Markiz Tainton aktuell med nytt tv-program

”Alla som lagar recepten ska få en ”aha-upplevelse”

Av: 

Elisa Amorelli

Godare

Den populära tv-kocken Markiz Tainton har länge inspirerat med smaker från hela världen.

Nu är hon aktuell med ett eget tv-program.

– Jag satt tyst i en halvtimme och bara ”det här är helt sjukt”, säger hon.

När Markiz Tainton lagar mat använder hon mycket kärlek och inspiration från alla världens hörn. Köket hemma i Solna ska dofta av härliga kryddor, syrlig citron, och köksbänken vill hon ha full med färgstarka grönsaker och spännande råvaror.

– För mig handlar det om att förena genom matlagning. Mat är olika kulturer som möts på tallriken, det är genomgående för alla rätter jag lagar hela tiden.

Den matkulturen som ligger henne närmast om hjärtat är det marockanska köket.

– Jag har marockanskt påbrå så det är klart att jag hämtar mycket inspiration där. Men jag älskar att plocka från alla möjliga olika länder, just nu har jag en speciell kärlek för italiensk mat. Jag älskar det verkligen, säger hon.

”Sjukt goda”

Markiz Tainton var med i Sveriges Mästerkock 2014 och är idag en älskad matkreatör och tv-kock. Nu är hon aktuell med ett eget program på tv-kanalen Godare. I serien bjuder hon bland annat på en krämig grön shakshuka, en pumpapasta med knaperstekt sidfläsk och flera lyxiga och enkla tapas.

– Sedan gör jag också fantastiska matvåfflor som man gör på kokosfett, rismjöl och kokosvatten.

Till det serverar hon tre goda röror, en med rostade solrosfrön och saffran, en enkel med gröna ärtor och en mandelröra som hon smakar upp med ricotta.

– De är sjukt goda, jag lovar, säger hon.

Markiz Tainton var med i Sveriges Mästerkock 2014 och är idag en älskad matkreatör och tv-kock.

Varför valde du just de här recepten?

– Det är rätter som känns heta just nu. Vi lagar mycket mer mat hemifrån idag med tanke på rådande omständigheter, så jag ville ha rätter som passar både för middag och lunch. Sedan vill jag att alla som lagar den här maten ska få en aha-upplevelse och tänka ”jag visste inte att man kunde göra så!”

Serien, med namnet ”Markiz Tainton”, hade premiär i början av januari och kan ses på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).

När första avsnittet sändes satt hon som klistrad framför tv:n.

– Det var helt overkligt. Först satt jag och stirrade på mitt namn i tablån och sedan blev jag tyst i en halvtimme och bara ”det här är helt sjukt”. Helt galet. Men jag känner mig så otroligt stolt över produktionen och för att ha gjort den här serien tillsammans med Godare.

Ett måste i kylskåpet

Om man kikar in i Markiz Taintons kylskåp hittar man alltid koriander, citron, tomater och lök. Det är en bra bas för vad man än ska laga, en pastasås eller gryta, förklarar hon.

– Koriander är min favoritört som kan rädda det mesta, och citron är den optimala smakhöjaren. Den kan ge den här lite edgy, lyxiga känslan som balanserar upp alla smaker.

Hon berättar att hon alltid tyckt om att äta mat – men kärleken för matlagning tog fart först när hon flyttade hemifrån.

– Jag är uppvuxen i en familj där allt kretsade kring matbordet. Alla möten, alla fester. Så när jag flyttade hemifrån bestämde jag mig för att bli bra på det.

  • Och du lyckades! Vad lagar du helst då?

– Om jag ska bjuda hem dig för första gången gör jag självklart något marockanskt. Gärna mat man kan dela på så vi kan sitta och plocka från olika tallrikar.

  • Om du fick välja vem som helst att bjuda på middag, vem väljer du?

– Barack Obama. Han känns som en skön person som bidrar med en skön energi och jag tror att han skulle uppskatta min mat. Jag skulle bjuda på marockansk kyckling tagine med inlagda citroner och gröna oliver. Det är min paradrätt som tagit mig dit jag är idag.

Markiz Tainton var med i Sveriges Mästerkock 2014 och är idag en älskad matkreatör och tv-kock.

Se hela programserien med Markiz Tainton på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Fakta: Markiz Tainton

  • Ålder: 34
  • Yrke: Matinspiratör och tv-profil
  • Bor: I Solna tillsammans med maken Kevin och barnen Liora, 3 år och Sade 1,5 år.
  • Drömmer om: Att få göra mer tv, jag älskar det!
  • Aktuell med: Matlagningsprogrammet ”Markiz Tainton” på Godare och podden ”Vass tunga”.
Publisert:

LÄS VIDARE

Vad ska du laga i helgen? Fråga Markiz Tainton!

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

MER OM GODARE

Vad ska du laga i helgen? Fråga Markiz Tainton!

Markiz Taintons gröna shakshuka

30 min

Knepet för dig som vill äta färskpotatis – året runt

Tricket som tar kryddorna till en ny nivå

Flankstek med ugnsbakad blomkål

1 h 15 min

Därför ska du aldrig riva vitlök

Mandelröra med ricotta och mynta

Markiz Tainton: Så blir potatismos extra gott

Så får du fryst fisk att smaka lika gott som färsk

Så gör du frasiga kokosvåfflor

Saffrans-och solrosröra till frasiga våfflor

Markiz Taintons knep innan du steker kycklingen

Ärtröra med smak av basilika

Enkla knepet – så stänker det mindre från stekpannan

Superenkel middag: Laga allt i en gryta

1 h 10 min

Få inspiration till helgens matlagning från chatten

Vad ska du laga i helgen? Chatta med Markiz

Frasiga, matiga våfflor med crunchiga röror

45 min

Smarta knepet när du saltat maten för mycket

Så gör du tomatsalsan som passar till allt

Läs chatten med Markiz om helgens godaste rätter

Markiz goda kyckling

35 min

Lyxa till maten med smörslungad potatis

Markiz Tainton svarade på frågor om godaste helgmaten