Grilltips – så lyckas du med laxen på grillen

I videoklippet visar kocken hur du undviker vanligaste missen

Att lägga lax på grillen är ett riktigt bra val, det är enkelt och blir väldigt gott. Här är kocken Mattias Larssons bästa tips för hur laxen blir frasig och perfekt grillad.

Grillad lax, färskpotatis och en god romsås till, mer sommar än så blir det knappt. Men det kan vara lite trixigt att få till laxen så där perfekt som man vill ha den. Med kocken Mattias Larssons smarta tips slipper du svära över fastbränd fisk som faller sönder ner i glöden.

8 smarta tips som får dig att lyckas med laxen vid grillen – varje gång

  1. Fyll halva grillen med kol då har du två ytor att välja mellan. En med direkt värme, som i stekpannan, och en med indirekt värme, som i ugnen.
  2. Välj en laxbit som har skinnet kvar.
  3. Krydda bara med salt, då kommer laxens fina smak fram bäst.
  4. Häll på lite olja på laxen så får den en frasigare yta. Se till att oljan täcker över allt.
  5. Vänta tills kolen vitnat, då är det dags att grilla. Lägg laxen direkt ovanför den glödande kolen med skinnsidan nedåt. Lägg på locket.
  6. Grilla bara någon minut på direkt värme för att krispa till skinnet. Lyft sedan över laxen till sidan med indirekt värme där den kan ligga och ugnsbakas. Lägg på locket.
  7. Grilla laxen med skinnsidan neråt hela tiden. Skinnet håller ihop laxen och skyddar den om det skulle bli lite bränt under. Om skinnet fastnar så låt den bara ligga kvar lite längre så kommer det till slut att släppa.
  8. Grilla inte laxen för länge. En lax kan ha en helt rå kärna om man tycker om det.
Publisert:

LÄS VIDARE