Nu blir färska kryddor i kruka billigare

Färsk basilika, rosmarin och koriander – nu sänks momsen

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Färska kryddor som persilja och basilika i kruka klassas nu som livsmedel.
Foto: Thinkstock
Färska kryddor som persilja och basilika i kruka klassas nu som livsmedel.

Glädjande besked för alla som älskar färska kryddor. Nu sänks momsen från 25 till 12 procent efter att Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att kryddor i kruka visst är livsmedel.

Att sätta extra piff på maten med färska kryddor är populärt. Vi köper krukodlade kryddor som aldrig förr. Och nu kommer det glädjande beskedet att momsen på kryddorna sänks från 25 till 12 procent.

Ett företag som sålde kryddor ville veta om örter på kruka omfattas av den reducerade skattesatsen på 12 procent för livsmedel. Frågan prövades i Skatterättsnämnden och i ett förhandsbesked hade nämnden kommit fram till att försäljningen omfattas av den momssats på 25 procent som i huvudregel gäller vid försäljning. Nämnden menade att kryddor och örter som säljs i kruka säljs före skörd och definitionen av livsmedel omfattar inte växter före skörd. Därför skulle momssatsen inte sänkas på försäljning av kryddor och örter i kruka.

Foto: Thinkstock
Kryddor i kruka bör anses som livsmedel menar HFD.

Företaget överklagade förhandsbeskedet och fallet hamnade i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).

Nu har HFD slagit fast att ”kryddor och örter som säljs i kruka bör anses vara livsmedel om merparten av växten är avsedd att, eller rimligen kan förväntas att, förtäras av människor.” Därmed sänks momsen från 25 till 12 procent som är den procentsats som gäller för livsmedel.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK