Tarte flambée med fyra sorters lök

Av: Jon Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Tarte flambée med fyra sorters lök
Foto: MAGNUS SANDBERG
Tarte flambée med fyra sorters lök

Pizza på franska. Om du vill så toppa med svamp i stället för fläsket. Eller ta både och. Och färdig pizzadeg funkar också fint.

Tarte flambée med fyra sorters lök

Antal: 8 personer

Ingredienser:

Degen:

  • 5 dl vetemjöl (300 g)

  • ½ tsk salt

  • 2 dl vatten

  • 2 msk olivolja

Fyllningen:

  • 2 gula lökar

  • 2 rödlökar

  • 1 purjolök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 4 msk smör

  • ½ tsk timjan

  • Vinäger eller pressad citron

  • 250 g rimmat fläsk (eller bacon eller pancetta)

  • 4 dl crème fraiche

  • 4 dl riven Västerbottensost

  • Svartpeppar

  • Salt

Gör så här:

  1. Blanda mjölet och saltet i en matberedare eller bunke. Häll i vatten och olivolja och kör/rör ihop till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den är mycket kladdig. Plasta och låt vila en stund.

  2. Sätt ugnen på högsta värme och sätt in en plåt.

  3. Skala, ansa och skiva skiva all lök. Det behöver inte bli millimetertunt.

  4. Skär fläsket i 1 cm strimlor.

  5. Hetta upp smöret i en stor kastrull eller stekpanna. Fräs löken på låg värme, den ska mjukna men inte ta färg. smaka av med timjan, salt, peppar och lite vinäger eller citron. Lägg löken i en skål.

  6. Stek fläsket i lökkastrullen. Låt det få bara en aning färg. Knapret kommer sedan i ugnen.

  7. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en av dem på mjölat bord och lägg på bakplåtspapper. Bred på crème fraiche men lämna någon centimeters marginal. Lägg på en fjärdedel av löken och fläsket och strö över ost.

  8. Flytta över bakplåtspapperet till den varma plåten. Grädda mitt i ugnen 7–10 minuter tills tarten börjar få fin färg. Värm plåten innan du gräddar nästa tarte.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK