Så mycket pengar sparar du på att inte slänga mat 

Publisert:
Mat för upp till 6 000 kronor slänger varje hushåll per år.

Varje hushåll skulle spara mellan 3 000 och 6 000 per år om vi äter upp all den mat som vi köper hem. 
Trots en ökad medvetenhet i frågan måste mer göras, menar Livsmedelsverkets Ulrika Backlund.
– Runt en tredjedel av all mat som produceras hamnar i soporna, säger hon.

I genomsnitt slänger varje svensk 19 kilo ätbar mat varje år. Desto mer flytande mat och dryck kastar vi i vasken, där är siffran uppe på 26 kilo. 

Enligt Livsmedelsverkets Ulrika Backlund har människans förmåga att slänga mat att göra med trygghet.

– Vi är lite för bekväma med att det finns bäst före-datum på olika livsmedel. Vi har tappat bort det där med att man egentligen ska lukta, smaka och titta på maten för att veta om den är ätbar eller inte, säger hon.

”Man vill kunna vara spontan”

En annan aspekt är människors flexibla livsstil. Spontanitet är viktigare än att tänka på när maten blir dålig, tror Ulrika Backlund.

– Man vill kunna vara spontan i vad man ska äta samma kväll eller var man vill äta sin mat. Det vi köper hem blir inte alltid tillagat inom den tid vi har tänkt oss, då riskerar maten att hamna längst bak i kylskåpet och bli dålig. 

Ulrika Backlund, rådgivare på Livsmedelsverket.

Var fjärde matkasse slängs

Enligt Livsmedelsverkets beräkningar skulle varje hushåll tjäna mellan 3 000 och 6 000 kronor varje år om all mat som tas hem från butiken faktiskt äts upp.

– Runt en tredjedel av all mat som produceras hamnar i soporna. Där är hela livsmedelskedjan inräknad, inte enbart det vi tar hem från matbutiken. Även tidigare i produktionen slänger vi ätbar mat, säger hon och lägger till: 

– Men någonstans runt en tredjedel slängs och var fjärde till var femte matkasse som bärs hem slänger vi.

Ser ni något ljus i tunneln av matsvinn?

– Ja, jag tror att medvetenheten kring matsvinn ökar, men vi behöver prata mer om det. Dels vi på myndigheter, men även livsmedelsbutiker som måste hjälpa sina kunder att göra smarta, svinnminimerande val. 

”Klipp för både plånboken och miljön”

Hennes tips till livsmedelsbutiker är att öka kampanjerna på mat som är på väg att gå ut.

– Sänker man priset på varor som närmar sig bäst före-datum kan kunderna göra ett klipp både för plånboken och miljön. Butikerna måste ersätta alla kampanjer som driver på konsumtion av onödiga varor med kampanjer som är nödvändiga för matindustrin. 

Livsmedelsverkets tips för att minska matsvinnet

  • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
  • Förvara maten rätt: Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt, då håller maten längre och risken för att sjukdomsframkallande bakterier förökar sig till ohälsosamma nivåer minskar. Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C.
  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
  • Undvik att förvara mat i direkt solljus.
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
  • Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
  • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passerats. För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller rådet att följa de särskilda kostråden som finns för dessa grupper. Läs mer om det via länken nedan.
  • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.

Källa: Livsmedelsverket

Så mycket pengar sparar du på att inte slänga mat 
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?