”Mästarens fem bästa grilltips”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jessica Ortmans tips: Så lyckas du vid grillen

1 av 3 | Foto: Kammusslor på picknickgrill Jessica kan hantera alla sorters grillar...

Jessica Ortman, 39, vann TV4-programmet ”Grillmästarna”.

Här är hennes tips för att du ska lyckas vid grillen.

– Jobba med termometer hela tiden, övergrillat kött är inte bra, säger hon.

Det är mitt i sommaren och grillarna går varma hos många hushåll runt om i Sverige.

Men hur gör man då för att få till sin grillmiddag på bästa sätt?

Vi kollade med en expert, årets vinnare av TV4:s program ”Grillmästarna”, verksamhetschefen Jessica Ortman, 39, från Huddinge.

Om man är amatör på grillning, vad rekommenderar du att man gör för att slippa misslyckas?

– Ett knep är att jobba med termometern, ta innertemperaturen när du grillar kött, för övergrillat kött, det är inte bra, säger Ortman.

– Sen så kan man börja sig lära sig indirekt- och direkt grillning. Att man delar upp briketterna så det finns en avlastningsplats på grillen där det inte är så varmt, så att det man grillar inte blir sönderbränt. Man ska tänka att grillning är trial and error, man kommer göra misstag och bränna grejer, men det är bara att prova igen. Jag står fortfarande och bränner saker, då gör man det sen igen Bara våga - och köra, tycker jag.

”Finns ingen mening med det”

Många tror att köttet blir godare och saftigare om det får ligga i olika sorters marinad länge.

Strunt, menar grillmästaren.

– Det finns ingen mening med det, då har man spenderat två dagar i onödan. Det är bättre att lägga på mycket smak i efterhand istället, till exempel glaze, örter och kryddor. Då hinner smakerna dra in i köttet.

Hur grillar man fisk i allmänhet och lax i synnerhet, så att den inte blir för torr?

– Där kommer temperaturen in igen, den är jätteviktig när det gäller fisk. All fisk inklusive lax vill jag har runt 45 grader, när jag tar av den från grillen. Sen stiger temperaturen ändå, så att den är runt 47 grader när man ska äta. Oftast grillar jag fisk indirekt, vilket betyder att jag har briketter på halva sidan av grillen, så lägger jag fisken på den sidan där jag inte har några briketter och avslutar med att flytta fisken till den "direkta" sidan, för att få till krispigheten på skinnet.

– Rökspån är min grej. Jag slänger nästan alltid på blötlagt rökflis på briketter, då blir det sjukt bra smak, då blir fisken både grillad och lättrökt. Jag tycker att fisk funkar väldigt bra med asiatiska smaker, ingefära, citron, lime, vitlök och koriander.

”Spetskål – min nya favorit”

När du bjuder hem folk på grillfest/grillmiddag, vad lagar du då?

– Det som ofta brukar vara väldigt uppskattat är hela kycklingar, ribs, kokad barbequesås, hel majs med smör, majonnäs och pecorino-ost. Brukar även göra bakad potatis till också, där jag grillar upp lite bacon som jag finhackar och strör över, det är jättegott. Sen så är spetskål min nya favorit. Den kör jag med "direktgrill" först, sen till ”indirekt”, där ska den ligga i 30 minuter. Under tiden kan man krydda den med det man vill, rosmarin blir sjukt gott. Även grönsaksmotståndare faller för det här.

Hur stor betydelse har grillen, när man grillar? Måste man ha en dyr grill?

– Det är klart att man kan lyckas med en billig grill också, ska man grilla några skivor entrecöte, kan man ha vilken grill som helst, bara det blir rejäl värme. Men ska du få till en längre grill, då måste du ha en grill med tjockare plåt, de billiga grillarna har ofta tunn plåt. Då håller den inte temperaturen lika bra, du måste lyfta på locket ofta, vilket tappar värme och så vidare, då spelar det roll. Ju mer avancerad du vill vara i din grilling, desto bättre grill behöver du.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN