Så tillagas nötkött på bästa sätt

Köttskolan del 4

Publisert:

Ska du göra en god gryta, högrevsburgare eller bara steka på en snabb lövbiff?
I fjärde avsnittet av köttskolan går kocken Mattias Larsson igenom allt du behöver veta om nötkött. Hur de olika delarna ska tillagas, vilka bitar som passar till vad – och mycket mer!

Entrecôte, ryggbiff, oxfilé, nötinnanlår, rostbiff, högrev och ytterlår. Genom att välja rätt nötkött – och tillaga det på bästa sätt – får du enkelt fram den maximala smakupplevelsen.

– Det möraste köttet, som filé, biff, entrecôte och kotlett, sitter på mitten av djuret. Det säljs ofta i skivor som snabbt blir klara när du lägger dem i panna eller på grill, säger kocken Mattias Larsson i klippet.

Nötinnanlår eller rostbiff är exempel på kött som är mindre mört. Det är bitar som med fördel först bryns, och sedan ugnsbakas tills det är rosa. Sedan skivar man upp det i tunna skivor.

– Man kan också steka det i skivor eller som medaljonger. Men det blir också tuggigare, därför rekommenderar jag att ugnsbaka tills det är rosa.

Kött som passar bäst i gryta

Sist i klippet visar Mattias hur du ska ta dig an segt kött på bästa sätt – som högrev eller ytterlår.

– Det är kött som passar väldigt bra i grytor eller att bräseras länge i ugnen, säger han.

Genom att välja rätt nötkött – och tillaga det på bästa sätt – får du enkelt fram den maximala smakupplevelsen.

Lär dig allt om kött i Godares köttskola

Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.

  1. Tre saker att tänka på när du väljer kött
  2. Därför ska du välja marmorerat kött
  3. Hängmörat kött – så påverkar det smaken
  4. Så tillagas nötkött på bästa sätt
  5. Så väljer du godaste fläskköttet
  6. Nötfärs, högrevsfärs eller blandfärs – så väljer du rätt köttfärs
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.