Kladdkaka – med kakao och hallon
Foto: Thinkstock
Kladdkaka – med kakao och hallon

Bästa receptet på kladdkaka

4 (341 röster)

Kladdkaka – här är vårt bästa recept på en god och kladdig kaka. En favorit som är underbart god till fikat. Dessutom är den enkel att baka – även för den ovane bagaren.

OBS! 1 portion i receptet blir en kaka med cirka 6 bitar.

Godaste kladdkakan

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl mjöl
  • ströbröd
  • 20 hallon, till garnering

Gör så här

Av: Clara Öhrn

Fler goda recept på kladdkakor:

Citronkladdkaka

Det här kan vara en av de godaste varianter av kladdkakor som finns. Enkel att göra är den också.

Foto: voltan1 / iStockphoto
Citronkladdkaka är enkelt och gott.

Marshmallow-kladdkaka

Här snålas det inte på godsakerna och det kan inte gå fel. Marshmallows, tryffel och kondenserad mjölk gör hela härligheten.

Foto: ULRIKA AHLSTRÖM/FIKASTUNDER.SE
Marshmallow-kladdkaka

Saffranskladdkaka

Juliga smaker som saffran passar perfekt i en kladdkaka, syrliga lingon och en klick grädde blir pricken över i.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Saffranskladdkaka

Kladdkaka – baka utan ägg

Visst går det bra att baka kladdkaka utan ägg. Här är Johanna Westmans goda recept som dessutom är enkel att göra vegansk.

Foto: Ulrika Pousette
Kladdkaka utan ägg

Så lyckas du med kladdkakan

  • Undvik att använda varmluft, den funktionen är bäst för sådant som ska bli fluffigt. För kladdkakor passar vanlig ugnsvärme bäst..

  • Håll koll! En genomgräddad kladdkaka är inte så kul. Du ser om den är färdig genom att skaka lite på formen. Är kanterna fasta och mitten lite rörlig är kakan färdiggräddad.

  • Ska du väga något så är det mjölet, det kan packas olika hårt och den kan skilja mycket om du använder decilitermått. 1 deciliter vetemjöl motsvarar 60 gram.

Kul koll på kladdkakor

  1. Kladdkakans dag firas den 7:e november sedan 2008 då kladdkakans dag infördes. Dagen blir allt mer populär att fira och det är inte så konstigt med tanke på hur omtyckt kladdkaka är i Sverige.

  2. Det finns olika teorier om hur kladdkakan kom till Sverige men en av de mest troliga är den här: Matskribenten Margareta Wickman, på dåvarande Veckojournalen, åt en kladdig chokladkaka på en restaurang i Paris och blev väldigt förtjust. Hon lyckades få receptet och när det publicerade i slutet av 1970-talet blev det genast en succé.

  3. Det som skiljer kladdkakan från andra chokladkakor som till exempel brownies är att den inte innehåller bakpulver. Kakan får inga luftbubblor under gräddningen utan blir mer kompakt, och kladdig om den inte gräddas för länge.

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK