Fem goda matsvampar och härliga svamprecept

Kantareller, trumpetsvampar och karljohansvamp – så tar du hand om skogens guld

Publisert:
Soppa och svamp, en perfekt kombo.

Kantareller, rödgul och svart trumpetsvamp, trattkantareller och karljohan är alla riktigt goda matsvampar. Fyller du korgen med de här delikatesserna är middagen räddad hela veckan. Soppa, pizza eller toast, här är recepten.

Har du lyckan att kommer hem med korgen full av svamp efter en dag i skogen? Här är fem matsvampar väl värda att plocka och sju goda recept.

Gula kantareller, en riktig skatt i skogen.

Gul kantarell – kungen av svamp tycker många och det är inte utan att det pirrar lyckligt i magen när de gula klungorna skymtar i mossan. Kantarellsås, soppa, toast, i pastan, risotto, wok, glass, eller nej, kanske inte glass, men annars är det en riktig all-around svamp.

Trattkantareller finns det ofta i mängder.

Trattkantarell. Det gäller att få syn på den första, att riktigt ställa in blicken på dem. Det är då man kan hitta riktigt mycket svamp de goda svampåren. Perfekt att göra soppa eller sås på och utmärkt att torka.

Den lite mer exklusiva rödgula trumpetsvampen.

Rödgul trumpetsvamp. Lite kryddigare i smaken och en lite mer exklusiv känsla eftersom den oftast inte växer lika rikligt som höstkantarellen. Använd den på samma sätt som höstkantarellerna.

Spänn blicken och hitta svart trumpetsvamp.

Svart trumpetsvamp. Nu får du skärpa blicken ordentligt. De här gråsvarta trumpeterna är experter på att kamouflera sig bland höstlöven, allra helst asplöven som går i samma nyans som de själva. Stek dem frasiga och lägg dem på hamburgaren, mums.

Ståtlig karljohansvamp.

Karljohansvamp. Den kan uppfattas som lite svampig (!) av vissa men bryn på den ordentligt så blir den god. Passar bland annat i soppa och risotto.

Sju härliga recept med svamp

Pasta med svamp och vitt vin
(95)

Pasta med svamp och vitt vin

En härlig vegetarisk pasta full av smak. Perfekt att göra på egenplockade kantareller eller Karl Johan, men det går lika bra att använda någon annan svamp som du gillar.

Friterade svampburgare med surkål
(3)

Friterade svampburgare med surkål

Friterade svampburgare med surkål. Ett enkelt recept för dig som vill skippa köttet i hamburgaren.

Pizza med salami, svamp och kronärtskocka
(1)

Pizza med salami, svamp och kronärtskocka

Pizza med salami, svamp och kronärtskocka är en god och mättande pizza, som du gör med god salami.

Krämig polenta med svamp
(14)

Krämig polenta med svamp

Krämig polenta med svamp och kikärtor – italienarnas förkärlek för polenta har smittat av sig. Man kan använda det i frukostgröten eller till att sätta en matigare twist på den, som i det här receptet med svamp.

Kantarelltoast toppad med grönmögelost
(4)

Kantarelltoas­t toppad med grönmögelost

Kantarelltoast – bland det godaste som finns och lagas på skogens guld. Perfekta kvällsmackan inför hösten.

Svampsoppa med portvin och tryffel
(4)

Svampsoppa med portvin och tryffel

Mustig, salt, söt, lite komplex, ja, den här skummiga svampsoppan med portvin och tryffel har allt.

Gochujangnudlar med smörig svamp
(22)

Gochujangnudl­ar med smörig svamp

Gochujangnudlar med smörig svamp är en väldigt enkel rätt med mycket smak. Gochujang ger hetta och förstärker umamin i svampen. En underbar kombo!

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.