Ostkaka – gott och enkelt recept med keso
Recept
Bjud på en av våra äldsta och mest älskade efterrätter - ostkaka. Den 14 november är det ostkakans dag. Här är ett riktigt enkelt och gott recept på ostkaka med keso för dig som vill prova att baka en själv.
Ostkaka med keso
Ingredienser
- 2 ägg
- 0.5 dl socker
- 500 g keso
- 0.5 dl mandel
- 1 bittermandel
- 0.5 dl vetemjöl
- 2.5 dl mjölk, 3%
Gör så här
En av våra äldsta efterrätter
Det är inte mycket som slår en ljummen ostkaka med en klick grädde och lite sylt. De härliga mandelbitarna som bjuder på tuggmotstånd och den lätta smaken av bittermandel som anas bland det söta. Ostkakans dag instiftades av Ostkakans vänner som naturligtvis firar dagen med att äta ostkaka men också arrangerar SM i ostkakebakning.
Ostkakan är en av våra absolut äldsta efterrätter och den har stått sig väl genom århundradena. Redan på 1500 -talet omtalades den rent historiskt men med stor sannolikhet åts den redan under medeltiden. Förr var ostkakan ett måste på varje småländskt kalas. Enligt traditionen börjar man alltid att ta av ostkakan från mitten. Det finns olika teorier om anledningen till det, en är att ostkakan lagades i kopparbunkar med beläggning av tenn, var det en spricka i i tennet kunde den giftiga kopparn blandas med ostkakan och för att de finaste gästerna skulle slippa det började ostkakan serveras från mitten. En annan teori är att ostkakan alltid var krämigast och godast i mitten, alltså skulle de finaste gästerna börja med de finaste delarna.
Alla minns vi nog kalasen i Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga. Inför husförhöret i Katthult lät det så här:
”Emils mamma hade lagat precis lika mycket god mat som hon brukade göra till sina kalas, fast Emils pappa hade försökt säga ifrån. ”Det är ju ändå bibliska historien och katekesen som är det viktigaste, men du lägger det mer på köttbullar och ostkakor du!” ”Allting har sin tid”, sa Emils mamma då så förståndigt. ”Katekesen har sin tid och ostkaka har sin tid!” Ja, ostkaka hade i sanning sin tid, och de åt och mådde väl alla som var där på husförhöret i Katthult.”
I Hälsingland bakas en ostkaka som serveras skuren i skivor, värmd i mjölk eller grädde. Den äts sedan med saftsås eller hjortron till och en klick grädde på toppen. Ostkakan ska vara slät och lite gnisslig i konsistensen. Varje år anordnas världsmästerskap i att tillverka den bästa Hälsingeostkakan.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Pavlova – efterrätten som alltid imponerar
1 h 15 min
Marängsviss med sötsyrlig passionsfruktscurd
3 h 20 min
Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde
Kokböcker: Här är årets tips på bokrean
Busigaste godiset på halloween
Får jag inte dessert blir jag arg!
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Baka semlor: Så här gör du
Grilltips – så grillar du vegetariskt
Veganska köttbullar med gräddig sås
Härliga sommarsmaker
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Somriga recept med My Feldt
Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern
Lyxiga kladdkakor med extra allt
Glöggnyheter 2020 – nu är de här
Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan
Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker
Tareq Taylor: ”Det ska vara grädde i hela ansiktet”
Bjud på läskig halloween-mat
Läckra recept på snabb, god och billig vardagsmat
Cronut, rumla och backlavasemla – årets semmelnyheter är här
Är ägget kokt eller rått?
Husmanskost – här är tio klassiska rätter
Pavlova – efterrätten som alltid imponerar
1 h 15 min
Marängsviss med sötsyrlig passionsfruktscurd
3 h 20 min