Bjud på börek i form av en orm.
Bjud på börek i form av en orm.

Slingrande börek med pumpafyllning

4,7 (11 röster)

Recept

Börek i form av en orm som slingar sig över en bädd av gröna blad och groddar. Recept ur kokboken Little green kitchen av David Frenkiel och Luise Vindahl, Norstedts.

– En av våra barns takeaway-favoriter är börek från den turkiska mataffären i närheten av där vi bor. De är vanligtvis inte så förtjusta i spenat, men när den kombineras med fetaost och lindas in i tunn och spröd filodeg slukar de den. Filodeg eller yufkadeg fungerar som ett magiskt omslagspapper vi kan linda runt praktiskt taget vilken grönsak som helst tillsammans med lite ost och få det godkänt av barnen, säger Luise Vindahl och David Frenkiel som skrivit kokboken Little green kitchen.

Små börekrullar är lätta att göra, men om du vill göra en festlig rätt till barnkalaset kan du fästa ihop rullarna med varandra och forma dem till en orm som ligger och lurar i det gröna salladsgräset.

  • Vuxentillägg: Lägg lite mer spenat i fyllningen och tillsätt malen spiskummin och chiliflingor. Servera till en skål sallad med inlagda grönsaker.
  • En hjälpande hand: Barnen kan hjälpa till med att göra penslingen och pensla ormen. De kan också hjälpa till med att göra ormen och ansvara för ”gräset”.

Slingrande börek med pumpafyllning

  • Fyllning

  • 2 msk olivolja
  • 2 lökar, gula, skalade och finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
  • 1 tsk oregano, torkad
  • 1 butternutpumpa, ca 750 g, skalad och urkärnad
  • 0.5 tsk kanel, malen
  • 100 g spenat, eller mangold, endast bladen, grovhackade
  • 1 knippe bladpersilja, liten
  • 2 msk citron, pressad saft
  • 300 g fetaost, smulad
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • Pensling

  • 2 ägg
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 4 msk olivolja, eller smält smör
  • 1 msk sesamfrön, svarta och vita eller svartkumminfrön, att strö över
  • Övrigt

  • 9 filodegsark, eller yufkaplattor
  • Till servering

  • russin
  • morotsremsa
  • mâchesallat
  • mungbönsgroddar
  • vindruvor
  • sesamfrön

Gör så här

Av: 

Nina Kindbro

LÄS VIDARE

Little green kitchen – grönsaksrecepten som barnen älskar

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Vegetarisk mat

Huvudrätter

MER OM GODARE

Dinoburgare som man blir stark av

1 h

Grön soppa med gräddmoln

40 min

Salted caramel freak-shake

15 min

Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips

Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker

Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare

Malin Mendels indiska mat

Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt

Snabbt, enkelt – och jättegott!

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Mattrenden alla pratar om: Rester!

Sportstjärnorna om maten för att prestera på topp: Slår hål på myten

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Martin Moses guide till den perfekta pluggen

Kantarelltoast

20 min

Avokadomacka med ägg

15 min

Svampsoppa

20 min

Granola med yoghurt och blåbär

45 min

Svamppytt

40 min

Picklade kantareller

20 min