Så väljer du rätt vin på restaurang

Av: 

Sarah Lindstrand Mboge

Viner

Vilket vin passar bäst till maten?

Här berättar Aftonbladets vinexpert Sarah Lindstrand Mboge, sommelier, hur du ska göra för att få gott vin på restaurangen.

”De flesta som jobbar inom restaurang tycker om sitt yrke och tycker om att prata om mat och dryck. Sommelierer älskar att prata om mat och dryck. Speciellt älskar de att prata om vin. Allt från historier om vinmakaren till vinmakning vidare till vilken mat vinet skulle passa bra ihop med. Det bästa en kan göra som gäst är att utnyttja den kunskapen som personalen sitter på. Istället för att gå på det säkra kortet som “husets röda” eller att instinktivt söka efter en druva eller ett område du känner dig bekant med – skapa en dialog kring vin, och våga fråga. Det är bara vin! 
.

”Jag brukar dricka…”

Att komma in och sätta sig på en restaurang och få en vinlista framför sig kan vara skrämmande och helt ärligt kan det se ut som det bara är ord i följd följt av ett pris. Att beställa in ett glas vin som är gjord på en druva eller från en region som känns bekant och som en vet är gott är därför inte så konstigt. Men det roliga med vin är att en lär sig mer genom att dricka vin, men också genom att prata om vin! Försök sätta ord på det du brukar dricka eller det du gillar att dricka. Berätta vad du brukar dricka eller vad du är sugen på. Det spelar ingen roll om du säger att du gillar Åkessons husets röda, Frank Cornelissen eller ekad Chardonnay –  oavsett om du namedroppar producent eller smakprofil så ger det personalen en inblick i vad du gillar eller är sugen på och det blir lättare att hitta rätt vin för dig. Berätta också vad du inte gillar. Om du vet att du inte gillar druvan Cabernet Franc, berätta gärna vad det är i den du tror att du ogillar. Är det så att du inte vet varför du ogillar den, säg det ändå så du slipper testa den. 

.

Sällskapsvin eller matvin?

Vin är en dryck som passar bra både som sällskapsdryck och ihop med mat. Eftersom mat och dryck utvecklas tillsammans finns det ett knep en kan ta till när det gäller mat och dryck i kombination; “What grows together, goes together”. 

Boeuf Bourguignon med ett glas pinot noir, en liten nubbe till västerbottenspaj, och ostron till muscadet är exempel på mat och dryckeskombinationer som funkar ihop och som har utvecklats ihop lokalt. 

Berätta för din sommelier vad du ska äta så blir det lättare att hitta den perfekta parningen till maten. Om du är riktigt sugen på en specifikt typ av vin, som kanske inte går så bra med maten, drick det ändå! 

.

Hur många viner är det okej att testa?

Du får alltid testa viner som finns på glas (och ibland viner som inte finns på glas om personen som står bakom disken är schyst) innan du bestämmer dig för vad du vill dricka.

Det finns inget magiskt antal som är okej att testa -  men att testa vin betyder inte heller att det går att testa alla viner. Om ni inte hittat rätt efter tre viner, försök använda andra ord eller referenser så kanske det blir lättare att hitta rätt vin. Om du hittar två viner som faller dig i smaken, beställ halvglas! På så vis slipper du bestämma mellan två goda ting, och du får lära dig om fler viner.

.

Våga fråga!

Den bästa frågan är “vad tycker du jag ska dricka?” eftersom det kan bidra till att du får testa ett vin som du annars inte hade valt. 

Om du bara ska ta ett glas så är frågorna “Hur skulle du beskriva det?” och “Hur kommer det passa till maten?” bra grundfrågor som det går att bygga vidare på. Genom de frågorna så blir det lättare att skapa en dialog om vin och utveckla sitt vinspråk.

  1. Försök sätta ord på det du gillar
  2. Berätta om du ska äta eller bara smutta
  3. Beställ halvglas för att få testa fler viner
  4. Fråga om vinet, druvan, vinmakningen eller det du är nyfiken på!
  5. Om du inte orkar eller vill bestämma, låt sommeliern eller servisen bestämma åt dig.”

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen i lager hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

”Istället för att gå på det säkra kortet som “husets röda” eller att instinktivt söka efter en druva eller ett område du känner dig bekant med – skapa en dialog kring vin, och våga fråga. Det är bara vin!”, säger Sarah Lindstrand Mboge.
Publisert:

LÄS VIDARE

Hur länge håller en öppnad vinflaska?

ÄMNEN I ARTIKELN

Viner

Sarah Lindstrand Mboge

MER OM GODARE

Hur mycket vin ska man hälla i glaset?

Så väljer du rätt glas till rätt vin 

Bästa chardonnay-vinerna just nu

Chatta med vinexperten om helgens drycker

Experten: Så väljer du bästa bubblet till nyår

Så väljer du godaste drycken till påskmaten

Här kan du lära dig mer om vin i Stockholm

Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge

Välkommen till Sarahs vinskola

5 tips på roséviner till sommaren

”Vin är inte alls så svårt som det låter”

Så dekanterar och luftar du vin

Chatta om julens godaste drycker

Här är sommelierens godaste drycker till jul och nyår

Så väljer du bästa vinet till maten

Så smakar du av vin på krogen

Vad är pet nat vin?

Så smakar blått vin

Så smakar man vin på rätt sätt

Chatta om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge

Enkla tricket när du ska öppna en flaska bubbel

Fem viner för efterlängtad vårkänsla

Upptäck Stocholms vinbarer

Druvorna att ha koll på hösten 2021