Siciliansk grönsakspytt caponata
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Har du passerade tomater hemma? Ta chansen och gör en siciliansk grönsakspytt med aubergine, paprika, oliver – och russin.
Recept från Mutti.
Siciliansk grönsakspytt caponata
Siciliansk grönsakspytt caponata
Antal: 2 portioner Tid:
1 stor aubergine
3 msk olivolja
1 röd paprika
1 selleristjälk
1 lök
80 g urkärnade gröna oliver
1 msk russin
250 g passerade tomater
1 msk vinäger
1 msk trippelkoncentrerad tomatpuré
Gör så här:
Skär auberginerna och strö över salt. Torka av med hushållspapper när auberginerna börjat vätska sig.
Fritera dem i lite olja tills de blir gyllenbruna.
Rensa paprikan. Skär sellerin i 1 cm bitar. Skala och grovhacka löken och bryn den i en stekpanna med lite olja. Tillsätt selleri, paprika, gröna oliver, russin och slutligen auberginerna. Häll i vinägern och höj värmen. Puttra ihop någon minut. Tillsätt slutligen den passerade tomaten och rör ihop.
För att ytterligare berika receptet, häll i trippelkoncentrerad tomatpuré utspädd i lite buljong eller vatten.
Låt koka cirka 10 minuter och servera grönsakspytten varm. (På bilden är caponatan upplagd i ett skal av smält riven parmesan.)
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter
Så lagar du mat av det du har hemma nu
Burktomatens revansch
Pappa al pomodoro
30 min
Hummus på svenska ärtor
45 min
Bakad fläsksida med gran och sommargrönt
Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong
Mat för klimat gav pris för bästa spis
Focaccia på rester från kylskåpet
”Utan plast skulle vi öka matsvinnet
Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!
Kyckling med ratatouille och oregano
Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat
Belugabolognese
Så smarta och goda är matkassarna
Så ser det ut i ditt kylskåp om 20 år
Hon gör planetnyttig mat av ärtor
Pad thai med tempeh – gott och glutenfritt
Frukt och grönsaker – vilka är bäst för miljön?
Ät efter säsong och bli matsmart på en gång
Goda färsbollar med sojafärs
Glöm tomat och gurka – ät efter säsong
Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet
Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd
Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter
Så lagar du mat av det du har hemma nu
Burktomatens revansch
Pappa al pomodoro
30 min
Hummus på svenska ärtor
45 min