Så får du matlådan att hålla lite längre

I videoklippet berättar professorn vanligaste missarna med matlådan

Du kan tjäna tusentals kronor per år på att ta med dig matlåda till jobbet istället för att gå ut och köpa lunch.

Men om du inte vill äta samma mat två dagar i rad, hur länge håller då matlådan?

I videoklippet ger professor Marie-Louise Danielsson-Tham tydliga besked, och tipsen som får lunchlådan att hålla lite längre.

Snabbsummerat: Hur länge håller maten? 

Vad bör åka ner i soptunnan efter utgånget datum? Och vilken mat kan du titta, lukta och smaka på innan du kastar? Här är Marie-Louise Danielsson-Thams snabbguide. 

Tips: Om du sänker temperaturen i kylskåpet från 8 till 4 grader så håller maten lite längre. 

Varor du bör kasta: 

  • Köttfärs
  • Färsk kycklingfilé 
  • Färsk fisk
  • Skaldjur
  • Etcetera

Varor du kan titta, smaka och lukta på: 

  • Mjölk
  • Yoghurt
  • Smör
  • Crème fraiche
  • Juice
  • Falukorv
  • Färsk pasta 
  • Fetaost 
  • Frukt
  • Grönsaker 
  • Charkuterier
  • Ost
  • Fryspizza 
  • Frysta köttbullar
  • Fryst fisk
  • Glass
  • Tortilla 
  • Färdig pastasås på burk
  • Feta, färdiga såser, som bearnaise och aioli
  • Etcetera 

Tips: Smaka på maten, smakar den inte gott så spottar du ut och sköljer ur munnen. Då är ingen skada skedd.  

Varor du lugnt kan fortsätta äta: 

  • Choklad 
  • Socker 
  • Salt 
  • Kaffe 
  • Torr pasta
  • Grönsakskonserver
  • O’boy 
  • Chips 
  • Kryddor
  • Majonnäs 

Tips: Så småningom försvinner smakämnen eller så härsknar matvarorna. Produkterna smakar då inte lika gott, men det känner du. 

TITTA, SMAKA OCH LUKTA PÅ OSTEN Bara för att bäst före är förbi är det inte alltid nödvändigt att kasta osten. Det är heller inte farligt att äta det som har torkat på ostytan.
TITTA, SMAKA OCH LUKTA PÅ OSTEN Bara för att bäst före är förbi är det inte alltid nödvändigt att kasta osten. Det är heller inte farligt att äta det som har torkat på ostytan.

Hur länge är osten ätbar? – se videoklipp här 

Ost har ofta lång hållbarhet, men det är inte säkert att du kan äta den ända tills utgångsdatumet. Varför? Det berättar Marie-Louise Danielsson-Tham i videoklppet. Hon tipsar också om vilken typ av ostmögel som är smarrig och vilken du ska akta dig noga för. 

Är mjölken okej att dricka? – se videoklipp här 

Gråt inte över spilld mjölk, men häll heller inte ut den i onödan. Mjölk håller betydligt längre än många tror. Så här vet du om mjölken fortfarande är drickbar. Experten avslöjar också varför den inte gillar att stå i kylskåpsdörren.

Kan ketchup bli gammal? – se videoklipp här

Hur länge håller ketchup egentligen? Och måste en öppnad flaska stå i kylen, eller kan du lika gärna ha den i skafferiet? I videoklippet reder Marie-Louise Danielsson-Tham reder ut saken. Du får också ett bonustips på hur du enkelt minns hur gammal ketchupen är.  

Marie-Louise Danielsson-Tham 

  • Ålder: 74. 
  • Familj: Maken Wilhelm, 70, katterna Psalmis, 7 och Miliz, 4, samt mamma Valborg, 97. 
  • Bor: Gamla hembygdsgården i Grythyttan. 
  • Gör: Professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, legitimerad veterinär.
  • Motto: Transparens och ärlighet, istället för att stå och humma i ett hörn.
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE