Baka Andrea Brändströms goda jultårta

5 (1 röst)

Godare

Bjud på en storstilad tårta med julens goda smaker. Den lena kolasåsen passar perfekt till sötsyrlig lingonganache och pepparkakskryddade tårtbottnar. Svep in hela skapelsen i en ljuvlig marängsmörkräm med dulce de Leche. Här visar Andrea Brändström steg för steg hur tårtan skapas.

Jultårta med lingon och dulcemarängsmörkräm

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Pepparkaksbottnar

  • 500 g vetemjöl
  • 100 g majsmjöl
  • 425 g strösocker
  • 35 g bakpulver, 14 g=1 msk
  • 275 g smör , rumstempererat
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära, malen
  • 2 tsk nejlika, malen
  • 1 tsk kardemumma, nystött
  • 5 ägg
  • 375 g mjölk, 3%
  • 50 g solrosolja
  • Lingonganache

  • 75 g lingonpuré, koka upp dubbelt så mycket lingon och sila av)
  • 10 g glykos
  • 50 g grädde
  • 200 g vit choklad
  • Kolasås

  • 50 g glykos
  • 1 dl socker
  • 1 dl grädde
  • 25 g smör
  • Sockerlag till pensling

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 25 g lingonpuré
  • Dulcemarängsmörkräm

  • 150 g äggvita
  • 200 g strösocker
  • 1.5 msk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 400 g osaltat smör, rumstempererat (eller vanligt smör, uteslut då saltet ovan!)
  • 1 burk dulce de leche, karamelliserad mjölk
  • pastafärg, till dekoration
  • Montering

  • pastafärger och strössel av olika sorter
  • använd en av springformarna som hjälp till monteringen.

Gör så här

Av: Aftonbladet

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK