Zeina: ”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Publisert:

Zeina Mourtada lanserar en ny kokbok och i coronatider är det förhandssignering som gäller.
Fyra dagar, tio lastpallar böcker och 35 pennor senare är hon rätt mör.

– Det känns som jag gått en boxningsmatch säger matbloggaren.

”Veckans matsedel” heter den nya boken, och som namnet antyder får läsarna hjälp att kombinera recepten i veckomenyer.

– Jag lägger ut matsedlar på min blogg varje söndag och då går läsarstatistiken verkligen upp i taket. Så det var givet att släppa en kokbok på det temat, säger hon.

”Jag vill bidra till en härlig variation och det är rätter som funkar för både vegetarianer och köttätare”, säger Zeina Mourtada.

Men det handlar inte om de allra vanligaste vardagsrätterna och boken har undertiteln ”middagsrecept från olika delar av världen”.

– Jag ville inte ta med sådant som stuvade makaroner och falukorv utan lite mer spännande matlagning, guida läsarna utanför den där bubblan med tio rätter som man alltid lagar. Så det finns exempelvis en kubansk köttfärslimpa, potatissoppa från Venezuela men också en väldigt enkel libabrödspizza. Jag vill bidra till en härlig variation och det är rätter som funkar för både vegetarianer och köttätare.

  • Recepten i boken kommer verkligen från hela planeten. Var hittar du inspirationen?

– Hemma har jag 300 kokböcker och det strömmar in tips från mina bloggläsare, de finns över hela världen. Och så passar jag alltid på att fråga folk jag träffar. Det kan vara en taxichaufför, vad brukar han laga eller vad gillar han? Vad brukar hans mamma göra? Det går alltid att starta en konversation om mat. Maten binder oss olika nationaliteter samman, säger Zeina Mourtada.

  • Men efter så många recept på bloggen och i dina kokböcker, hittar du något verkligt nytt nuförtiden? Är det inte bara mindre variationer på samma teman?

– Nej, jag lär mig fortfarande väldigt mycket under min research. Det finns så många rätter du inte ens hört talas om. Ofta tänker jag wow, vad är det här! Visserligen är vi människor inte så olika men det finns ännu mycket att upptäcka. Du kanske trodde att du testat det mesta? Ha! Jag har en flik i min anteckningsbok där skriver upp nya rätter jag vill laga. Fisk från Boa Vista, vietnamesisk kyckling, polska kotletter…

  • Anpassar du recepten efter svenska förhållanden?

– Nej, jag försöker hålla mig till originalet så långt det går, vill respektera de olika matkulturerna. Men recepten är ju tänkta som vardagsrätter så ibland förenklar jag lite eller byter ut ingredienser som är svåra att få tag på – men utan att hamna för långt ifrån ursprunget.

  • Har du något favorithörn i världen?

– Jag är ju uppvuxen med det libanesiska köket eftersom mina föräldrar kommer därifrån men det var inte främst sådant som falafel och tabbouleh utan husmanskosten, mammas grytor. Det var också de rätterna jag började blogga om och ämnet för min första kokbok. Jag gillar också västafrikansk mat väldigt mycket. Vi bodde i Sierra Leone när jag var barn. Det är väldigt mycket smaker i det köket, kassavablad, friterade matbananer, sockerrörsjuice. Det lade grunden för min smakpalett.

  • Hur var det att sedan landa i den svenska husmanskosten?

– Det var förstås en helt annan matkultur än den vi var vana vid. Men mamma satte igång att lära sig svenska rätter ur ”Rutiga kokboken”. Jag minns att vi blev väldigt förtjusta i fisk i gräddig sås. Den var så mild och fiskens egen smak kom fram. I Västafrika var fisken ofta friterad och kryddningen dominerade. Och kanelbullar är ju lätta att älska… Det finns godsaker överallt, bara du har ett öppet sinne.

  • Boken handlar om veckomenyer och du uppmuntrar oss att planera och veckohandla. Spontanlagar du mat någon gång?

– I mitt liv finns tre barn, min man, jag och tusentals läsare. Jag är tvungen att hela tiden noga planera vad jag ska handla och laga till bloggen. Och jag kan ju inte kasta den maten så det styr också vad vi äter i familjen. Men ibland får jag lite feeling och lagar något bara för att jag är sugen!

Efter fyra dagar har populära Zeina Mourtada signerat tio lastpallar böcker och förbrukat 35 pennor.
  • Namn: Zeina Mourtada.
  • Ålder: 38.
  • Yrke: Matbloggare, kokboksförfattare, säljer i eget namn en kollektion mellanöstern-inspirerade matvaror som hummus och falafel.
  • Familj: Man och tre barn, 7, 9 och 15 år gamla. Hon är uppvuxen i Sierra Leone, föräldrarna är ursprungligen från Libanon.
  • Bor: Sollentuna.
  • Aktuell: Ger ut tredje kokboken ”Veckans matsedel: middagsrecept från olika delar av världen” (Bonnier fakta).
”Det viktigaste klimattipset är att inte kasta mat. Om du planerar dina inköp en gång i veckan kommer du inte hem med onödiga saker som inte går åt”, tipsar Zeina Mourtada.

Zeinas bästa tips:

  1. Planerar dina inköp. Då kommer du inte hem med onödiga saker som inte går åt.
  2. Ta reda på vad du har i kylen, frysen och de andra skåpen. Har du ingen aning kommer du att köpa grejor du redan har och trycka in dem framför de andra. Varor kommer att blir för gamla och du blir tvungen att kassera dem.
  3. Det är ett stressmoment att varje dag behöva tänka ut vad ni ska ha till middag. Planera dina middagar en gång i veckan eller var fjortonde dag i stället. Då blir det enklare att se vad du verkligen behöver köpa i matväg.
  4. Ha ett förråd med pasta och konserver som tomater och bönor. Dessutom ordentligt med kryddor så att du kan piffa upp maten. Då behöver du inte rycka ut och nödhandla om det trots planering är tomt i kylen och frysen.
  5. Köp konserver på tetra i stället för burk, det är klimatsmartare.
Zeina: ”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Så får du en trevlig måltid för hela familjen – enligt Zeina

  • Jag tycker det är viktigt att vi äter middag tillsammans när vi kan men det är okej att inte vara med på grund av någon aktivitet eller om man inte är på rätt humör. Jag respekterar om någon helst vill vara tyst medan någon annan pladdrar på – men inte att någon eller några äter framför datorn fastän vi alla är hemma.
  • Låt barnen vara med och planera matveckan och sedan var med och laga maten så känner de sig delaktiga.
  • Min mamma sa alltid ”ögat äter före munnen”. Och det blir ju trevligare att äta om man lägger upp maten fint – fast visst det kan vara svårt som trött småbarnsförälder. Det är viktigt att maten inte blir ett stressmoment.
  • Men du behöver inte vika servetter, det räcker med att duka fram tallriksunderlägg, glas, bestick och att servera maten vid bordet för att måltiden ska bli mycket mer inbjudande. Den som kan får ta själv men barnen tycker att det är mysigare när jag lägger upp.
  • Tänd ett ljus! (Fast då börjar i alla fall mina barn att kivas om vem som ska släcka det. Vi får tända ljuset tre gånger.)
  • Svårt med grönsaker? Ställ fram råa, krispiga grönsaker i skålar på bordet. Det brukar vara mer populärt än tillagade i maten.
  • Otroligt nog äter alla mina tre barn det mesta, det är jag mycket tacksam för. Det mesta, även nya, helt främmande maträtter slinker ner. Jag brukar berätta vad det är, kanske en rätt från Filippinerna. Det blir ofta ett kul samtalsämne.
Zeina: ”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.