Publicerad:
Uppdaterad:

Kryddstekt blomkål

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Kryddstekt blomkål.
Foto: Charlie Drevstam
Kryddstekt blomkål.

Blomkål på nytt sätt.
”Att bygga en rätt utifrån att allt på råvaran ska användas är en underbar känsla. Här får man ut fyra saftiga ”biffar” och dessutom ”couscous” från blomkålen. Man får också en otrolig variation i smak och textur”

Recepten är hämtade ur Paul Svenssons bok ”Grönsaker A–Ö”, (Bonnier fakta). Receptfoto: Charlie Drevstam

Kryddstekt blomkål

Antal: 4 portioner

(Har du inte varmluftsugn, lägg på 25 grader.)

  • 2 medelstora blomkål

  • 1 tsk malen spiskummin

  • 1 tsk rivet citronskal

  • 1/2 gul lök

  • 1/2 vitlöksklyfta

  • 2 msk japansk soja

  • 250 g skogschampinjoner

  • 1 kvist backtimjan eller vanlig timjan

  • 5 dl vatten

  • 1 msk smör

  • cirka 0,75 dl neutral rapsolja

  • salt, nymalen svartpeppar

Raita:

  • 1 gurka

  • 4 dl grekisk yoghurt, 10 procent fetthalt

  • 1/2 kruka mynta, hackad

  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär ut två stycken 2 cm tjocka skivor från mitten av varje blomkål. Mixa resten av kålen till ”couscous”. 

  2. Låt det mixade koka i 30 sekunder i en kastrull med lite vatten, häll av vattnet och kyl ner i ett isbad. Häll av isvattnet och blanda couscousen med spiskummin, citronskal, olja och salt och peppar.

  3. Skala lök och vitlök. Skär löken i bitar och mixa tillsammans med vitlöken. Fräs mjuka i en kastrull med olja. Häll i sojan. Mixa även svampen och lägg ner tillsammans med timjan i lökkastrullen. Häll i vattnet och låt vätskan koka ner till hälften. Sila av buljongen (spara svampen och löken och gör till exempel duxelle av den).

  4. Raita: Skala och riv gurkan. Salta rivet och låt det ligga och vätska sig en stund. Krama ur vätskan. Blanda yoghurt, gurka och mynta och smaka av med salt och peppar.

  5. Salta och peppra blomkålsskivorna och stek dem långsamt i smör och olja i en stekpanna tills de blir gyllenbruna, det tar cirka 10 minuter (innertemperaturen ska vara 87 grader). Ös dem med svampbuljongen.

  6. Servera blomkålen tillsammans med blomkålscouscous och raita. Ringla till sist svampbuljong över alltihop.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

MER OM MAT & DRYCK