Inspireras av 10 pastarecept

Så ofta googlar svenskarna pasta carbonara

Publisert:

Sedan pasta klev in i svenskarnas liv har den tagit allt större plats och i dag är den ett stående alternativ på menyerna i hemmen.

Vi har samlat våra tio populäraste pastarecept – du kanske hittar en ny vardagsfavorit!

Klassisk köttfärssås och spaghetti
(37)

Klassisk köttfärssås och spaghetti

Den 25 oktober är det internationella pastadagen – men visst är väl varje dag en bra dag för pasta? Enligt en ny sökordsundersökning, av matkasse-företaget Hello fresh, så googlar svenskarna på pasta carbonara hela 66 400 gånger i månaden.

För att fira denna eminenta dag lite extra så har vi samlat tio av våra bästa pastarecept. Låt dig inspireras och se om du hittar en ny pastafavorit.

Spagetti carbonara – med sparris
(91)

Spagetti carbonara – med sparris

Denna klassiker är lätt, snabbgjord och dessutom underbart god. Hotta upp den klassiska carbonaran och tillsätt vad du har i kylskåpet. Som i denna tappning där man adderat sparris, en ren succé.

Filip Poons vodka penne – snabbt och smarrigt
(351)

Filip Poons vodka penne – snabbt och smarrigt

Vodka penne är en pastarätt där smaker kombinerats i en ljuvlig symfoni, vodka, pancetta, tomat och grädde. I det här receptet har Filip Poon dessutom ett hemligt knep för att göra den extra god. Det får ni bara inte missa!

Tareq Taylors gräddiga pasta med kyckling
(22)

Tareq Taylors gräddiga pasta med kyckling

Vår allas favoritkock Tareq Taylor har komponerat ett utmärkt pastarecept som lätt platsar som ny vardagsfavorit. Och om du har kyckling över från en tidigare måltid så är det bara att köra ner den i pannan med allt det andra goda, som grönkål, cirton, grädde och champinjoner.

Ravioli all’uovo – Lotta Lundgrens recept
(28)

Ravioli all’uovo – Lotta Lundgrens recept

Många har kanske smakat på festivalklassikern, ravioli i tomatsås på burk. Glöm den.

Lotta Lundgrens hemgjorda ravioli all’uovo har kommit för att stanna. Detta lilla pastaknyte innehåller en drömsk fyllning av ricotta, parmesan och äggulor, toppa med salviasmör och rostade pinjenötter.

Du kommer bli middagens stjärna om du serverar detta.

Pasta med lövbiff och champinjoner
(320)

Pasta med lövbiff och champinjoner

Är du inte vegetarian eller vill lyxa till pastan med kött så kan du göra en krämig pasta med lövbiff och champinjon. Den här rätten är utmärkt till helgens middagar och en potentiell paradrätt – för har du väl börjat äta den kan det bli svårt att sluta.

Toppa med färskriven parmesan, svartpeppar och hackad persilja.

Pasta cacio e pepe
(714)

Pasta cacio e pepe

Denna pastarätt må innehålla få ingredienser men resultatet av den är magisk. För att få den perfekt bör man enligt kocken Stefan Eriksson på Restauranglabbet, under tiden man gör såsen, stänga av allt annat i huvudet och fokusera. Detta för att såsen ska bli så krämig som möjligt.

Se det som en slags mat-meditation.

Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”
(60)

Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”

Hoppa köttet och släng ihop en enkel vegetarisk pasta. Detta recept är komponerat av Hanna Olvenmark som driver Instagramkontot ”Portionen under tian”. Ett smarrigt recept med grönkål som du även kan göra helt vegansk, en enkel rätt som definitivt hamnar på listan över vardagsfavoriter.

Pasta al limone e burro
(191)

Pasta al limone e burro

Pasta al limone e burro är ett utmärkt recept att använda pastasorten tagliatelle till, i vilket den krämiga såsen lägger sig silkeslent runt pastan. Kombinationen av citron, brynt smör och parmesan blir sagolikt gott – toppa gärna med färsk persilja. Välkomna till pastahimlen!

Bolognese – så blir den god och smakrik
(165)

Bolognese – så blir den god och smakrik

Klassikernas klassiker, finns det ens något mer att säga om den här rätten? Varje hushåll har nog sin egen tappning på bolognese, men för dig som är novis kan du spana in vårt recept som gör den extra god – ett tips: låt den ta sin tid. Välj valfri pastasort till, vi alla har våra egna favoriter.

One pot vego-bolognese
(4)

One pot vego-bolognese

Här har vi den rätten som både sparar tid och disk – briljant matuppfinning! Kör bara ner alla ingredienser i en och samma gryta eller kastrull och låt maten sköta resten. Voilà och du har ett enklare matliv. Den här one pot pastan av Madeleine Landley är utmärkt under hösten då det är pumpatider.

Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång

ARTIKLAR

Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång

Vissa ställer timer på hur lång tid pastaförpackningen anvisar koktid, andra går på magkänsla och en del kanske kastar en färdig spaghetti på kylen för att se om den är klar.

Att koka pasta till perfektion är en utmaning, men kocken Matthias Larsson har kommit fram till hur du ska lyckas med det – se hur han gör i klippet ovan.

Så väljer du rätt pastasort

Känner du att du vill spara tid och inte orkar ställa dig för att göra egen pastadeg? Det är helt okej, för i butiker finns det ett gediget utbud av torkade pastasorter – det finns också en massa färska att välja mellan. Vi har listat en mängd olika sorters pasta som passar olika bra till olika rätter.

Men självklart kan du ta den sorten du helt enkelt tycker bäst om, smaken är ju som baken – delad.

Olika pasta passar olika bra till olika rätter – så väljer du rätt.
Lisa Nilsson

Lisa Nilsson är sociala medier-redaktör på Godare. Hon har studerat journalistik och multimedia vid Södertörns högskola och har även läst kreativt skrivande. Innan Lisa började på Aftonbladet jobbade hon som digital redaktör på Femina och Residence på Aller media. Och om det är ett featureämne hon brinner för så är det mat!