Sväng ihop en värmande soppa

Krämiga soppor – recept på klimatsmart comfort food

Publisert:
Smarriga soppor som värmer i vinter.

Skäm bort smaklökarna i vinter. Njut av en smarrig, värmande soppa till förrätt eller middag. Här bjuder matkreatören Agnes Gällhagen på sina favoriter.

Agnes Gällhagen har skrivit en bok om comfort food, alltså mysmat, och vad är väl mer trivsamt än en skål smarrig soppa. 

– Soppa är klassisk comfort food. Det finns något trösterikt och värmande över rätten, när man sitter där och värmer sina händer på skålen, känner alla aromatiska dofter växa och väcka sinnena till liv, säger Agnes. 

Hon är kvinnan som flyttade från huvudstaden Stockholm, upp till Piteå i Norrbotten. Dels för att bli sambo, dels för att hon drogs till lugnet och naturen. 

– Jag sökte en vardagstillvaro som inte var så hektisk. Och det är väldigt vackert här, fin stämning. 

Vegetarian blev hon redan i tonåren, främst av hållbarhetsskäl. 2014 startade Agnes bloggen Cashew kitchen för att inspirera till ett grönare liv. Och hon säger att mat är en kärlekshandling. 

Växtbaserat, lättlagat och billigt

– Dels är matlagningssituationen terapeutisk, att vara kreativ i köket är min go to-aktivitet när jag känner mig nere eller vilsen. Men det är också en kärlekshandling till mig själv och dem jag bjuder på mat, genom att jag serverar näringsrik och vacker mat. Dessutom har jag insett att om jag äter bara för att snabbt få i mig bränsle blir jag sällan lika tillfredsställd som när jag har tänkt till mer kring smakerna och varit närvarande i processen. 

Därmed inte sagt att maten hon lagar behöver vara vare sig dyr, krånglig eller tidskrävande. 

– Verkligen inte, framförallt inte växtbaserade soppor, som ofta är både lättlagade och relativt billiga. Använd fina råvaror och krydda med kärlek. 

  • När längtar du efter en skål soppa? 

– Det är en rätt som återkommer hos oss, men framförallt på vintern är det härligt med en soppa. Dagar då jag behöver något grundande, lugnande, när jag behöver lite extra omtanke, är det perfekt mat. Dessutom är det en praktisk rätt, för om jag lagar en ordentlig sats, så har jag mat i flera dagar, säger Agnes. 

Agnes Gällhagen.

Agnes Gällhagen. 

  • Ålder: 31. 
  • Familj: Sambo och hund. 
  • Bor: Piteå. 
  • Gör: Matkreatör och yogalärare. 
  • Aktuell med: Boken ”Comfort food - från matnojor till ren njutning” samt bloggen cashew-kitchen.com

4 smarta tips när du lagar soppa 

”Låt smakerna blomma ut” 

  1. Sjud istället för att koka. Det är lätt att man slänger allt i en gryta och kokar upp direkt. Men jag vill slå ett slag för att ge soppan lite tid, så att smakerna hinner blomma ut. 
  2. Ugnsrosta rotfrukterna innan du lagar soppan, så ger de mer smak. 
  3. Salta i omgångar. De behöver tid att utvecklas. Jag börjar med att salta när jag fräser löken, och fortsätter att tillsätta det under tiden. Det är svårt att få upp en generös smak om man saltar på slutet. Dessutom krävs det ofta mer salt i soppan än man tror. 
  4. Pressa i citron. Soppa behöver syra, annars blir smaken lätt stum. Så ha gärna i lite citron eller vinäger på slutet, för att liva upp smaken.

Gör soppan till en fest! 

Soppa ses ofta som vardagsmat, med lite piff så kan du lätt få till en lyxig sopp-fest till budgetpris. 

  1. Gå loss på topping. Nästan vilken soppa som helst blir festlig med rätt topping. Det gör rätten iögonfallande och vacker. Ha gärna flera toppingar med olika textur och färg, och välj gärna saker som kontrasterar färgen på soppan. Som grönkål på en rödbetssoppa. Hackade nötter, färska örter och att ringla över olja är favoriter. 
  2. Servera i snygga skålar. Fynda dem gärna på loppis. 
  3. Goda röror. Servera soppan med några smaskiga röror, som en pigg ärtröra eller rostad paprika-röra, att bre på ett gott bröd. 
  4. Servera med en krispig sallad, så gör du måltiden mer komplett. 
  5. Duka vackert. Jag föredrar en enkel dukning som känns lite rustik, med udda glas och levande ljus. Det måste inte vara symmetriskt, brokigt går bra.