Plast eller tyg – här är bästa kassen för din mat

Publisert:
 Det spelar ingen roll vilken kasse du väljer i affären. Vad du lägger i påsen är mycket viktigare, säger Åsa Stenmarck, avfalls- och resursexpert.

Vilken typ av påse ska du välja i mataffären?
Expertens dom: Det spelar ingen roll.
– Vad du lägger i påsen är mycket viktigare, säger Åsa Stenmarck, avfalls- och resursexpert.

Juni 2017 kom en ny lag om minskad förbrukning av plastpåsar efter ett nytt EU-direktiv. I EU går det nämligen åt i snitt 198 plastpåsar per person och år. Därför har EU-kommissionen beslutat att vi måste minska kraftigt på användningen av plastpåsar. 

Redan den 31 december i år är målet 90 plastpåsar per person och år. 31 december 2025 är målet 40.

Avstå från att köpa saker

Även Åsa Stenmarck, avfalls- och resursexpert på IVL, Svenska miljöinstitutet, varnar för påsarna, men menar att det inte är själva plasten i sig som är det största problemet. 

– Nummer ett, tänk på vad du lägger i påsen i stället för vad du väljer för slags påse, det är mycket viktigare. 

Enligt henne är det viktigare att hellre avstå från att köpa någonting överhuvudtaget och att köpa vegetariskt i stället för mejeri- och köttvaror.

Återanvändningen viktigare

– Nummer två, ta den påsen du har hemma oavsett om den är i bomull, polyester, papper eller olika typer av plast. Det är återanvändningen som är viktigast, alltså att du använder påsen många gånger är viktigare än av vilket material den är gjord.

  • Men om du står i mataffären och har glömt påsen hemma då?

– Då är det bästa att välja en sådan där tunn polyesterpåse som ofta säljs. Om man jämför med bomullskassen så är bomull extremt mycket mer energikrävande vid tillverkningen. Även om polyester har ett fossilt utsläpp så får man ner det jämförelsevis om du kan använda dem många gånger. 

Däremot, om du redan har flera polyesterpåsar hemma så är det ingen ide att köpa en till bara för att du glömt ta med en till affären.

– Nä då spelar det ingen roll, då är det bättre att ta en så liten som möjligt som ändå rymmer maten. 

Vad väljer du helst – plastpåse, papperskasse eller tyg?

Plastpåse, papperskasse eller tyg?

  • Miljökasse (gjord av majs eller sockerrör) bryts inte ner snabbare än plastkassar, vilket många kan tro, men drar betydligt mindre resurser vid tillverkning.
  • Plastpåse: Är tillverkad av olja och bryts ner väldigt långsamt, den går dock att återvinna. Tyvärr är det inte en så stor del av plasten som hamnar i återvinningen.
  • Papperskasse: Görs av förnyelsebara råvaror och går att återvinna. Välj FSC-certifierat så vet du att papperet kommer från hållbart skogsbruk.
  • Tygpåse i bomull kräver väldigt mycket energi, vatten och kemikalier när den tillverkas. En tygpåse orsakar 100 gånger mer utsläpp än en papperspåse och 300 gånger mer utsläpp än en plastpåse. Men den går att använda många gånger. Köp en tygpåse som är gjord på returmaterial, det vill säga återvunnet tyg. Eller välj åtminstone en ekologisk, OEKO-TEX-certifierad eller en med Fairtrade-bomull. 
  • Polyester-kasse är gjorda av just polyester som är ett tåligt och vattenavvisande material. Den kräver minst energi vid tillverkningen om man jämför med andra material som används vid återanvändningsbara kassar. En polyesterpåse genererar totalt cirka en tjugondel av utsläppen som en motsvarande bomullskasse gör. Polyester är tillverkat av olja. Återvunnen polyester är tillverkad av till exempel PET-flaskor och utslitna polyesterkläder.
Ta påsen du har hemma oavsett om den är i bomull, polyester, papper eller olika typer av plast. Det är återanvändningen som är viktigare, säger Åsa Stenmarck, avfalls- och resursexpert.

Saker som påverkar hur klimatsmart kassen är:

  • Var kassen är tillverkad.
  • Vilka råvaror som används till att skapa påsen.
  • Vilka energikällor som gått åt vid tillverkningen.
  • Hur många gånger som påsen används innan den återvinns eller kasseras.
  • Om påsen återvinns över huvud taget.
  • Om det finns tryck på påsen, tryck orsakar utsläpp av flyktiga ämnen som är farliga för miljön.

Källor: Naturvårdsverket, Håll Sverige rent, Konsumentföreningen Stockholm

Plast eller tyg – här är bästa kassen för din mat
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?