Nässelsoppa med pocherat ägg och sparris.
Nässelsoppa med pocherat ägg och sparris.

Nässelsoppa med pocherat ägg, sparris och krämig ost

5 (1 röst)

Nässlor och sparris. Primörerna är skira, mjuka och samtidigt lätt krispiga, så koka bara lätt och låt dem tala för sig själva.

Här är ett recept av Årets kock Ludwig Tjörnemo – nässelsoppa med ägg, sparris och härligt krämig ost.

Nässelsoppa med pocherat ägg, sparris och krämig ost

  • Ingredienser

  • 4 ägg
  • 5 msk ättika
  • 2 l vatten
  • Soppa

  • 50 g nässlor
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 4 msk sherry, inget måste
  • 4 dl kycklingbuljong, går bra även med grönsaksbuljong
  • 25 g smör
  • 1 msk vitvinsvinäger, cirka
  • salt
  • Grönsaker

  • 2 sparris
  • 0.5 spetskål
  • 1 dl spritärter
  • Picklad lök

  • 6 steklökar
  • 0.5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • Ostkräm

  • 1 ägg
  • 100 g riven ost, valfri hårdost, exempelvis prästost
  • 50 g crème fraiche
  • 1 nypa salt
  • Topping

  • 0.25 baguette
  • 100 g smör
  • färska örter, exempelvis nässlor, persilja, sarepta (salladssenap), gräslök

Gör så här

LÄS VIDARE