Sturehof - anrik mötesplats på Stureplan

Godares guide till restauranger

Uppdaterad 2021-07-29 | Publicerad 2021-07-23

Uteserveringen på Sturehof har blivit ett landmärke på Stureplan.

365 dagar om året erbjuder Sturehof en plats att äta skaldjur, dricka champagne och titta på människor som rusar förbi i Stockholms centralaste delar.

Fisk- och skaldjursrestaurangen har anor från sent 1800-tal, men köptes 1995 av nuvarande ägare och är idag en del av koncernen Svenska Brasserier.

När Kungsgatan byggdes år 1911, ett stenkast från restaurangen blev Stureplan en viktig knytpunkt för Stockholmare, och Sturehof en välbesökt mötesplats.

Dåtidens ägare var beresta och importerade vin, de lät tidigt bygga en vinkällare och restaurangen kom att förknippas med vin när andra främst serverade öl. Släktingar på väskusten försåg krogen med färsk fisk och slakdjur.

”Många av de rätter vi har på menyn idag - såsom Bouillabaisse, sotare, assietter, strömming, piggvar med brynt smör och ett konstant inslag av husmanskost – är hämtade från den här tiden”, skriver restaurangen själva på hemsidan.

Meny, lokal och service lever idag upp till den forna glansen.

Kändistätt

Inne i restaurangen med drygt 160 sittplatser sorlar det från välklädda gäster och doftar vagt av kaviarsmöret som hör brödserveringen till. Överallt susar personal i axelbeklädd serveringsuniform och om du letar finns ofta ett eller annat känt ansikte i lokalen.

Klassisk servering av förrätt, varmätt och dessert levereras utan att kännas stelt eller tråkigt.

Vinlistan är gedigen med fokus på gamla världen. Personalen är hjälpsam med att hitta det du söker.

  • Adress: Stureplan 2, Stockholm
  • Öppettider: måndag - 11.00–02.00, söndag 12.00–02.00
  • Finns på menyn: Skaldjurplatå, löjrom, grillad piggvar, entrecôte
  • Prisklass: Högre
  • Mer information: Sturehof.com
  • Barnvänligt: Barnmeny saknas

Vill du ha fler restaurangtips?

I Godare-guiden har vi samlat massor av bra krogar och restauranger över hela Sverige.