Sväng ihop en värmande soppa

Krämiga soppor – recept på klimatsmart comfort food

Av: 

Linda Newnham

Smarriga soppor som värmer i vinter.
Smarriga soppor som värmer i vinter.

Matsmarta onsdag

Skäm bort smaklökarna i vinter. Njut av en smarrig, värmande soppa till förrätt eller middag. Här bjuder comfort food-kvinnan Agnes Gällhagen på sina favoriter.

Agnes Gällhagen har skrivit en bok om comfort food, alltså mysmat, och vad är väl mer trivsamt än en skål smarrig soppa. 

– Soppa är klassisk comfort food. Det finns något trösterikt och värmande över rätten, när man sitter där och värmer sina händer på skålen, känner alla aromatiska dofter växa och väcka sinnena till liv, säger Agnes. 

Hon är kvinnan som flyttade från huvudstaden Stockholm, upp till Piteå i Norrbotten. Dels för att bli sambo, dels för att hon drogs till lugnet och naturen. 

– Jag sökte en vardagstillvaro som inte var så hektisk. Och det är väldigt vackert här, fin stämning. 

Vegetarian blev hon redan i tonåren, främst av hållbarhetsskäl. 2014 startade Agnes bloggen Cashew kitchen för att inspirera till ett grönare liv. Och hon säger att mat är en kärlekshandling. 

Växtbaserat, lättlagat och billigt

– Dels är matlagningssituationen terapeutisk, att vara kreativ i köket är min go to-aktivitet när jag känner mig nere eller vilsen. Men det är också en kärlekshandling till mig själv och dem jag bjuder på mat, genom att jag serverar näringsrik och vacker mat. Dessutom har jag insett att om jag äter bara för att snabbt få i mig bränsle blir jag sällan lika tillfredsställd som när jag har tänkt till mer kring smakerna och varit närvarande i processen. 

Därmed inte sagt att maten hon lagar behöver vara vare sig dyr, krånglig eller tidskrävande. 

– Verkligen inte, framförallt inte växtbaserade soppor, som ofta är både lättlagade och relativt billiga. Använd fina råvaror och krydda med kärlek. 

  • När längtar du efter en skål soppa? 

– Det är en rätt som återkommer hos oss, men framförallt på vintern är det härligt med en soppa. Dagar då jag behöver något grundande, lugnande, när jag behöver lite extra omtanke, är det perfekt mat. Dessutom är det en praktisk rätt, för om jag lagar en ordentlig sats, så har jag mat i flera dagar, säger Agnes. 

Agnes Gällhagen.

Agnes Gällhagen. 

  • Ålder: 31. 
  • Familj: Sambo och hund. 
  • Bor: Piteå. 
  • Gör: Matkreatör och yogalärare. 
  • Aktuell med: Boken ”Comfort food - från matnojor till ren njutning” samt bloggen cashew-kitchen.com

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp boken ”Comfort food” hos Bokus här.

Bokus

4 smarta tips när du lagar soppa 

”Låt smakerna blomma ut” 

  1. Sjud istället för att koka. Det är lätt att man slänger allt i en gryta och kokar upp direkt. Men jag vill slå ett slag för att ge soppan lite tid, så att smakerna hinner blomma ut. 
  2. Ugnsrosta rotfrukterna innan du lagar soppan, så ger de mer smak. 
  3. Salta i omgångar. De behöver tid att utvecklas. Jag börjar med att salta när jag fräser löken, och fortsätter att tillsätta det under tiden. Det är svårt att få upp en generös smak om man saltar på slutet. Dessutom krävs det ofta mer salt i soppan än man tror. 
  4. Pressa i citron. Soppa behöver syra, annars blir smaken lätt stum. Så ha gärna i lite citron eller vinäger på slutet, för att liva upp smaken.
Till shoppen

Gör soppan till en fest! 

Soppa ses ofta som vardagsmat, med lite piff så kan du lätt få till en lyxig sopp-fest till budgetpris. 

  1. Gå loss på topping. Nästan vilken soppa som helst blir festlig med rätt topping. Det gör rätten iögonfallande och vacker. Ha gärna flera toppingar med olika textur och färg, och välj gärna saker som kontrasterar färgen på soppan. Som grönkål på en rödbetssoppa. Hackade nötter, färska örter och att ringla över olja är favoriter. 
  2. Servera i snygga skålar. Fynda dem gärna på loppis. 
  3. Goda röror. Servera soppan med några smaskiga röror, som en pigg ärtröra eller rostad paprika-röra, att bre på ett gott bröd. 
  4. Servera med en krispig sallad, så gör du måltiden mer komplett. 
  5. Duka vackert. Jag föredrar en enkel dukning som känns lite rustik, med udda glas och levande ljus. Det måste inte vara symmetriskt, brokigt går bra. 
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE

Rödbetssoppa med syrad grädde

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Soppa

MER OM GODARE

Veganskt julgodis – det här kan vara julens godaste

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart

Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Rödbetor – allt du behöver veta

Matiga mackor till middag

Veganskt mat – direkt på grillen

Vego i världsklass – för en billig peng

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Goda sommarmaten

Hur får man barnen att äta mer vego?

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Kan bli framtidens mat – ”en riktig delikatess”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt

Är ägget kokt eller rått? 

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Så blir du en klimat-kreativ kock