Pastafabriken som gjort succé under pandemin

”Förra året hade vi 1 000 gäster på väntlistan”

Publicerad 2021-07-20

Pandemin blev ett hårt slag mot restaurangbranschen.

Men vissa krogar fick snarare en skjuts av pandemin.

– 2020 var vår bästa sommar hittills, säger Tilde Möller på Pastafabriken i Ingelstorp.

Strax utanför Ystad på Österlenslätten i Skåne ligger Pastafabriken. För Tilde Möller, en av delägarna till restaurangen, var förra sommaren en spirande tid.

En kontrast till vad många andra restaurangägare upplevde.

– Väldigt många landsbygdsställen fick ett uppsving förra året. En av anledningarna är så klart att covid ledde till mycket hemestrande, säger hon.

Branschtidningen Besöksliv rapporterade tidigare i år om ett förväntat högt besökstryck på Österlen. Något som Tilde redan har märkt av.

Pastasugna hemestrare har verkligen vallfärdardat till den något nya restaurangen på landet:

– Förra året hade vi rekord när 1 000 gäster stod på väntlistan. Det är galet.

Inne i Pastafabrikens butik kan man köpa med sig handgjord pasta hem.

Stora skillnader mellan stad och landsbygd

Hon äger restaurangen tillsammans med Per Söderberg och Pär Extor, som slog upp portarna 2018.

Krogen huserar inne i en gammal verkstadslokal som nu också är en fabrik för pastatillverkning – här är det hantverket som är i fokus.

– Tanken från början var att vi skulle producera pasta gjord på svenskt mjöl och komplettera vår tillverkning med en liten restaurang. Sen föll det sig väl så att restaurangen fort blev välbesökt.

Jobbluncher går förlorade

Förutom Pastafabriken driver trion även ett bageri i Ystad och vedugnspizzerian Hedvigsdal i Malmö saluhall. Och de har märkt stora skillnader mellan sina ställen:

– Skillnaden mellan pizzerian och Pastafabriken har varit jättestor, tyvärr har det inte kommit så mycket folk till saluhallen, säger Tilde Möller.

Malmö saluhall ligger beläget bland mycket kontorsbyggnader mellan stadskärnan i Malmö och Norra hamnen. Och det är just jobbluncher som Hedvigsdal förlorat under pandemin.

– Många har ju jobbat hemma och går inte ut och käkar lunch. Sen kom restriktionen om att man bara fick sitta en person vid varje bord, det har verkligen varit en tung tid.

Lätt att driva ställe på Österlen

Trots vårens hårda restriktioner ser Tilde med tillförsikt på den kommande högsäsongen ute på Pastafabriken.

– Restriktionerna har varit hårdare än de förra året, som att bara ha ett sällskap på fyra personer vid ett bord. Det har verkligen varit ett bekymmer, men those days are gone!

Tilde Möller tror att det kommer gå fortsatt bra för de som driver krog ute på landet och hon hoppas att de som valt att köpa hus i området stannar kvar även på vinterhalvåret. Vilket skulle kunna innebära att fler än bara Pastafabriken kan förlänga sin sommarsäsong, menar hon.

– Det har alltid varit väldigt lätt att driva ställen på Österlen under sommaren. Vinter och sommar är som natt och dag, det är väldigt stor skillnad att driva ett ställe här i november. Därför är det så kul att så många öppnar i den här regionen och att det är så många som dras hit.