Så fixar du det vegetariska julbordet
Knepen för en riktigt god jul
Vegetariska julbordet – duka upp med de klassiska smakerna och dofterna men i en växtbaserad tappning.
Laga alla eller välj några vegetariska favoriter. Här är härliga tips och bra idéer för grönare julmat.
Gravad lax, inlagd sill, köttbullar, griljerad skinka och brysselkål. Vid en första anblick ser det veganska julbordet riktigt klassiskt ut.
– Det är enkelt att veganisera julens rätter, utan att smakerna blir sämre, säger vegobloggaren Gustav Johansson.
Matbloggaren, entreprenören och kokboksförfattaren Gustav Johansson börjar äta julmat redan i oktober så när julen väl kommer är det främst familjemyset han ser fram mot.
– Julen är verkligen fantastisk, allra mest eftersom jag får träffa och umgås med familjen.
Bland julens rätter är Gustav ett stort fan av köttbullarna, de veganska så klart, och den inlagda auberginen som ersätter sillen..
– Köttbullarna ska vara hårt stekta med mycket kryddpeppar och senap. Och jag älskar senapssill, fast med aubergine då.
Så får du extra julig smak på vegobullarna
Enkla tips för veganska rätter på julbordet
Om du väntar gäster som är veganer till julmiddagen har Gustav flera tips att dela med sig av.
– Du kan utgå ifrån att inget är fel med själva smaken och upplevelsen av de klassiska julrätterna. Det är inte smaken av köttbullar vi veganer inte gillar utan det är ofta ett ställningstagande om djur och miljö som ligger bakom veganismen.
Han tycker att man kan våga ha mer växtbaserat på julbordet. Bara för att det ska vara veganskt behöver du inte enbart äta brysselkål.
– Rulla köttbullar av formbar färs eller använd lättkokt aubergine i stället för sill. Det finns också mängder av färdiga rätter som är jättegoda. Håll dig till klassikerna, gör mer och bjud alla.
Recept vegetariskt julbord
Här är några riktigt bra recept för det vegetariska julbordet.
- Griljerad rotselleri
- Rödbetssallad
- Klassisk inlagd sill – veganskt recept
- Vegetarisk senapssill gjord på aubergine
- Veganska köttbullar
- Gravad morot
- Kryddpepparstekt seitan med friterad brysselkål
Gustav tipsar också om att göra fler av de klassiska kålrätterna som nästan alltid är veganska.
– Jag brukar också göra en saffranscouscous med inspiration från Marocko med torkade frukter och nötter. Man kan gärna röra sig mot det indiska eller nordafrikanska köket och hitta juliga rätter med spiskummin, saffran, ingefära, kanel och kardemumma.
Gravade morötter ersätter laxen
De gravade morötterna som ersätter laxen är också en av favoriterna. Och den vanliga hovmästarsåsen är praktiskt nog vegansk som den är.
– Egentligen är morötterna inlagda men jag får en liknande effekt som med gravad lax. De flesta rotfrukter blir väldigt goda när man lägger in dem. Prova tunna skivor av palsternacka, kålrot eller förkokad rotselleri.
När Gustav gör de veganska julrätterna jobbar han med flera olika parametrar, både utseende och smak på ursprungsrätten.
– Utseendet är jätteviktigt men det ska vara i kombination med smakdelarna för att man ska uppleva att något är riktigt likt ursprungsrätten. Det behöver inte vara exakt likadant, men nästan, då går det att komma väldigt långt.
Nya spännande produkter
Gustav är väldigt förtjust i brysselkål och dukar gärna fram olika varianter. Ett av de nyare recepten är med friterad brysselkål och kryddpepparstekt vegokött eller tofu.
Bland trenderna ser Gustav att vegoprodukt-branschen utvecklas i rekordfart.
– Det kommer många nya företag som ger sig in i branschen vilket ger fler nya spännande produkter som vegansk tonfisk och fetaost.
Trenden med att dra ner på köttet fortsätter också enligt Gustav.
– Det är inte lika många som blir vegetarianer eller veganer längre men väldigt många fler äter vego eller veganskt bara för att det är gott och enkelt.
Så passa på att göra årets julbord lite grönare, skönare och ännu godare.
Tips för vegetariska julbordet
- Ersätt skinkan med hel rotselleri. Griljera med senap och ströbröd.
- Valnötter tillför härligt crunch till de flesta sallader, både kalla och varma. Rosta nötterna för godast smak.
- Grava hyvlade morötter i en 1–2–3-lag, lägg upp fint på ett fat och ringla över hovmästarsås. Det ser både festligt ut och smakar ljuvligt.
- Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
LÄS VIDARE
MER OM GODARE
Så gör du påskbordet mer klimatsmart





45 min

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet
Klassiska julbordet – här är allt du behöver





2 h
Chatta med Gustav ”Jävligt gott” Johansson

Bjud på godaste vegomaten i midsommar

Matiga mackor till middag

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat
Goda sommarmaten

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen
Påskens succémat





Så piggar upp du upp vintern med rätt mat
Väntan är över Ikeas julbord är tillbaka
”Jag vill göra julen magisk”

Mattrenden alla pratar om: Rester!
Godaste julölen till julbordet
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Julens bästa kokböcker

Endive, brysselkål och morötter med morotskräm





50 min

Fänkålssallad med hasselnötter och smörstekta syrliga äpplen





45 min

Ugnsbakad spetskål och sötpotatis





1 h

Pärlgryn med gyllenstekt svamp och parmesan





1 h

Ris à la Malta med päron, mögelost och valnötter





20 min
