Baka Andrea Brändströms goda jultårta Bjud på en storstilad tårta med julens goda smaker. Den lena kolasåsen passar perfekt till sötsyrlig lingonganache och pepparkakskryddade tårtbottnar. Svep in hela skapelsen i en ljuvlig marängsmörkräm med dulce de Leche. Här visar Andrea Brändström steg för steg hur tårtan skapas.
Jultårta med lingon och dulcemarängsmörkräm 3 tim
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Pepparkaksbottnar 500 g vetemjöl 100 g majsmjöl 425 g strösocker 35 g bakpulver, 14 g=1 msk 275 g smör , rumstempererat 1 msk kanel 1 msk ingefära, malen 2 tsk nejlika, malen 1 tsk kardemumma, nystött 5 ägg 375 g mjölk, 3% 50 g solrosolja Lingonganache 75 g lingonpuré, koka upp dubbelt så mycket lingon och sila av) 10 g glykos 50 g grädde 200 g vit choklad Kolasås 50 g glykos 1 dl socker 1 dl grädde 25 g smör Sockerlag till pensling 2 dl strösocker 1 dl vatten 25 g lingonpuré Dulcemarängsmörkräm 150 g äggvita 200 g strösocker 1.5 msk vaniljsocker 1 nypa salt 400 g osaltat smör, rumstempererat (eller vanligt smör, uteslut då saltet ovan!) 1 burk dulce de leche, karamelliserad mjölk pastafärg, till dekoration Montering pastafärger och strössel av olika sorter använd en av springformarna som hjälp till monteringen. Gör så här Pepparkaksbottnar: Värm ugnen till 180 grader och förbered två springformar, 18 cm, med bakplåtspapper. Både i botten och runt kanterna. Blanda alla torra ingredienser, i en bunke och blanda ihop dem. Tillsätt smöret och blanda ihop för hand eller i maskin med vinge tills det blir smulor. Vispa ihop de blöta ingredienserna i en egen bunke och tillsätt sedan två tredjedelar av blandningen till smulorna. Vispa med vingen tills det blir en fluffig och tjock smet. Tillsätt resterande vätska och fortsätt vispa tills det blir en fluffig och jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 60 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr och låt sedan svalna på galler. Lingonganache: Väg upp chokladen i en bunke och blanda lingonpuré, glykos och grädde i en kastrull. Koka upp försiktigt och häll den varma vätskan över chokladen. Låt stå några minuter och använda sedan en slickepott för att röra runt till en jämn ganache. Täck med plastfolie och låt stelna till, gärna i rumstemperatur över natten eller snabba på det i kyl. Kolasås: Värm upp glykosen i en kastrull. Tillsätt sockret, lite i taget under omrörning och låt bubbla. Rör om då och då. När blandningen slutat bubbla och blivit härligt gyllenbrun är det dags att tillsätta grädden i tre omgångar. Blanda hela tiden men var försiktigt, det blir väldigt varmt och bubblar upp. Blanda till sist i smöret och häll över såsen i en bunke eller spritspåse och låt svalna. Sockerlag till pensling: Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp till sockret smält. Låt svalna. Dulcemarängsmörkräm: Vispa lätt ihop äggvita, socker, vaniljsocker och salt i en ren bunke (gärna rostfri) och värm över vattenbad till 60-65 grader. Rör om då och då. Vispa upp den varma smeten tills den har svalnat och blivit en fast och blank maräng, ca 10 minuter. Klicka sedan i smöret, lite i taget, under långsam vispning och fortsätt vispa till en len och jämn kräm. Tillsätt lite dulce de leche i taget under långsam vispning, smaka av under tiden och känn efter hur mycket kolasmak du vill ha. Du kan byta och använda en vinge om du har, och vispa tills det blir en jämn kräm. Montering: Börja med att dela bottnarna i fyra lika tjocka lager. Pensla bottnarna med lingonsockerlagen så blir de extra saftiga. Täck insidan av springformen med bakplåtspapper eller bageriplast, lägg ner första botten och spritsa en ring med marängsmörkrämen runt kanten och fyll mitten med lingonganache. Lägg på nästa botten och spritsa ett tunt lager med marängsmörkräm och gör en tunn kant runt om. Spritsa ut kolasås i mitten och lägg på nästa botten. Gör på samma sätt som första lagret, lägg över sista botten och täck med plastfolie. Ställ i kylen ca 15-30 minuter så marängsmörkrämen stelnar. Ta ut tårtan och lyft över på en tårtbricka eller tårtfat. Spackla hela tårtan med ett jämnt lager marängsmörkräm, använd gärna ett snurrbart tårtfat, vinklad palett och tårtskrapa som hjälpmedel. Ställ in i kyl igen för att sätta sig och fortsätt proceduren tills du är nöjd med resultatet. Använd en pepparkaksform i form av julgran och kanske stjärnfall och markera i tårtan där du vill spritsa granarna. Färga en del av marängsmörkrämen skogsgrön till granarna spritsa granar och en gul till stjärnorna. A Använd en liten rund- eller stjärntyll när du spritsar mönstren. Använd strössel som julgranskulor stjärnor. Gör en drip med saltkolasåsen på en del av tårtan och spritsa sedan en halvmåne med valfria tyllar på toppen!