Fem recept med matcha-pulver

Tips på islatte, pannkakor och matchaglass

Publisert:
Islatte, pannkakor eller glass – matcha te kan användas till mycket.

Har du en burk grön matcha hemma som du inte vet vad du ska göra med?

Det japanska pulvret kan användas till så mycket mer än till te – som till goda efterrätter, pannkakor, svalkande drinkar och i glass.

Matcha är ett finmalet grönt te från Japan där hela blad från tebusken har pulvriserats. Det har länge hyllats för sina hälsosamma egenskaper och sägs:

  • Verka positivt för våra blodvärden
  • Förbättra hjärthälsan
  • Gynna viktnedgång
  • Innehålla antioxidanter
  • Verka stressdämpande och rogivande

Med andra ord – ett riktigt superpulver!

Så gör du japanskt matcha-te

Matchapulver säljs i hälsokostbutiker eller välsorterade tebutiker. Att sedan njuta av en kopp matcha är enkelt, följ bara de här tre stegen:

  1. Koka upp vatten. Vänta någon minut så att vattentemperaturen sänks till cirka 80 grader. Om vattnet är för hett kan teet få en lite för bitter smak.
  2. Lägg en liten tesked matchapulver i koppen och fyll med cirka 60 milliliter hett vatten.
  3. Blanda väl, tills det inte är några klumpar kvar. Klart!
Matcha te och matcha pulver.

Men matcha kan användas som mycket mer än bara te. Det passar också utmärkt i efterrätter, bakverk och i glass. Här är fem recept du inte vill missa.

Matcha latte – energigivande och god

Eftersom matcha-bladen innehåller rikligt med koffein kan du enkelt byta ut din vanliga kaffe latte mot en lite nyttigare matcha-variant.

Blanda bara tepulvret i hett vatten med skummad mjölk, ris- eller mandelmjölk. Lite honung ger perfekt sötma.

Matcha latte med lite honung.
Matchaglass – läckert grön och svalkande
(28)

Matchaglass – läckert grön och svalkande

Matchapulver gör sig också utmärkt i glass. Vispa bara grädde med elvisp, häll i matchapulver, kondenserad mjölk och vispa lite till. In i frysen. Klart!

Smaksätt gärna glassen med färsk mynta som ger en frisk mintig känsla och smak.

Matchaglass med myntablad.
Matcha pannkakor med hallon och pistage
(2)

Matcha pannkakor med hallon och pistage

En riktig lyx-pannkaka perfekt till födelsedagsfrukost, brunch eller bara när du är sugen på något riktigt färgglatt och gott.

Här har vi toppat med honung, hallon och pistagenötter men det går givetvis lika bra med andra färska bär, chokladsås, grädde, sylt, banan eller annat gott.

Pannkakor med matchapulver, honung, hallon och pistage.

Matchabollar med pistage och mandel

De här goda bollarna är fyllda med nyttigheter – dadlar, havregryn, matchapulver, mandel och pistagenötter.

Perfekta som munsbit när sötsuget kickar in!

Chokladbollar boostade med matcha.
Matcha islatte
(1)

Matcha islatte

Ett glas med svalkande islatte med matchapulver passar perfekt till sommarfrukosten på verandan, brunchen eller när du bara behöver lite extra energi en varm dag.

Använd mjölken som du har hemma, och gärna en gnutta kardemumma och vanilj för extra smak.

Matcha islatte  – enkelt recept med bara fyra ingredienser.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.