Sallad Niçoise
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-12
4 personer
Det här behöver du:
2 skivor färsk tonfisk à cirka 250 g
4 ägg
400 g små kokta potatisar
250 g cocktailtomater
1 paket frysta gröna haricots verts
2 finhackade schalottenlökar
2 huvuden romansallad
Vinaigrette:
1 dl goda svarta urkärnade oliver
3 sardellfiléer
2 skalade vitlöksklyftor
zest (rivet skal) från 1/2 citron
0,5 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
Salt och peppar
Så här gör du:
1. Koka äggen: lägg dem i kallt vatten, och låt koka upp. Sätt klockan på 4 minuter när det kokar. Kallspola och skala.
2. Halvera potatisen och tomaterna. Bryn potatisen i smör och olja. Blanda ner tomaterna och haricots vertsen. Salta och peppra.
3. Blanda med salladen och den finhackade schalottenlöken.
4. Gör vinaigretten: Blanda alla ingredienserna utom oljan och vinägern i en mortel. Krossa allt ordentligt. Blanda i oljan och vinägern, salta och peppra.
5. Tonfisken: Man steker tonfisk precis som en bit kött som man vill ha rosa i mitten. Salta och peppra fisken. Bryn i het panna med smör och olja i cirka 2 minuter på varje sida beroende på hur tjock filén är.
6. Lägg allt i djupa tallrikar. Dela tonfisken på hälften och lägg en skiva i varje tallrik.
7. Till servering: Vänd upp salladen i vinaigretten.