Vad är blått vin?

”Väldigt hög syra, mycket socker och lite glåmigt”

Vissa föredrar vitt, andra rött eller rosé. Men blått vin – kan det verkligen smaka bra?

Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge har testat.

– Det är inte gott, men..., säger hon i klippet.

Ett turkosblått vin i glaset kan vara ett kul och överraskande sätt att pigga upp en middag. I grunden är blått vin bara torrt, vitt vin som har färgats blått med färgämnet antoncyanin.

– Det är en ämne som återfinns i blå druvors skal, säger Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge i klippet.

Blått vin finns idag i Systembolagets beställningssortiment. Där klassificeras den azurblå drycken som två nya varugrupper, Blå stilla och Blå mousserande.

– Det får inte längre säljas som vin utan har fått en helt egen kategori som heter blått vin, säger Sarah.

I klippet förklarar hon mer om varför det inte får kallas vin – och ger sin egen bedömning av lukten och smaken.

Blått vin är torrt, vitt vin som har färgats blått med färgämnet antoncyanin.
Blått vin är torrt, vitt vin som har färgats blått med färgämnet antoncyanin.

Fler färgglada viner

För den som gillar färgglada viner finns även andra varianter att testa.

  • Orange viner. Orange vin är ett nygammalt inslag i vinvärlden som i dag förknippas med den trendiga naturvinsrörelsen. Vinet kommer främst från Georgien, norra Italien och Slovenien och är egentligen ett mörkare vitt vin med en tillverkningsprocess som påminner om framställningen av röda viner.
  • Lila viner. 2021 kom världens första lila viner, det finns både mousserande, som shiraz och sauvignon blanc. Den lila färgen kommer inte från druvorna, utan precis som med det blåa vinet tillsätts färgämnen från växtriket.
Publisert:

LÄS VIDARE