Så kokar du pasta perfekt – varje gång

Se videoklippet – och få bästa tipsen av kocken Mattias Larsson

Publisert:

Pasta hamnar ofta på middagsbordet och det är inte alltid den blir så god som man kanske önskat. Kocken Mattias Larsson tipsar om hur du får perfekt kokt pasta varje gång.
– Det handlar om tre saker, säger Mattias, vatten, salt och koktid i videoklippet.

Spaghetti med köttfärssås, makaroner med köttbullar, lasagne, tortellini i gorgonzolasås och pastasallad. Att äta pasta kan verkligen vara fantastiskt gott, men är pastan överkokt, smaklös och sladdrig blir maten genast så mycket tråkigare.

Men det råder lite olika åsikter om hur pastan egentligen ska kokas, kocken Mattias Larsson menar att det i alla fall finns två saker som alla är överens om.

– Pastan ska vara al dente, det ska finnas en liten hårdare kärna kvar som ger ett bra tuggmotstånd och den ska koka kraftigt, säger Mattias.

Därför ska du aldrig ha olja i pastavattnet

KÖKSTIPS

Därför ska du aldrig ha olja i pastavattnet

– Jag är skolad att inte ha någon olja i, men det är intressant med alla olika sätt. Det var säkert någon som gjorde så på tv eller så kan det ha stått i Allt om mat, som förr var bibeln för alla som ville lära sig laga mat. Sedan hänger det där kvar men ingen vet riktigt varför.

Durumvete och ägg

Valet av mjöl är viktigt för att det ska bli en bra pasta. Det finns en mängd olika sorters durumvete och det är inte alltid tillverkarna skriver ut vilket mjöl som används i pastan.

– En kvalitetspasta är också gjord på mycket ägg, de billigare innehåller mer vatten, säger Mattias.

Flera pastaproducenter har en billigare och en dyrare variant som skiljer sig i pris och kvalitet.

– Säg att den billigaste pastan kostar 12 kronor för en förpackning, den dyra kostar kanske 18 kronor. Det är visserligen femtio procents skillnad i pris men tittar man på priset per portion så skiljer det bara någon krona. Jag har full respekt för att alla har olika ekonomi men när det skiljer så lite tycker jag det är värt att satsa på en pasta som är så mycket godare.

Väljer helst torkad pasta

Mattias tycker också att torkad pasta många gånger har bättre kvalitet än färsk pasta.

– Det är nog så att ”färsk pasta” klingar bättre. Men varje gång jag köpt en påse färsk pasta har jag efteråt tänkt, nej, den här var inte bättre. Jag väljer mycket hellre en torkad kvalitetspasta.

I klippet visar Mattias Larsson sitt bästa sätt att koka pasta så den blir helt perfekt, varje gång.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.