Prylsvinn – lika dumt som matsvinn

Publisert:
Behöver du alltid köpa nytt? Isabelle McAllister nya bok handlar om hur du tar hand om och lagar dina prylar.

Matsvinn – att langa ätbar mat – är dåligt både för klimatet och egna plånboken.

Prylsvinn – att kasta och köpa nytt i stället för att ta hand om eller laga är lika dumt.

Författaren och föreläsaren Isabelle McAllister och Pigge Hall, knivexpert tipsar om hur du förlänger livet på din köksprylar – och får mer glädje av dem.

– Jag tror att vi över lag att vi kastar onödigt mycket. Kökets skåpsluckor och bänkskivor kasseras efter tio år fastän de egentligen håller minst 50 år. Vi köper nytt porslin efter två, tre år när det gamla blivit lite repigt. Privatekonomiskt har de flesta av oss råd att leva så men inte klimatet. Vi lever över planetens resurser, säger Isabelle McAllister.

Hennes nya bok ”Skavank” (Norstedts) handlar om hur du tar hand om och lagar dina prylar så att du inte behöver kasta och köpa nytt.

Livslängd på köksprylar

– Många saker är för billiga i dag, klimatkostnaderna är inte inräknade. Vi eller någon annan får betala senare. Jag tycker att vi gör oss själva en björntjänst. Behöver vi allt vi köper? Mycket får vi aldrig någon koppling till. Sakerna fyller bara huset. Du får en helt annan relation till redskap, kläder, porslin du använder ofta, som du vårdar och reparerar. Ett ting får också större värde om du vet dess ursprung. En ikeakopp är opersonlig men till koppen du köpt av en keramiker kan du få helt en annan relation. 

Men ibland måste det ju handlas och då avgör du i viss mån livslängden på din kökspryl.

– Det finns inget mer frustrerande än att ta upp sju lika slöa knivar ut lådan. Satsa hellre på kvalitet och ta sedan hand om den där vassa kniven, säger McAllister.

Pigge Hall, knivexpert tipsar om hur du förlänger livet på din köksknivar.

Pigge Hall slipar knivar och håller kurser på Japanese knife company i Stockholm.

– Du får en riktigt bra kökskniv för lite drygt tusen kronor. Det är en del pengar men då går den att återslipa och du har en vass kniv att jobba med i många tiotals år. Då blir det roligare att stå i köket.

Gjutjärnspanna eller teflonpanna?

Ojämna stekpannor med lösa skaft och flagnande beläggning är en annan källa till kökstristess.

– Gjutjärnspannor är tunga och behöver stekas in men när det väl är gjort funkar de hur bra som helst och håller hur länge som helst. En teflonpanna blir för eller senare sliten och jag undrar hur hälsosamt det är att få i sig de där flagorna, säger Isabelle McAllister.

Tänk alltså ett varv extra när du frestas av en stekpanna med plastskaft för 99 spänn.

Isabelle McAllisters första fråga när hon ska köpa något är ”hur kan jag reparera detta?”

– Man lurar sig ofta själv genom att ta det billigaste. Men högt pris behöver inte betyda hög kvalité. Ger research innan du handlar.

Isabelle McAllister: Ta hand om dina köksprylar

– Jag kan känna mig lite rebellisk och nöjd när jag lagat något. Ha! Jag behöver inte köpa nytt.

  • Knivar och slevar med träskaft Diska för hand. Träet spricker om du kör dem i maskin. Olja in med rapsolja då och då så håller de sig hela och snygga. 
  • Skärbrädor av trä Diska inte i maskin. Gnugga rent med grov salt och citron. Olja sedan in med rapsolja. Oljan kan dock hinna härskna om du använder brädan väldigt sällan.
  • Porslin – Jag har en burk med snabblim framme i köket och lagar direkt porslin som går sönder så att det blir av. Se bara till att kanterna är rena och torra. Repigt porslin blir blankt igen om du gnuggar det med scotchbrite och tandkräm. Skölj och diska efteråt. Tandkrämsmetoden funkar också fint för diskbänkshoar av porslin.
  • Dricksglas Små nagg i kanten kan gå att slipa ner med fint sandpapper. Kan vara svårt med riktigt tunna glas men värt ett försök.
  • Plastbyttor Fräscha upp genom att gnugga in med citron och ställ att torka i solen. Ibland kan exempelvis plasthandtag bli klibbiga när mjukgörande ämnen dunstar. Blanda bikarbonat och vatten till en pasta och gnugga in med mjuk trasa. Torka av med lite vatten.

(Fler tips finns i boken ”Skavank”.)

Prylsvinn – lika dumt som matsvinn
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.