Fredrik Nylén: så fixar du julens bästa godis

Uppdaterad 2020-12-09 | Publicerad 2020-11-26

Fredrik Nylén svarar på frågor om julgodis.

Runt om i Sverige har knäckformarna börjat plockas fram. Dags för julbak!

Men hur får man till wienernougaten? Och vad passar bäst till den söta glöggen?

Den populära bakprofilen Fredrik Nylén svarade på läsarnas frågor. Här hittar ni svaren.

Fredrik Nylén kan det där med bakning. Redan 2013 var han med i Hela Sverige bakar, i dag skriver han kokböcker och driver den framgångsrika bloggen Fredriks fika.

Under första advent chattade han med läsare om julgodis, några av frågorna som kom in var:

  • Hur får man knäcken mjuk?
  • Kan man använda torr jäst till lussebullar?
  • Hur lyckas man med den bästa fudgen?
  • Kan man använda folie istället för bakplåtspapper till mördeg?
  • Kan man göra rocky road utan jordnötter?
  • Vad är tricket för att få lussekatterna saftiga i mer än tio minuter efter bak?

Svaren - och mycket mer - hittar ni i chatten nedan.

Denna chatt är stängd.

  • Fredrik Nylén
    29 nov 2020

    TACK!

    Det var all tid vi hade denna gång, tusen tusen tack att ni hängde med mig här och hoppas att ni har fått lite tips på vägen för allt julbak och julgodis! Jag finns på Instagram @fredriksfika om det skulle vara något och jag försöker svara så mycket jag hinner (Ibland kan det ta lite tid bara.

    Glad första advent och mys som aldrig förr!

  • 29 nov 2020

    Varför måste man alltid koka ”knäck-smeten” mycket längre än vad som står i alla recept?

    Lina

    Det beror mycket på vilken värme man har på (Det ska koka, men inte stormkoka så det kokar över) Sen hur bred din kastrull/gryta är hur mycket av vätskan som kan dunsta och hur fort det går att få upp den i temperatur. Det bästa är att ha en termometer och vara med och röra så att den inte bränns.

    Fredrik Nylén
  • 29 nov 2020

    När bör man baka lussebullar för att de ska blir som bäst, hur långt innan jul?

    LB

    Hej! Du kan baka dem redan nu, sen frysa in så fort de svalnat så håller de sig utmärkt fram till jul.

    Fredrik Nylén
  • 29 nov 2020

    Hej Fredrik! Jag läser alla dina recept, det är svårt att hitta dina kokböcker, jag har bara en, en med brödrecept. Du är BÄST 🥇 ♥️

    Ulla-Stina

    Hej! Alla mina böcker finns på t.ex Adlibris och Bokus, sök bara på Fredrik Nylén så kommer du hitta dem <3

    Fredrik Nylén
  • 29 nov 2020

    Vilken kakaohalt använder du mest till praliner och tryfflar?

    Åsa

    Jag använder oftast en som är 55%, mycket chokladsmak men inte så mycket bitterhet som 70%-ig kan ha.

    Fredrik Nylén

<div data-tipser-pid="5f10385b9c4ead0001f58789" data-tipser-view="compact"></div>