Sallad Niçoise

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-12

4 personer

Det här behöver du:

2 skivor färsk tonfisk à cirka 250 g

4 ägg

400 g små kokta potatisar

250 g cocktailtomater

1 paket frysta gröna haricots verts

2 finhackade schalottenlökar

2 huvuden romansallad

Vinaigrette:

1 dl goda svarta urkärnade oliver

3 sardellfiléer

2 skalade vitlöksklyftor

zest (rivet skal) från 1/2 citron

0,5 dl olivolja

2 msk balsamvinäger

Salt och peppar

Så här gör du:

1. Koka äggen: lägg dem i kallt vatten, och låt koka upp. Sätt klockan på 4 minuter när det kokar. Kallspola och skala.

2. Halvera potatisen och tomaterna. Bryn potatisen i smör och olja. Blanda ner tomaterna och haricots vertsen. Salta och peppra.

3. Blanda med salladen och den finhackade schalottenlöken.

4. Gör vinaigretten: Blanda alla ingredienserna utom oljan och vinägern i en mortel. Krossa allt ordentligt. Blanda i oljan och vi­nägern, salta och peppra.

5. Tonfisken: Man steker tonfisk precis som en bit kött som man vill ha rosa i mitten. Salta och peppra fisken. Bryn i het panna med smör och olja i cirka 2 minuter på varje sida beroende på hur tjock filén är.

6. Lägg allt i djupa tallrikar. Dela tonfisken på hälften och lägg en skiva i varje tallrik.

7. Till servering: Vänd upp salladen i vinaigretten.

Följ ämnen i artikeln