Pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité
Pärlgryn är ett gott och roligt alternativ till couscous, bulgur eller matvete. Här ihop med gyllenstekt svamp, grönsakscrudité och rikligt med parmesanost.
Tips! Så steker du svamp.
Det första är att du börjar på låg värme och steker ganska långsamt så att vattnet släpper. Sedan låter du svampen koka i det vattnet så att smaken återvänder in i svampen. När det börjar bli torrt i pannan lägger du i en klick smör och höjer temperaturen.
Det andra sättet är att steka svampen väldigt, väldigt snabbt på hög värme. Båda sätten funkar, men det första ger en kraftigare smak.
Recept ur boken ”Happy food green” av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart.
Ingredienser
- 2 mskschalottenlök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- 1 mskSmör
- 2 dlpärlgryn, helt korn
- 7 dlgrönsaks- eller hönsbuljong
- 300 gblandsvamp, shiitake, champinjoner, kantareller, karljohan, taggsvamp
- 1 mskSmör
- 2 morötter
- 1 mskrödvinsvinäger
- 1 krmSalt
- 1 dlCrème fraiche
- 1 dlriven parmesanost
- 2 mskolivolja
- ärtskott