Viltgryta med potatismos och lingon
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Godare
Vad är det som gör att vilt smakar vilt?
– Jo, det är barr och bär och det kan vi ta vara på när vi gör vår egen viltkrydda med timjan, rosmarin, svartvinbärsgelé och torkade enbär, säger Jävligt gott-bloggaren Gustavsson.
I det här avsnittet av ”Vegansk husmanskost” från tv-kanalen Godare.se knapersteker Gustav strimlad ostronskivling och vänder allt i en krämig gräddsås.
”Det var länge sedan nu jag faktiskt åt viltkött, men jag insåg för ganska många år sedan nu att jag kunde få till den där klassiska viltsmaken ganska så likt genom att kombinera smaker och kryddor från miljön där de vilda djuren lever.
Så klart smakar det inte rådjurskött, men det smakar utan tvekan vilt. Det kan vara så att jag helt enkelt oftast fick viltkött serverad med dessa kryddor som barn, eller så kan det vara så att något i barren och bären som djuren åt gick ut i kroppen på dem.
Oavsett vad, så är det väldigt skönt att veta att jag inte behöver ge upp de klassiska vilträtterna bara för att jag har slutat äta djur.
I den här grytan så använder vi en kombination av knaperstekt och strimlad ostronskivling och strimlat texturerat vegokött för att simulera texturen i renskav och kokar den i en god gräddsås som får koka ner rejält tills den riktigt klibbar på vegoköttet och gör det saftigt och mustigt.”
Viltskavsgryta med potatismos och lingon
Antal: 4 portioner
Ingredienser
Viltskav
300 g vegokött, typ oumph
250 g ostronskivling
1 stor gul lök
2 tsk timjan och/eller rosmarin, torkad eller färsk går lika bra
10 hela torkade enbär
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk mörk grönsaksfond
2 tsk mörk kinesisk soja
2 dl havregrädde
Rikligt med rapsolja att steka i
Salt och svartpeppar efter smak
Potatismos
1 kg mjölig potatis
1-2 dl havregrädde
2-3 msk kallpressad rapsolja eller veganskt smör
1 krm mald muskot
Salt och vitpeppar efter smak
Stekt svartkål
250 g svartkål
Juice från 1/2 citron
2 msk rapsolja
Salt och svartpeppar efter smak
Till servering
Rårörda lingon
Gör så här:
Börja med att strimla ostronskivlingen och knapersteka den i lite rapsolja i en stekpanna tills den har släppt all vätska och börjat få färg.
Skala och skiva löken och lägg ner den, vegoköttet och några matskedar rapsolja i stekpannan tillsammans med ostronskivlingen och stek på hög värme tills även vegoköttet blivit knaprigt och löken blivit mjuk och något brynt.
Krossa enbären med sidan av kniven och häll ner dem tillsammans med timjan/rosmarin, grädde, soja, fond och svartvinbärsgele i pannan. Rör om och koka upp.
Låt koka 7-10 minuter tills smakerna gått ihop bra i pannan och såsen reducerats ner rejält och smaka sedan av med salt och peppar
Klart!
Potatismos
Skala, tärna och koka potatisen mjuk
Låt ånga av en stund i ett durkslag
Mosa eller passera potatisen med vegansmör eller rapsolja och rör varsamt ner muskot, salt och vitpeppar. Vispa inte för kraftigt, då kan moset släppa för mycket stärkelse och börja bli klistrigt.
Blanda ut med havregrädde tills du får en konsistens du gillar
Stekt Svartkål
Skölj svartkålen och skär i ca 4 cm stora bitar
Stek med lite salt och peppar i rapsolja i en stekpanna tills svartkålen börjar mjukna och bli grönare.
Slå i citronjuice och låt steka in snabbt. Klart!
Servera viltskavet ovanpå en generös portion potatismos och toppa med rårörda lingon och stekt svartkål.
Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”, Bonnier Fakta.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Veganska köttbullar med gräddig sås
Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis
Ladda för veckans bästa tacomys
Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre
Nya, goda köttfärssåsen
Härlig husmanskost
Shakshuka med vegansk äggröra
Bakad fläsksida med gran och sommargrönt
Ugnspannkaka med grönkål och ädelost
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Vegansk majonnäs
Vegansk smörgåstårta
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning
Friterad fisk är flott och gott
30 min
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Husmanskost för dig som är trött på kött
Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
”Tips, kunskap och orimligt god mat”
Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött
Veganska köttbullar med gräddig sås
Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis
Ladda för veckans bästa tacomys
Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre
Nya, goda köttfärssåsen
Härlig husmanskost
Shakshuka med vegansk äggröra
Bakad fläsksida med gran och sommargrönt
Ugnspannkaka med grönkål och ädelost
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Vegansk majonnäs
Vegansk smörgåstårta
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning
Friterad fisk är flott och gott
30 min
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min