Så kokar du pasta perfekt – varje gång

Se videoklippet – och få bästa tipsen av kocken Mattias Larsson

Av: 

Nina Kindbro

Godare

Pasta hamnar ofta på middagsbordet och det är inte alltid den blir så god som man kanske önskat. Kocken Mattias Larsson tipsar om hur du får perfekt kokt pasta varje gång.
– Det handlar om tre saker, säger Mattias, vatten, salt och koktid i videoklippet.

Spaghetti med köttfärssås, makaroner med köttbullar, lasagne, tortellini i gorgonzolasås och pastasallad. Att äta pasta kan verkligen vara fantastiskt gott, men är pastan överkokt, smaklös och sladdrig blir maten genast så mycket tråkigare.

Men det råder lite olika åsikter om hur pastan egentligen ska kokas, kocken Mattias Larsson menar att det i alla fall finns två saker som alla är överens om.

– Pastan ska vara al dente, det ska finnas en liten hårdare kärna kvar som ger ett bra tuggmotstånd och den ska koka kraftigt, säger Mattias.

Vissa tycker att det ska vara olja i vattnet, men Mattias tror att det kommer från när man skulle spara färdigkokt pasta. En skvätt olja gjorde att den inte klibbade ihop.

– Jag är skolad att inte ha någon olja i, men det är intressant med alla olika sätt. Det var säkert någon som gjorde så på tv eller så kan det ha stått i Allt om mat, som förr var bibeln för alla som ville lära sig laga mat. Sedan hänger det där kvar men ingen vet riktigt varför.

Durumvete och ägg

Valet av mjöl är viktigt för att det ska bli en bra pasta. Det finns en mängd olika sorters durumvete och det är inte alltid tillverkarna skriver ut vilket mjöl som används i pastan.

– En kvalitetspasta är också gjord på mycket ägg, de billigare innehåller mer vatten, säger Mattias.

Flera pastaproducenter har en billigare och en dyrare variant som skiljer sig i pris och kvalitet.

– Säg att den billigaste pastan kostar 12 kronor för en förpackning, den dyra kostar kanske 18 kronor. Det är visserligen femtio procents skillnad i pris men tittar man på priset per portion så skiljer det bara någon krona. Jag har full respekt för att alla har olika ekonomi men när det skiljer så lite tycker jag det är värt att satsa på en pasta som är så mycket godare.

Väljer helst torkad pasta

Mattias tycker också att torkad pasta många gånger har bättre kvalitet än färsk pasta.

– Det är nog så att ”färsk pasta” klingar bättre. Men varje gång jag köpt en påse färsk pasta har jag efteråt tänkt, nej, den här var inte bättre. Jag väljer mycket hellre en torkad kvalitetspasta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Al Dente

Santambrogio-Öberg, Samantha

Al Dente

179,00 kr209,00 kr

Läs mer

Till shoppen
I klippet visar Mattias Larsson sitt bästa sätt att koka pasta så den blir helt perfekt, varje gång.
Publisert:

LÄS VIDARE

Pasta – så väljer du rätt modell

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Pastarecept

Mattias Larsson – kock

MER OM GODARE

10 goda pastarecept du kan laga

Kockens smarta knep för krämigare äggröra

Torka, rosta och njut!

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Göra egen pasta – här är allt du behöver

Fylld falukorv i ugn – två goda recept

1 h

Laga enkel och lyxig mat i det gröna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Plocka svamp: Guide till allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Tillaga och äta ostron – Erik Videgård visar hur

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vintillbehör som gör festen roligare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Välkommen till tv-kanalen Godare

Stekta äggnudlar – så lagar du Filip Poons recept

30 min

Adana kebab – turkiskt lammfärsspett

1 h

Laga Filip Poons supergoda favorit: fish tacos

45 min

Därför ska du aldrig riva vitlök

Här lagar Filip Poon sin absolut bästa kebab

30 min

Chatta med Ayla Canpunar

Fixa en egen oktoberfest – med rätt öl och mat

Guide till vinbarer att besöka i Göteborg

Ida Warg: ”Bästa restaurangen jag varit på”

Madeleine Landley släpper ny kokbok

Stjärnkrögaren: ”Jag fick stryk på lyxkrogen”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kokböcker som hjälper dig att spara pengar