Kycklingfilé med rostat blomkålsmos
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Recept
Passa på att rosta lite extra blomkål och kyckling när du ändå är i farten, så har du rester till en sallad eller matlåda en annan dag.
Recept ur boken ”Eat Clean” (Tukan förlag). Text och recept Kristina Andersson.
Kycklingfilé med rostat blomkålsmos
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1–1 ½ blomkålshuvud
1 msk olivolja
4 kycklingfiléer
200 g färsk brysselkål
1 broccolihuvud
1–2 vitlöksklyftor
1 msk smör
Saft av 1 citron
1 dl mandelspån
Salt och peppar
Gör så här:
Bryt blomkålshuvudet i bitar, lägg i en ugnsfast form och ringla över oljan. Ugnsrosta i 200 grader i 20–30 minuter.
Bryn eventuellt först kycklingfiléerna lätt runtom i en stekpanna. Ugnsstek dem sedan i 150–175 grader i 20–30 minuter. Använd gärna stektermometer.
Ansa och skär brysselkålen i klyftor. Skär broccolibuketterna i tunna skivor. Hacka vitlöken.
Smält smöret i pannan och tillsätt vitlök, citron och kålen. Fräs tills kålen börjar mjukna. Tillsätt mandelspån och låt dem fräsa med de sista minuterna. Smaksätt med salt och peppar.
Mixa den rostade blomkålen till ett mos. Tillsätt en klick smör och smaka av med salt och peppar.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Härlig husmanskost
Halstrade havskräftor med citrongräs lök och brynt smör
Sveriges godaste macka
Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax
Thaimarinerad lax i tortillabröd
Fem kryddors revbenspjäll
Omelettmuffins på rester
Söta pajer till adventsfika
Blomkålssteaks med ingefära och curry
15 min
Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre
Ugnspannkaka med grönkål och ädelost
Sväng ihop en värmande soppa
Quinoa- och chiafrallor
Så piggar upp du upp vintern med rätt mat
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min
Så steker du extra god kyckling
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Kocken Cecilia: Så gör du yoga i köket
Årets matbluff korad: Smördeg utan smör
Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt
Grönkål – smarta fakta om trendiga grönsaken
Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter
Semmelkladdkaka – ljuvligt gott
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Härlig husmanskost
Halstrade havskräftor med citrongräs lök och brynt smör
Sveriges godaste macka
Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax
Thaimarinerad lax i tortillabröd
Fem kryddors revbenspjäll
Omelettmuffins på rester
Söta pajer till adventsfika
Blomkålssteaks med ingefära och curry
15 min
Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre
Ugnspannkaka med grönkål och ädelost
Sväng ihop en värmande soppa
Quinoa- och chiafrallor
Så piggar upp du upp vintern med rätt mat
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min