15 godaste maträtterna i världen

Häng med på en gastronomisk resa över världen

CNN har listat de 50 bästa rätterna i världen, här kan du läsa om 15 av dem.
CNN har listat de 50 bästa rätterna i världen, här kan du läsa om 15 av dem.

Låt din gom få åka på en kulinarisk resa genom att smaka på några av världens godaste rätter.

CNN har tagit ett svep över världen och korat de 50 godaste maträtterna – här presenterar vi 15 av dem.

Under den något märkliga tid vi lever i så är resor inte längre i fokus. Vi har fått begränsa oss allt mer till vårt eget land – men som tur är så kan vi genom maten åka på kulinariska resor, som till Thailand, Indien och Mexiko.

Nyhetskanalen CNN har tagit ett svep över världen och listat 50 av världens godaste rätter – och var man ska åka för att hitta dem.

Så vi kan kanske inte resa till Etiopien för den bästa injeran just nu, men låt i alla fall dina smaklökar få åka till varmare breddgrader genom matens magi!

Världens godaste maträtter

Här presenterar vi 15 av världens 50 godaste maträtter!

1. Massaman curry, Thailand

Rätten som kniper första platsen på CNN:s lista är den thailändska rätten massaman curry. Rätten är enligt den amerikanska tidningen en välsmakande kombination av kokosnöt, sött och hetta, något som uppskattas bland alla åldrar.

Vill du ta din palett på en tur till Thailand, laga då den välsmakande rätten massaman curry.

Massaman curry
Massaman curry

2. Napolitansk pizza, Italien

Less is more kan säga om maträtten som placerar sig på andra plats. Enligt CNN ska man strunta i att kasta på allt på en pizza och istället satsa på att enkelt är bättre – som den napolitanska pizzan. Fokusera på riktigt bra råvaror till din pizza så gör du garanterat succé när du bjuder på Italiens stolthet.

Gör din egen napolitanska pizza.

Italiensk napolitansk pizza
Italiensk napolitansk pizza

3. Choklad, Mexiko

På bronsplatsen platsar något som smakar som rent guld – choklad. Om inte kakaobönan upptäckts hade nog våra liv känts allt mycket fattigare. Utan den skulle Alla hjärtans dag inte vara något mer än kort och blommor, och påsken hade nog varit en blekare högtid.

Tänk att choklad är så pass älskat världen över att Lasse Hallström gjorde filmen Chocolat om hur choklad kan påverka våra liv.

Så gör du dina egna chokladskålar.

Chokladskålar fyllda med glass.
Chokladskålar fyllda med glass.

4. Sushi, Japan

Det sägs att det tar tio år innan man kan bemästra rätten sushi och kalla sig för sushimästare. Som den napolitanska pizzan så är även sushi en enkel rätt, men den kräver råvaror av kvalité. Bra sushiris och bra fisk. Tillsammans skapar de två en sensationell smakexplosion.

För att bli ett riktigt proffs på sushi så är det väl bara dags att börja nu? Så här gör du egna makirullar.

Makirullar.
Makirullar.

5. Pekinganka, Kina

Om det är på ett sätt man ska äta anka så är det den kinesiska pekingankan. Den som fått långbakas i ugnen, som har en alldeles perfekt krispigt skinn och som gifter sig utmärkt med kinesiska pannkakor, kinesisk lök och hoisinsås.

Det är inte alltför många restauranger som serverar pekinganka i Sverige och nu när vi inte bör resa så kan man lika gärna prova på att göra det hemma. Här är Tareq Taylors recept på pekinganka.

Pekinganka med kinesiska pannkakor.
Pekinganka med kinesiska pannkakor.

6. Hamburgare, Tyskland

Behöver man ens presentera denna rätt på något sätt? Det är en av våra mest älskade rätter och under åren har hamburgarkedjorna blivit allt fler. Bröd, kött och sallad – så lätt kan en rätt vinna världens alla hjärtan.

Gör SM-vinnarens vinnar-hamburgare.

Hamburgare av Johan Jureskog.
Hamburgare av Johan Jureskog.

7. Penang assam laksa, Malaysia

En av Malaysias populäraste rätter är penag assam laksa, en rätt som innehåller pocherad makrill, tamarind, chili, mynta, citrongräs, lök och ananas. Ni hör ju att det är en rätt som innehåller det mesta av gott. Enligt CNN ska buljongen som rätten serveras i vara beroendeframkallande.

Gör en variant på Malaysias populäraste rätt – recept på laksa hittar du här.

Laksa.
Laksa.

8. Tom yum goong, Thailand

Thailand kniper ännu en plats på listan över världens godaste mat. Det är föga förvånande då landet har flera rätter som har en självklar plats i våra hjärtan. En av dem är tom yum goong – en gryta som smakar syrligt, sött, salt och hett, fylld med räkor, kokosmjölk, tomat, citrongräs, galang, svamp och kaffir lime blad.

En annan syrlig och krämig soppa från Thailand är tom kha gai – så gör du den själv.

Thailändska tom yum goong.
Thailändska tom yum goong.

9. Glass

Det finns nästan alltid ett tillfälle för att äta glas: när det är varmt, när du behöver äta något som tröstar själen eller när du vill festa till dessert med glass. Det finns dessutom i så många varianter att det finns en glass för alla.

Prova göra din egen glass hemma, det är hur enkelt som helst. Här hittar du recept på lemon curd-glass.

Lemon curd-glass.
Lemon curd-glass.

10. Muamba de Galinha, Gabon

Ursprungsreceptet av den gabonesiska rätten Muamba de Galinha ska enligt CNN innehålla: kyckling, het chili, vitlök, tomat, peppar, salt, okra och palmsmör. En rätt som tyvärr av västerlänningar dränks i alltför mycket jordnötssmör.

Tyvärr har vi inget recept på denna rätt, men ta en tur till andra delar av Afrika med hjälp av Khadija Mohamuds fantastiska recept. De hittar du här.

Muamba de Galinha.
Muamba de Galinha.

11. Rendang, Indonesia

Rendang är en indonesisk gryta i vilken nötkött fått koka länge tillsammans med citrongräs, galang, gurkmeja, ingefära och chili. En rätt där köttet är alldeles mört och den sägs bli ännu bättre om den får stå över natten så smakerna sätter sig ordentligt.

Indonesisk rendang.
Indonesisk rendang.

12. Piri-piri kyckling, Mocambique

I Mocambiques huvudstad Maputo ska det, enligt CNN:s lista, finnas den bästa piri-piri kycklingen, en väldigt slicka fingrarna-vänlig rätt.

Piri-piri kyckling.
Piri-piri kyckling.

13. Majskolv

Majskolvar äts världen över och det är förståeligt med tanke på hur gott det är med majskolv. Att tugga i sig en majskolv får det djuriska i en att levas ut, när man tugga efter tugga tar sig igenom denna delikatess. Och som CNN skriver – att den kom till vår jord bara för att kunna ätas med smält smör.

Prova ta majsen till en ny nivå med Khadija Mohamuds majs i kokosmjölk från Tanzania – god både kall och varm!

Khadija Mohamuds majs i kokosmjölk.
Khadija Mohamuds majs i kokosmjölk.

14. Munkar, USA

Beroendeframkallande, sockriga kaloribomber – så kan man beskriva degringarna från USA. En söt delikatess som tagit sig över Atlanten och en självklar plats i många svenska hjärtan.

Niklas Ekstedts munkar med karamellsås

Amerikanska munkar.
Amerikanska munkar.

15. Piroger, Polen

Sist men inte minst kommer Polens piroger. Dessa degknyten finns det olika tolkningar av över hela världen, som asiatiska dumplings eller ryska pelmeni. Det fantastiska med piroger är att man kan fylla dem med vad man själv tycker är gott – allt från potatis och surkål till kött och ost. Traditionellt är de ofta kokta men de går lika bra att steka.

Recept på hur du gör piroger själv.

Polska piroger.
Polska piroger.
Publisert:

LÄS VIDARE