”Kockarnas kamp” är tillbaka med jubileumssäsong

Godare har tagit tempen på kockarna inför tävlingen

Av: 

Lisa Nilsson

Matnytt

Blod, svett och sann kämparglöd. Nu är ”Kockarnas kamp” tillbaka – med en extra spännande jubileumssäsong.

– Allt kan hända i ladan, man vet inte vad som komma skall, säger deltagaren Desirée Jaks.

Ögonbindlarna är på, framför kockarna ligger rättikan.

”Tävlingen börjar nu”.

I den ökända ladan ska det återigen göras upp om vem som är mest kock av dem alla. Och att hacka rättika är ett av de moment som gäckat kockarna mest genom åren.

Årets säsong av ”Kockarnas kamp” kommer att vara något extra, nämligen en jubileumssäsong. Förutom den vanliga spänningen kommer det att bjudas på härliga tillbakablickar från de tidigare säsongerna.

Firar tioårsjubileum

Programledaren Pär Lernström har nu lett det nagelbitande programmet i tio år. Han lovar att det blir lika mycket drama och spänning denna säsong som tidigare.

– Det känns nästan overkligt att det gått tio år sedan Tommy Myllymäki vann den första säsongen. Trots att det gått tio år kommer jag aldrig få nog av känslan som infinner sig varje gång jag står i ladan inför landets bästa kockar och får säga: ”Tävlingen börjar nu”, säger Pär Lernström i ett pressmeddelande.

Då har ”Kockarnas kamp” premiär

Den 28 september klockan 20 går första avsnittet av ”Kockarnas kamp” av stapeln och det sänds på TV4 och TV4 Play.

En av deltagarna är konditorn och kocken Tea Malmgård. Hon är tävlingsrutinerad och har tidigare deltagit i ”Dessertmästarna”.

  • Varför valde du att tacka ja till att tävla i ”Kockarnas kamp”?

– Dels har jag varit lite socialt utsvulten på häng med folk i branschen och sen är det kul att testa sina egna gränser.

Tea Malmegård är tävlingsrutinerad och har tidigare deltagit i ”Dessertmästarna”.
  • Vilket moment har du varit mest nervös inför?

– Att stycka hela djur kanske jag har fasat lite extra för. Vanligtvis jobbar jag lite mer mot det kalla eller desserter.

  • Tror du att det är en fördel att du tidigare tävlat i ”Dessertmästarna”?

– Jo, det tror jag. Man vet lite mer om vad man ger sig in på, att man inte kan kontrollera situationen eller oavsett hur förberedd du är så kan tävlingsnerverna ställa till det.

  • Vad är dina styrkor i tävlingen?

– Jag tror jag är ganska snabb och inte rädd för att göra bort mig, jag kommer att kötta på. Jag känner mig inte rädd för något.

Jan Boris-Möller är tidigare känd från programmet ”Här är ditt kylskåp”.

Jan Boris-Möllers nerver inför såsduellen

En annan deltagare är kocken Jan Boris-Möller. Han är tidigare känd från bland annat tv-programmet ”Här är ditt kylskåp”, där han gjorde hembesök hos kändisar och lagade måltider av det som fanns i deras kylskåp.

  • Varför valde du att tacka ja till att tävla i ”Kockarnas kamp”?

– Jag hade inget annat att göra. Jag har tackat nej i så många år då inspelningen är samtidigt som jag har många bröllopsjobb. Men under pandemin har allt varit inställt, så nu kunde jag tacka ja.

  • Vilket moment har du varit mest nervös inför?

– När jag tittade på äldre säsonger så kunde jag tänka: ”att hacka rättika med förbundna ögon, vem fan tränar på det”!

– Det man fått tänka är ju att inte hamna sist, för då hamnar man i nästa surdeg. Såsduellen.

  • Hur ser du på dina chanser i tävlingen?

– Jürgen Grossmann som också med och är 60 plus, när vi träffades första dagen så kändes det lite som att vi är som kanonmat. Som att stå längst fram i Karl XII:s armé och ta emot kanonkulor.

Desirée Jaks är tävlingens yngsta deltagare någonsin, men det är inget som hindrar henne från att ge allt.

Desirée Jaks yngsta deltagare någonsin

  • Varför valde du att tacka ja till att tävla i ”Kockarnas kamp”?

– Det är kul att utmana sig själv och testa saker man vanligtvis inte gör. Och göra saker man kanske inte är jätteduktig på som är lite annorlunda.

  • Hur känns det att vara yngst någonsin i tävlingen, tror du att det är en fördel eller nackdel?

– Både och. När jag tackade ja visste jag inte om att jag var yngst någonsin, men jag visste att jag skulle vara ung. Då insåg jag att jag kanske behövde bevisa mig lite, det är kul. Jag vill alltid bevisa att jag kan.

  • Vad är dina styrkor i tävlingen?

– Smaksäkerhet och att jag kan lite om allt. Jag står också i köket hela tiden, till skillnad från en del andra som då kanske är lite mer ringrostiga. Jag är ung, fräsch och pigg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Första avsnittet av ”Kockarnas kamp” sänds den 28 september på TV4.

Kockarna i Kockarnas kamp 2021

  • Desirée Jaks: 24 år, Stockholm, Spesso. Desirée är den yngsta kocken någonsin att vara med i ”Kockarnas kamp”.
  • Jan Boris-Möller: 63 år, Lund, matingenjör – även känd från programmet ”Här är ditt kylskåp”.
  • Frida Ronge, 36 år, Göteborg, TAK och UNN, skrivit kokböckerna ”Rå som sushi” och ”Food Retreat”.
  • Jacob Holmström, 39 år, Halmstad, Gastrologik – som fick en första Guide Michelin-stjärna 2013 och en andra stjärna 2019.
  • Jessie Sommarström, 42 år, Vaxholm, Urban Deli-koncernen, en av finalisterna i Årets kock 2020.
  • Jürgen Grossmann, 62 år, Stockholm, Hemma hos chef Grossmann och drev tidigare restaurangen Grossmann.
  • Tea Malmgård, 33 år, Stockholm, Doma, har tidigare medverkat i programmet ”Dessertmästarna”.
  • Ludwig Tjörnemo, 29 år, Stockholm, Etoile, vann Årets kock 2020 och jobbat på flera stjärnkrogar i världen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Michelinstjärnor delas ut live i nytt program

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Kockarnas kamp

Kockar

Pär Lernström

Jan Boris-Möller

MER OM GODARE

Här ligger kändiskockarnas restauranger

Här är alla finalister i Årets kock 2021

Tareq Taylor: ”Jag var livrädd för män i kostym”

Aladdinasken kommer med ny upplaga

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Så gick det för svenska kockarna VM-matchen

Hummerpremiär – fisket drar i gång för säsongen

Här är vinnaren

Här är årets glöggsmaker

Tävla i att skapa landskapspizzor

Priset avskräcker från ekologisk mat

Stjärnkrögaren: ”Jag fick stryk på lyxkrogen”

Ny glans – eller stjärnfall för svenska krogar?

Svenskt vin vinnare i år

Michelinstjärnor delas ut LIVE på Aftonbladet

Det här är svenskarnas favoritkebab

Frantzén – en av världens bästa krogar

Här lagas mat åt kungaparet

Krogarna skålar – nu börjar jakten på personal

Här är alla vinnare på årets Stellagala

Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött

Så många korv i bröd äter svensken per år

Frantzéns krog Zén får tre stjärnor

Smaka på film – mat och bioklassiker i ny harmoni