Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

Av: 

Aftonbladet

Blir 3 x kål för mycket för din mage kan du byta blomkålsmoset mot mos på potatis eller andra rotfrukter.
Blir 3 x kål för mycket för din mage kan du byta blomkålsmoset mot mos på potatis eller andra rotfrukter.

Recept

Passa på att rosta lite extra blomkål och kyckling när du ändå är i farten, så har du rester till en sallad eller matlåda en annan dag.

Recept ur boken ”Eat Clean” (Tukan förlag). Text och recept Kristina Andersson.

Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 1–1 ½ blomkålshuvud
  • 1 msk olivolja
  • 4 kycklingfiléer
  • 200 g färsk brysselkål
  • 1 broccolihuvud
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • Saft av 1 citron
  • 1 dl mandelspån
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Bryt blomkålshuvudet i bitar, lägg i en ugnsfast form och ringla över oljan. Ugnsrosta i 200 grader i 20–30 minuter.
  2. Bryn eventuellt först kycklingfiléerna lätt runtom i en stekpanna. Ugnsstek dem sedan i 150–175 grader i 20–30 minuter. Använd gärna stektermometer.
  3. Ansa och skär brysselkålen i klyftor. Skär broccolibuketterna i tunna skivor. Hacka vitlöken.
  4. Smält smöret i pannan och tillsätt vitlök, citron och kålen. Fräs tills kålen börjar mjukna. Tillsätt mandelspån och låt dem fräsa med de sista minuterna. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Mixa den rostade blomkålen till ett mos. Tillsätt en klick smör och smaka av med salt och peppar.
Publisert:

LÄS VIDARE

Quinoa- och chiafrallor

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Klimatsmart mat

Kycklingrecept

MER OM GODARE

Semmelkladdkaka – ljuvligt gott

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv

Härlig husmanskost

Sveriges godaste macka

Färskostmoussetårta med jordgubbar

17 munsbitar som matchar nubben

Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax

Så fixar du det vegetariska julbordet

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Laga mat med räddade grönsaker

Thaimarinerad lax i tortillabröd

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Så gör du påskbordet mer klimatsmart

45 min

Omelettmuffins på rester

Blomkålssteaks med ingefära och curry

15 min

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Sväng ihop en värmande soppa

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Så piggar upp du upp vintern med rätt mat

Kebabtallrik med tahinimajonnäs

30 min

1.2.3.4.5 – vego!

Våffelknepet för att få riktigt frasiga våfflor

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Tricket som tar grillad sparris till nya höjder