Viltgryta med potatismos och lingon

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Vad är det som gör att vilt smakar vilt?

– Jo, det är barr och bär och det kan vi ta vara på när vi gör vår egen viltkrydda med timjan, rosmarin, svartvinbärsgelé och torkade enbär, säger Jävligt gott-bloggaren Gustavsson.

I det här avsnittet av ”Vegansk husmanskost” från tv-kanalen Godare.se knapersteker Gustav strimlad ostronskivling och vänder allt i en krämig gräddsås.

”Det var länge sedan nu jag faktiskt åt viltkött, men jag insåg för ganska många år sedan nu att jag kunde få till den där klassiska viltsmaken ganska så likt genom att kombinera smaker och kryddor från miljön där de vilda djuren lever.

Så klart smakar det inte rådjurskött, men det smakar utan tvekan vilt. Det kan vara så att jag helt enkelt oftast fick viltkött serverad med dessa kryddor som barn, eller så kan det vara så att något i barren och bären som djuren åt gick ut i kroppen på dem. 

Oavsett vad, så är det väldigt skönt att veta att jag inte behöver ge upp de klassiska vilträtterna bara för att jag har slutat äta djur.

I den här grytan så använder vi en kombination av knaperstekt och strimlad ostronskivling och strimlat texturerat vegokött för att simulera texturen i renskav och kokar den i en god gräddsås som får koka ner rejält tills den riktigt klibbar på vegoköttet och gör det saftigt och mustigt.”

Viltskavsgryta med potatismos och lingon

Antal: 4 portioner

Ingredienser

Viltskav

  • 300 g vegokött, typ oumph

  • 250 g ostronskivling

  • 1 stor gul lök

  • 2 tsk timjan och/eller rosmarin, torkad eller färsk går lika bra

  • 10 hela torkade enbär

  • 1 msk svartvinbärsgelé

  • 1 msk mörk grönsaksfond

  • 2 tsk mörk kinesisk soja

  • 2 dl havregrädde

  • Rikligt med rapsolja att steka i

  • Salt och svartpeppar efter smak

Potatismos

  • 1 kg mjölig potatis

  • 1-2 dl havregrädde

  • 2-3 msk kallpressad rapsolja eller veganskt smör

  • 1 krm mald muskot

  • Salt och vitpeppar efter smak

Stekt svartkål

  • 250 g svartkål

  • Juice från 1/2 citron

  • 2 msk rapsolja

  • Salt och svartpeppar efter smak

Till servering

  • Rårörda lingon

Gör så här:

  1. Börja med att strimla ostronskivlingen och knapersteka den i lite rapsolja i en stekpanna tills den har släppt all vätska och börjat få färg.

  2. Skala och skiva löken och lägg ner den, vegoköttet och några matskedar rapsolja i stekpannan tillsammans med ostronskivlingen och stek på hög värme tills även vegoköttet blivit knaprigt och löken blivit mjuk och något brynt.

  3. Krossa enbären med sidan av kniven och häll ner dem tillsammans med timjan/rosmarin, grädde, soja, fond och svartvinbärsgele i pannan. Rör om och koka upp.

  4. Låt koka 7-10 minuter tills smakerna gått ihop bra i pannan och såsen reducerats ner rejält och smaka sedan av med salt och peppar

  5. Klart!

Potatismos

  1. Skala, tärna och koka potatisen mjuk

  2. Låt ånga av en stund i ett durkslag

  3. Mosa eller passera potatisen med vegansmör eller rapsolja och rör varsamt ner muskot, salt och vitpeppar. Vispa inte för kraftigt, då kan moset släppa för mycket stärkelse och börja bli klistrigt.

  4. Blanda ut med havregrädde tills du får en konsistens du gillar

Stekt Svartkål

  1. Skölj svartkålen och skär i ca 4 cm stora bitar

  2. Stek med lite salt och peppar i rapsolja i en stekpanna tills svartkålen börjar mjukna och bli grönare.

  3. Slå i citronjuice och låt steka in snabbt. Klart!

Servera viltskavet ovanpå en generös portion potatismos och toppa med rårörda lingon och stekt svartkål.

Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”, Bonnier Fakta.

Viltskavsgryta med potatismos och lingon
Foto: EMIL HOVMARK
Viltskavsgryta med potatismos och lingon
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK