Packat för picknick – Markiz Tainton tipsar

Goda maten på utflykten

Publisert:
PICKNICK OCH UTFLYKT ”Jag brukar alltid ha med frukt och bär, men ibland preppar jag små pajer i folie som jag lägger på grillen. Man kan skiva äpplen och lägga ner med kanel och så strör jag på en smuldeg. Det håller sig bra i kylväskan”, tipsar Markiz Tainton.

Så fort vädret tillåter drar matkreatören Markiz Tainton ut på dagslånga utflykter.

– Jag packar med mat så vi kan stanna ute tills solen går ner.

Här delar hon med sig av smarta tips för enkel och god mat till sommarens alla picknick-dagar.

Markiz Tainton lagar kryddig och smakrik mat i sina program på tv-kanalen Godare. Men det hon gillar allra mest är att packa kylväskan full med godsaker och dra iväg på utflykt med familj och vänner.

– Oavsett om vi är i sommarhuset på Gotland eller huset i Spanien så är det utflykter som gäller. Alla mina morgnar börjar med att jag preppar allt som vi tar med oss för att äta. Jag tar med en liten grill som vi kan tända och gör mängder av tillbehör. Markiz menar att det inte spelar så stor roll var man är, det är själva känslan hon vill åt.

– När jag växte upp gick vi hemifrån tidigt på morgonen och begav oss inte hem förrän någon hade somnat på filten. Vi var sex syskon och min mamma packade med allt – mat, ombyten, badkläder och leksaker.

Markiz vill känna sig fri att vara ute ända tills solen går ner. Ingen ska behöva åka hem bara för att det är dags att äta.

– Jag vill verkligen maxa sommaren och ge mina egna barn samma upplevelse. Kärlek är bästa kryddan!

Markiz gillar framför allt att grilla men hon försöker också ta till vara på rester och göra något nytt av dem. Hennes mamma gjorde ofta en pastasallad när hon hade överbliven köttfärs. Salladen gjorde hon med pasta och grönsaker, stekte på köttfärsen och blandade i den.

– Till det gjorde hon en enkel dressing på crème fraiche, olivolja och citron. Typiskt enkel picknickmat som barnen gillar och som är enkel att sleva upp.

Markiz tar ofta med melon, mynta, och fetaost som hon skär upp så att alla kan plocka det de vill ha.

– Det är bra om det är varmt ute så alla får i sig vätska och salt.

Kyckling- eller halloumispett är också enkelt att ta med. Markiz låter först kycklingspetten marinera innan hon lagar till dem i ugnen.

– På utflykten grillar jag bara på dem lite så de blir varma och får grillsmak, det går till och med fortare än att grilla korv.

  • Blir det dessert också?

– Jag brukar alltid ha med frukt och bär, men ibland preppar jag små pajer i folie som jag lägger på grillen. Man kan skiva äpplen och lägga ner med kanel och så strör jag på en smuldeg. Det håller sig bra i kylväskan.

Folieknytena lägger Markiz sist på grillen så de är färdiga lagom tills maten är uppäten. Folien gör att pajerna bakas som i en ugn.

– Ofta finns det en glasskiosk i närheten och då köper jag någon enkel glass och lägger på, det gör inget om det är lite olika smaker, det blir alltid supergott.

”Jag vill verkligen maxa sommaren och ge mina egna barn samma upplevelse”, säger Markiz Tainton och gör en somrig spenatsallad med labnehost och nektariner.

Fyra smarta sommarhacks

  1. Jordgubbar håller sig fräscha mycket längre om de inte ligger på eller mot varandra. Lägg dem på en tallrik eller bricka och ställ in i mitten av kylen. Ta ut dem en timme innan de ska ätas, annars smakar de ingenting.
  2. Frys in melon som iskuber, då späs inte drycken ut och blir vattnig när isen smälter.
  3. Trä ett spett rakt igenom nederdelen på sparrisen så de hänger som en gardin. Då blir de mycket enklare att grilla och vända.
  4. Använd kycklinglårfilé till grillspetten. Vik ut dem och dela i två och trä upp dem så de blir ”vågiga”, då sitter de kvar och snurrar inte runt när du vänder dem på grillen. De blir också lika stora och då är det enklare att få allt genomstekt samtidigt.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.