Fem goda matsvampar och härliga svamprecept
Kantareller, trumpetsvampar och karljohansvamp – så tar du hand om skogens guld
Kantareller, rödgul och svart trumpetsvamp, trattkantareller och karljohan är alla riktigt goda matsvampar. Fyller du korgen med de här delikatesserna är middagen räddad hela veckan. Soppa, pizza eller toast, här är recepten.
Har du lyckan att kommer hem med korgen full av svamp efter en dag i skogen? Här är fem matsvampar väl värda att plocka och sju goda recept.
Gul kantarell – kungen av svamp tycker många och det är inte utan att det pirrar lyckligt i magen när de gula klungorna skymtar i mossan. Kantarellsås, soppa, toast, i pastan, risotto, wok, glass, eller nej, kanske inte glass, men annars är det en riktig all-around svamp.
Trattkantarell. Det gäller att få syn på den första, att riktigt ställa in blicken på dem. Det är då man kan hitta riktigt mycket svamp de goda svampåren. Perfekt att göra soppa eller sås på och utmärkt att torka.
Rödgul trumpetsvamp. Lite kryddigare i smaken och en lite mer exklusiv känsla eftersom den oftast inte växer lika rikligt som höstkantarellen. Använd den på samma sätt som höstkantarellerna.
Svart trumpetsvamp. Nu får du skärpa blicken ordentligt. De här gråsvarta trumpeterna är experter på att kamouflera sig bland höstlöven, allra helst asplöven som går i samma nyans som de själva. Stek dem frasiga och lägg dem på hamburgaren, mums.
Karljohansvamp. Den kan uppfattas som lite svampig (!) av vissa men bryn på den ordentligt så blir den god. Passar bland annat i soppa och risotto.
Sju härliga recept med svamp
Pasta med svamp och vitt vin
En härlig vegetarisk pasta full av smak. Perfekt att göra på egenplockade kantareller eller Karl Johan, men det går lika bra att använda någon annan svamp som du gillar.
Friterade svampburgare med surkål
Friterade svampburgare med surkål. Ett enkelt recept för dig som vill skippa köttet i hamburgaren.
Pizza med salami, svamp och kronärtskocka
Pizza med salami, svamp och kronärtskocka är en god och mättande pizza, som du gör med god salami.
Krämig polenta med svamp
Krämig polenta med svamp och kikärtor – italienarnas förkärlek för polenta har smittat av sig. Man kan använda det i frukostgröten eller till att sätta en matigare twist på den, som i det här receptet med svamp.
Kantarelltoast toppad med grönmögelost
Kantarelltoast – bland det godaste som finns och lagas på skogens guld. Perfekta kvällsmackan inför hösten.
Svampsoppa med portvin och tryffel
Mustig, salt, söt, lite komplex, ja, den här skummiga svampsoppan med portvin och tryffel har allt.
Gochujangnudlar med smörig svamp
Gochujangnudlar med smörig svamp är en väldigt enkel rätt med mycket smak. Gochujang ger hetta och förstärker umamin i svampen. En underbar kombo!