterinär

Hennes historia är intressant, för hon är veterinären som utbildar oss i livsmedelshygien. Hon är professorn som älskar att odla bakterier, samtidigt som hon lärde oss att städa bort dem i teveprogrammet ”Rent hus.” Lägg därtill att hon deltar i vigslar, håller i gudstjänster (fortfarande professor och inte präst), skriver krönikor och föreläser, och ni börjar ana vad det här är för karaktär. 

– Det började redan när jag var barn, jag var med i scouterna, spelade blockflöjt, sjöng i kör, gick på gymnastik, seglade… Det är väl ett av mina problem; jag tycker att nästan allt är roligt. 

De höga betygen gjorde att det stod henne fritt att välja utbildning, där hon valde mellan djurintresset och medicinen. 

– Genom att plugga till veterinär istället för läkare kunde jag kombinera de båda. Yrkesvägledaren sa visserligen att ”har du tänk på att du får stå med armen i en hästrumpa hela dagarna?” Men det gjorde mig bara än mer motiverad, skrattar hon. 

Men hur går man från hästrumpor till att bli expert på livsmedelshygien? Jo, för att ämnet var en del av veterinärutbildningen. 

– Livsmedelshygien och djurhållning hänger ihop. En veterinär behöver exempelvis kunna bedöma om djur är friska och köttet därmed är lämpligt som människoföda efter slakt. 

Lärde oss att städa

Många av oss lärde känna henne som en del av den dynamiska duon i teveprogrammet ”Rent hus” på TV4, där Marie-Louise och Marléne Eriksson gick in och städade upp i folks hem. Efter det fick hon smeknamnet ”Basiluskan” av kvarterets ungar.

– Fast det är bara gulligt. 

  • Hur rent är det hemma i ditt hus och kök?

– Jag vet ju vad som är farligt och inte, så om man gick runt med ”rent hus-ögon” för att hitta skojiga saker så skulle man exempelvis hitta dammtussar, för vi har inga barn som kryper runt på golvet. Jag använder inte desinficerande rengöringsmedel i onödan, för då försvinner även de snälla bakterierna. Och jag äter gladeligen mat både dagar och veckor efter att bäst före-datumet passerat. Men hanterar jag kyckling så är jag noga med att göra rent redskapen och tvätta händerna. 

Generellt är handtvätt en favoritsyssla, bland annat för att hon i laboratoriet jobbar med sjukdomsframkallande bakterier. 

– Hur många gånger om dagen jag tvättar händerna vet jag inte. Det är som det står i en psalm; man kan inte räkna dem alla. Men rena händer och att man förvarar matvaran kallt förlänger också hållbarheten.  

Ja, även som lekman är det är bra att ha lite kunskap om bakterier. Marie-Louise förklarar att råa livsmedel, som köttfärs och färsk kyckling, kan innehålla farliga bakterier, så där är det bra att ha koll på sista förbrukningsdag. 

– Fast om du steker köttfärsen så att alla delar når upp till minst 70 grader i ett par minuter kan du fortfarande äta den, även om köttfärsen kanske smakar lite gammal. 

  • Vissa människor dumpstrar, och lever på mat som kastas av matbutiker efter utgånget datum. Riskerar de sin hälsa? 

– Det är nog lugnt, i alla fall om man inte tillhör en riskgrupp. Det är också bra att se upp med vakuumförpackad mat som färdiga köttbullar, kallrökt fisk och skivad skinka. Å andra sidan; även här dör bakterierna vid 70 graders upphettning, så man kan ha skinkan i en toast, bara den värms upp ordentligt.

Ett år gamla ägg

  • Vilken är den vanligaste myten kring bäst före-datumet? 

– Att man inte kan äta maten efter utgånget datum. Men det säger egentligen bara hur länge varan förväntas behålla sin kvalitet, smak och färg, den kan vara fullt ätbar även därefter. 

Hon tar exemplet ägg. Nyligen var Marie-Louise i sin övernattningslägenhet i Stockholm, öppnade kylen, slängde en snabb blick på äggkartongen och började tillaga dem. Sedan kände hon att nja, vad stod det egentligen på förpackningen? 

– Datumet rätt, men året var fel, så äggen var ett år gamla. Men jag tillredde dem och de hade en fantastiskt fin äggsmak. I kylskåp håller ägg jättelänge. Att de har så kort bäst före-datum är en eftergift till EU, för i Frankrike och Spanien har man en invasiv salmonella som kan förpackas inuti ägget, och man vill inte att den ska få chans att föröka sig. Annars är ägg bakteriefria inuti när de värps.

Är det mögelprickar på brödet så brukar hon kasta det, eftersom smaken ofta slår igenom i hela brödet. Och ser hon mögel i syltburken, så tar hon sig en funderare. 

– Lurvet är gulligt, men bildar många gånger mykotoxiner, gifter. De är vattenlösliga och kan därför sprida sig i sylten. Är det sylt med en normal mängd socker som fått lite mögel efter en vecka, så skulle jag ta bort det med god marginal och äta sylten. Men är möglet en månad gammalt så skulle jag kasta burken. Och gäller det juice eller saft så häller jag ut, för där har gifterna definitivt spritt sig.

TITTA, SMAKA OCH LUKTA PÅ OSTEN Bara för att bäst före är förbi är det inte alltid nödvändigt att kasta osten. Det är heller inte farligt att äta det som har torkat på ostytan.

Vad betyder märkningen på mat?

  • Sista förbrukningsdag
    Anger när produkten ska vara uppäten. Märkningen används främst för produkter som lätt förstörs, som köttfärs och rå fisk, och ska hindra dig från att äta maten efter utgånget datum då det kan innebära vissa hälsorisker.
  • Bäst före-datum
    Handlar inte om hur länge produkten är säker, utan till vilket datum den förväntas behålla sin kvalitet, alltså smak, färg, krispighet, tuggmotstånd etcetera. Därefter kan kvaliteten försämras, men maten kan ändå vara fullt ätbar.
  • Sista försäljningsdag
    Den här datummärkningen är inte lagstadgad, och säger inget om vare sig kvalitet eller säkerhet. Det är ett datum som handlarna ibland använder för att veta när det är dags att byta varor i hyllorna. 

(Källa: Livsmedelsverket och Togoodtogo.se)

Snabbsummerat: Hur länge håller maten? 

Vad bör åka ner i soptunnan efter utgånget datum? Och vilken mat kan du titta, lukta och smaka på innan du kastar? Här är Marie-Louise Danielsson-Thams snabbguide. 

Tips: Om du sänker temperaturen i kylskåpet från 8 till 4 grader så håller maten lite längre. 

Varor du bör kasta: 

  • Köttfärs
  • Färsk kycklingfilé 
  • Färsk fisk
  • Skaldjur
  • Etcetera

Varor du kan titta, smaka och lukta på: 

  • Mjölk
  • Yoghurt
  • Smör
  • Crème fraiche
  • Juice
  • Falukorv
  • Färsk pasta 
  • Fetaost 
  • Frukt
  • Grönsaker 
  • Charkuterier
  • Ost
  • Fryspizza 
  • Frysta köttbullar
  • Fryst fisk
  • Glass
  • Tortilla 
  • Färdig pastasås på burk
  • Feta, färdiga såser, som bearnaise och aioli
  • Etcetera 

Tips: Smaka på maten, smakar den inte gott så spottar du ut och sköljer ur munnen. Då är ingen skada skedd.  

Varor du lugnt kan fortsätta äta: 

  • Choklad 
  • Socker 
  • Salt 
  • Kaffe 
  • Torr pasta
  • Grönsakskonserver
  • O’boy 
  • Chips 
  • Kryddor
  • Majonnäs 
  • Etcetera

Tips: Så småningom försvinner smakämnen eller så härsknar matvarorna. Produkterna smakar då inte lika gott, men det känner du. 

Marie-Louise Danielsson-Tham 

  • Ålder: 74. 
  • Familj: Maken Wilhelm, 70, katterna Psalmis, 7 och Miliz, 4, samt mamma Valborg, 97. 
  • Bor: Gamla hembygdsgården i Grythyttan. 
  • Gör: Professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, legitimerad veterinär.
  • Motto: Transparens och ärlighet, istället för att stå och humma i ett hörn.
“Jag ser rött när folk kastar mat i onödan”
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?